ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РИЗИКОЛОГІЇ
Оцінювати стан і динаміку економічної системи, управляти, приймати рішення у фінансово-економічній сфері доводиться за умов невизначеності, конфлікту, дії дестабілізуючих чинників та зумовленого ними ризику. Невизначеність, якою обтяжена еко-номічна система, характеризується тим, що вона залежить від множини чинників, дій контрагентів, які неможливо передбачити в усій повноті та з необхідною точністю. Мають місце зрушення в суспільних потребах і споживчому попиті, виникають нові знання і технології, відбуваються зрушення кон’юнктури ринку, коригування траєкторії руху економіки за політичною та соціа-льною необхідністю тощо.
Практика XX століття підтвердила, зокрема, те, що мотиву-вання діяльності дедалі більше ускладнюється, зростає роль сво-боди вибору, оцінювання та особистої відповідальності. Об’єктивно існуючі невизначеність, конфліктність, нестача інформації на момент оцінювання, прийняття управлінських рішень, неодно-значність прогнозів, зміни як в оточуючому середовищі, так і в самій системі, еволюційні трансформаційні процеси, нестача часу для наукового обґрунтування значень економічних і фінансових показників та підтримки прийняття відповідних рішень поро-джують ризик, яким обтяжені суб’єкти господарювання.
Теоретичні дослідження та практика переконують, що ри-зик — це досить широке поняття, специфічний предмет науково-го дослідження, що має свій статус. На базі результатів дослі-дження даного предмету впродовж кількох десятиліть інтенсивно формується окрема наука про економічний ризик, що дістала на-зву ризикологія, про концептуальні положення якої наголошува-лось у 1996 р. [52, 83]. З питань ризикології існує низка наукових праць, наводиться кілька її визначень, в яких підкреслюється, що ризикологія — наука про закони й закономірності діяльності ці-лепокладаючих і цілездійснюючих систем стосовно виявлення можливих загроз, які можуть проявлятись у майбутній діяльнос-ті, або ризикологія — наука про те, що необхідно робити зараз і в майбутньому, щоб досягти успіху за мінімальних зусиль*.
Щоб надати обґрунтоване визначення (дефініцію) ризикології, необхідно з’ясувати, а що ж власне являє собою ризик у фінансо-во-економічній сфері. Вивчаючи та враховуючи ризик, необхідно мати чітке уявлення про його об’єкт, суб’єкт, джерела. Форму-люючи його визначення, необхідно звернути увагу на те, що ри-зик має діалектичну об’єктивно-суб’єктивну структуру.
Об’єктивність ризику у фінансово-економічній сфері ґрунту-ється на тому, що він існує через об’єктивні, притаманні еконо-міці категорії конфліктності, невизначеності, розпливчастості, відсутності вичерпної інформації на момент оцінювання та при-йняття управлінських рішень.
Можна розрізняти і враховувати кілька типів невизначеності і зумовленого нею фінансово-економічного ризику (див. п. 1.3).
Суб’єктивність ризику зумовлюється тим, що в економіці (бі-знесі) діють реальні люди (інвестори, менеджери, управлінські команди, бізнесмени) зі своїм досвідом, психологією, інтересами, смаками, схильністю чи несхильністю до ризику, власною пове-дінкою, інтравертністю чи екстравертністю тощо.
Отже, має сенс виокремити систему постулатів стосовно ри-зику як економічної категорії, котрим обтяжена фінансово-економічна сфера діяльності. Зокрема, це такі основні постулати.
Постулат 1. Всеосяжність ризику. Необтяжених ризиком го-сподарюючих суб’єктів майже не існує. Ризик — не випадковий результат свідомої діяльності, а об’єктивна реальність буття тво-рчої людини (суб’єкта господарювання), яка вдосконалює умови свого існування в середовищі, що постійно трансформується.
Можливість соціально-економічних і політичних змін, які мо-жуть несприятливо вплинути на функціонування та розвиток від-повідних економічних систем і стосуються інтересів суб’єктів го-сподарювання, завжди сприймаються людьми як ризик. Для різних груп людей одні й ті самі зрушення (трансформації) мають різний ступінь загроз. Для одних вони є абсолютною загрозою, бо можуть призвести до невиконання поставлених цілей, збитків, погіршення матеріальних цінностей, втрати іміджу, зниження рі-вня традиційних умов життя, погіршення виробничих відносин, сталих видів підприємницької чи трудової діяльності. Для ін-ших — попередженням (викликом), що не загрожує катастро-фою, але таких, що можуть містити потенційні фінансові, матері-альні, соціальні, духовні збитки та загрозу зниження ефективності, зростання соціальної напруженості, можливих небажаних відхилень від обраних цілей. Третя група сприймає такі зміни як реальну можливість (шанс) до набуття додаткових фінансових, матеріальних, соціальних благ, які можуть бути отримані, зокре-ма, через різноманітні механізми перерозподілу тощо.
З погляду теорії систем ризик розглядається як одна з систем-них характеристик, як властивість, притаманна будь-яким видам цілеспрямованої діяльності. Ця системна характеристика прояв-ляється як конфлікт між окремими цілями суб’єкта господарю-вання (суб’єкта ризику), як невизначеність стосовно реалізації цілей, зміст, напрям та умови досягнення котрих не є чітко зро-зумілими суб’єктові керування (прийняття рішень).
Постулат 2. Ризиком обтяжені передбачення, прогнози, оскі-льки майбутнє стосовно економічних процесів неможливо перед-бачити вичерпно, в усіх деталях. Наприклад, підвищення відсот-кових ставок у США в 1990—1994 рр. викликало кризу заборго-ваності в окремих країнах Латинської Америки, а несподіване зростання курсу долара США в 1996—1997 рр. прискорило фі-нансову кризу в Південно-Східній Азії. Спільним для цих двох подій було те, що країни, котрі розвиваються, не були в змозі пе-редбачити (cпрогнозувати) несподівані зміни фінансово-економічної політики США, а також не мали можливості суттєво вплинути на обмінний курс долара.
Постулат 3. Ризик виникає в процесах цілепокладання, оці-нювання. Він також пов’язаний з очікуваннями, рішеннями заін-терисованих суб’єктів господарювання, оскільки ризику не існує безвідносно цих суб’єктів (у природи немає поганої погоди). Від-сутній ризик для тих суб’єктів господарювання, котрі не мають власної заінтересованості щодо функціонування й розвитку пев-ної економічної системи, коли певна сфера діяльності їх не сто-сується або якщо відповідальність можна перекласти на інших суб’єктів господарювання чи на суспільство в цілому. Ризик від-сутній за відсутності будь-якого вибору.
Ризик зумовлюється необхідністю подолання невизначеності, конфлікту на підставі певних суджень, прийняття відповідних гі-потез тощо. Наголосимо, що невизначеність як така залишається, але для конкретного суб’єкта господарювання (управлінської ко-манди) ця невизначеність і конфлікт трансформується у ризик, який має відповідну об’єктивно-суб’єктивну структуру.
Постулат 4. Необхідно чітко розрізняти ризик як економічну категорію та його кількісну міру (кількісну оцінку ступеня ризи-ку). Водночас аналіз низки наукових праць показує, що немож-ливо виокремити один чи два загальні показники ризику. Однак нерідко плутають ризик та одну з його кількісних оцінок. Посту-люють, зокрема, що ризик — це ймовірність несприятливої події, забуваючи про низку інших показників кількісної міри ризику. У той же час означення ризику як економічної категорії не повинно відображати лише одну грань такого багатогранного феномену, як ризик.
Проблема вимірювання — це проблема конвенціонарності. Зрозуміло, що ризик необхідно кількісно оцінювати та вимірюва-ти — без цього не обійтися, особливо у фінансово-економічній сфері. Міра ризику є вектором, одна група компонент якого кіль-кісно характеризує ступінь окремих граней ризику як об’єктивної категорії, решта — враховує ставлення його суб’єктів до неви-значеності, конфлікту і, відповідно, до ризику.
Постулат 5. Структура та міра ризику діалектично зміню-ються в часі під впливом змін (трансформації) зовнішнього та внутрішнього середовища, дії низки об’єктивних і суб’єктивних чинників.
Теорія соціально-економічної динаміки*, на наш погляд, є під-ґрунтям до оцінювання та прогнозування ризику в умовах асиме-тричної інформації фінансових ринків. Отже, необхідно дослі-джувати ризик як такий, структура та кількісна міра якого постійно змінюються з плином часу. Зазначимо, що порушення рівноваги локальних ринків у більшості випадків зумовлюється змінами в системах вищого рівня ієрархії управління, цілі яких можуть змінюватися та певною мірою вступати у суперечності з економічними інтересами даної системи. Тому структура та міра ризику залежать від полісистемних ефектів, які важко контролю-вати та прогнозувати для вироблення адекватної раціональної політики (стратегії). Чим вищий ступінь впливу полісистемних ефектів на економічні процеси, тим важче передбачити з необ-хідною вичерпністю та точністю динаміку відповідної системи та міру ризику, котрим вона обтяжена. Більшість полісистемних ефектів мають динамічний характер. Це зумовлено такими особ-ливостями функціонування та розвитку соціально-економічних систем:
· внутрішньою невизначеністю, наявністю низки цілей, їх ди-намікою, багатьма якісними гранями можливих змін;
· обмеженими можливостями вибору варіантів розвитку та соціально-економічної поведінки;
· зростанням складності та інтеграційної взаємозалежності політичних, соціально-економічних систем і процесів. Чим ви-щий рівень економічної, соціальної та політичної взаємозалежно-сті, тим складнішою повинна бути й структура ризику, тим біль-шу кількість його граней повинна відображати і кількісна міра ризику.
Теорія соціально-економічної динаміки, урахування асиметрії фінансово-економічної інформації, врахування полісистемних ефе-ктів дають можливість точніше оцінити динаміку структури та міри ризику в багатьох сферах фінансово-економічної діяльності.
Постулат 6. Вимірювання ризику ґрунтується на загально-методологічних положеннях теорії вимірювання, яка складає фундамент будь-яких вимірювань. Відповідно до цієї теорії вимірю-ються властивості емпіричних об’єктів, а не самі об’єкти, хоча жодна властивість не може існувати поза реальним об’єктом,
а певною властивістю можуть бути наділені різні об’єкти. У зага-льнонауковому підході категорія «властивість» відображає таку сторону предмета, котра зумовлює його відмінність чи спільні риси з іншими предметами. Отже, властивість є спільною для множини об’єктів, але разом з тим вона повинна характеризувати відмінності чи тотожність між ними за ступенем свого прояву.
Стосовно кількісної оцінки ступеня економічного ризику, то вимірюваними властивостями економічних систем повинні бути такі характеристики структури, стану чи поведінки цих систем та їх зовнішнього середовища, котрі дозволяють віднайти і деталі-зувати за потенційно можливими наслідками майбутні стани чи траєкторії поведінки економічних об’єктів. Виявлення таких властивостей є предметом якісного аналізу ризику і ґрунтуєть-ся на виявленні ключових змінних (чинників ризику), потребує наукових підходів до ідентифікації видів і типів ризику. Мето-дологічні засади та методичні аспекти до такого аналізу викла-дені у низці літературних джерел, але вони вимагають подаль-шого узагальнення.
Спираючись на викладені постулати, на нашу думку, можна навести таке визначення економічного ризику, що ґрунтується на принципах системного аналізу:

Ризик — це економічна категорія, котра відображає характе-рні особливості сприйняття заінтересованими суб’єктами економічних відносин об’єктивно існуючих невизначеності та конфліктності, іманентних процесам цілепокладання, управ-ління, прийняття рішень, оцінювання, що обтяжені можливими загрозами та невикористаними можливостями.

Зазначимо, що ризик має діалектичну об’єктивно-суб’єктивну структуру.
Об’єктом ризику називають економічну систему, оцінити ефективність та умови функціонування котрої на перспективу у вичерпній повноті та з необхідною точністю неможливо.
Суб’єкт ризику — особа або колектив, які заінтересовані в ре-зультатах управління об’єктом ризику і мають відповідну компе-тенцію щодо такого управління та прийняття відповідних рішень стосовно об’єкта ризику.
Джерела ризику — це чинники (процеси, явища), котрі спри-чиняють невизначеність, конфліктність.
Наука про економічний ризик (ризикологія) покликана вивча-ти на засадах сенергетичного підходу та системного аналізу за-кономірності, принципи, інструментарій оцінювання, математич-ного моделювання та управління ризиком. Отже, йдеться, зокрема, про:
· врахування та якісний (вербальний) аналіз ризику;
· формування системи кількісних показників ступеня ризику;
· кількісний аналіз ризику;
· моделювання та прогнозування ризику;
· управління ризиком та методи зниження його ступеня.
Спираючись на викладене, можна навести таке визначення ризикології.

Ризикологія — наука про основні закономірності, принципи та інструментарій виявлення, врахування, оцінювання та управ-ління ризиком, який відображає особливості сприйняття заін-тересованими суб’єктами господарювання об’єктивно існую-чих невизначеності, конфліктності, іманентних процесам цілепокладання, оцінювання, управління об’єктами ризику, котрі обтяжені можливими загрозами та невикористаними можли-востями.

Філософія будь-якої науки акцентує увагу передусім на її ак-сіоматичному апараті. Філософія ризикології в першому набли-женні постулює такі аксіоми.
Аксіома загальності — будь-який вид діяльності, що здійсню-ється фінансово-економічною системою, несе в собі ті чи інші ризики, котрі за певних умов можуть проявитися і призвести до небажаних наслідків для системи загалом чи її структурних скла-дових. Ідеться також і про ризик невикористаних можливостей («закопаних талантів»).
Аксіома прийнятності — кожна інтелектуальна система, що здійснює певний набір видів діяльності, так чи інакше (свідомо чи несвідомо) оцінює ступінь ризику, використовуючи свої внут-рішні категорії, гіпотези, мотивації, котрі залежать також від ста-ну та динаміки зовнішнього середовища, а також ураховуючи власне ставлення до ризику. Ця аксіома покликана звернути ува-гу на необхідності узгодження об’єктивних чинників ризику, об’єктивно існуючої невизначеності та конфліктів, що призво-дять до ризику, з власними уявленнями суб’єктів фінансово-економічної діяльності, а також з урахуванням їх внутрішніх мо-тивацій, суджень, потреб.
Аксіома неповторюваності — структура та міра ризику змі-нюються в часі, не повторюючись навіть у подібних ситуаціях. Відомо, що в соціально-економічному бутті зберігається гомео-стазис, але в той же час постійно відбуваються трансформаційні процеси (мутації) на всіх рівнях ієрархії управління економічни-ми системами. На глобальному та макроекономічному рівнях трансформаційні процеси стали, як зазначається у низці наукових праць, перманентним явищем. Звісно, що в різних країнах у ті чи інші періоди ці процеси відбуваються швидше чи повільніше. Можна згадати слова Платона, що двічі неможливо увійти в одну й ту ж річку. Не є винятком й Україна, де впродовж останніх ро-ків відбувається системна, широкомасштабна трансформація со-ціально-економічної системи.
Важливим є питання щодо онтології та гносеології ризику. За-значимо, що ризикологія за своєю сутністю є метанаукою, що зумовлюється багатогранністю прояву ризику. Коли порушується питання стосовно цілепокладання у конкретній науці, то завжди постає (в тій чи іншій формі) питання про ризик. Ризик завжди пов’язаний з цілепокладанням і цілездійсненням, тобто будь-яку науку завжди супроводжує ризикологічна діяльність. Власне це визначає метанауковість ризикології, котра є наукою про особли-вий (універсальний) вид діяльності, в якій присутні елементи не-визначеності, конфліктності.
У більшості випадків у системі принципів ризикології можна чітко виокремити три рівні:
перший рівень — методологічні принципи, тобто принципи, що визначають концептуальні положення, які є найзагальнішими і відносно мало залежать від специфіки та виду ризику. Це, зок-рема, такі принципи, як однотипність, позитивність ризиків, об’єктивність і суб’єктивність оцінок міри ризику, коректність, комплексність, взаємозалежність тощо;
другий рівень — методичні принципи, тобто принципи, що безпосередньо пов’язані з видом діяльності, його специфікою, системою цінностей, конкретно-історичною ситуацією, кількіс-ною оцінкою його міри, моделюванням та прогнозуванням тощо. Серед цих принципів можна виокремити такі: дисонансування ризиків, різне сприйняття та суб’єктивне ставлення до ризиків, динамічність, узгодженість у часі тощо;
третій рівень — операційні принципи, тобто принципи, що без-посередньо пов’язані з достовірністю, ступенем однозначності та по-вноти і можливістю її опрацювання. Серед цих принципів можна ви-окремити, зокрема, кількісну міру ризиків, симпліфікованість тощо.
Специфіка розвитку сучасного наукового знання робить мож-ливим і необхідним подальше проведення системних філософсь-ко-соціолого-економічних досліджень ризику, котрі можна роз-глядати як подальший розвиток ризикології на принципах синергетики та системного підходу. Подальші дослідження мають стосуватися, зокрема, динаміки ризику, виявлення внутрішньої діалектичної суперечливості ризику (об’єктивного та суб’єктивного), його емержентних властивостей, цілісності як комплексно-го, багатогранного феномену людського буття, а також як систе-мотвірної складової економічної теорії й практики господарювання на всіх рівнях ієрархії управління економічними системами.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ РИЗИКОЛОГІЇ» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудиторський висновок та його види
Магнитная гора
ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ ГРОШОВОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ
МЕТОДИ ПРОГНОСТИКИ
Поединок на корабле


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (27.10.2011)
Переглядів: 2643 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП