ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Аудит » Контроль і ревізія

Перевірка правильності визначення бази оподаткування єдиним податком
Відповідно до пункту 1 Указу Президента України від 28.06.99р. N9746/99 виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб'єктом підприємницької діяльності на поточний рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).
Отже, під час перевірки ревізор повинен звернути увагу на те, що на відміну від методу нарахування, за яким визначається дохід (виручка) у системі бухгалтерського обліку підприємства, за умови застосування спрощеної системи оподаткування застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому для визначення суми єдиного податку враховуються усі надходження коштів па поточні рахунки підприємства або в його касу за звітний період .
Питання правильності визначення бази для оподаткування єдиним податком є важливим та суперечливим. Ревізор повинен використовувати такі основні положення чинних нормативних документів:
- згідно з «Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єкта малого підприємництва -- юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності», що затверджений наказом ДПА України від 12.10.99р. №554, в її дохідній частині відображаються
усі надходження, отримані на поточні рахунки та в касу суб'єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб'єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації. При цьому згідно з пунктом 1 Указу Президента України від 28.06.99р. №746/99 у разі здійснення операції з продажу основних фондів виручкою від реалізації вважається різниця між сумою, отриманого від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю на момент продажу. Якщо ж така виручка буде надходити частинами, то податкове зобов'язання також буде виникатиме пропорційними частинами виходячи із суми, що надійшла. При від'ємній різниці між сумою, отриманою від реалізації цих фондів, та їх залишковою вартістю об'єкт обкладання єдиним податком буде відсутній;
• нормами «Положення про спрощену форму бухгалтерського обліку суб'єктів малого підприємництва», що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 30.09.98р. №196 із змінами і доповненнями, передбачено, що виручка від реалізації продукції (дохід) відображається за вартістю відпущеної (відвантаженої) покупцям готової продукції, товарів, інших матеріальних цінностей, виконаних робіт, наданих послуг, що відображена за кредитом рахунка 70 «Доходи від реалізації»;
• у Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2000р. №39 зі змінами і доповненнями визначено, що у статті «Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)» відображається загальний дохід (виручка) від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.
• відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99р. №290 зі змінами і доповненнями, визнані доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами:
а) дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);
б) інші операційні доходи;
в) фінансові доходи;
г) інші доходи;
д) надзвичайні доходи.
Отже, під час перевірки для визначення бази оподаткування єдиним податком ревізор повинен враховувати усі кошти, отримані на поточний рахунок та в касу підприємства від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручки від іншої реалізації, що належать суб'єкту малого підприємництва.
Не включаються у базу оподаткування єдиним податком:
• кошти, які надходять на поточні рахунки або в касу платників єдиного податку за агентськими договорами, договорами комісії та іншими циві-льно-праіювими договорами, що не передбачають переходу права власності на такі котити. Зазначені кошти с транзитними, підлягають подальшому перерахуванню згідно з призначенням, вказаним в угодах. У такому випадку об'єктом оподаткування єдиним податком є сума комісійної винагороди, що залишається у власності суб'єкта малого підприємництва, тобто плата за здійснення операцій з продажу агентських та комісійних послуг;
• поворотна фінансова допомога, яка не повинна вважатися доходом та обкладатись єдиним податком;
• грошові кошти, які внесені засновниками у статутний фонд суб'єкта малого підприємництва - платника єдиного податку, адже вони є джерелом формування майна такого суб'єкта малого підприємництва в обмін на корпоративні права. Такі кошти не повинні вважатися виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і для оподаткування єдиним податком також не враховуються.
Під час перевірки ревізор також повинен звернути увагу па порядок визначення бази оподаткування єдиним податком сум виручки, що надійшла в іноземній валюті. Згідно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів», що затверджене наказом Міністерства фінансів України від 10 серпня 2000р. №193, статті доходів, витрат та руху грошових коштів підлягають перерахунку за валютним курсом на дату здійснення операцій. Отже, кошти в іноземній валюті, що надходять па рахунки або до каси підприємства, з метою обкладання єдиним податком перераховуються у гривні за офіційним курсом НБУ на дату їх надходження.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Перевірка правильності визначення бази оподаткування єдиним податком» з дисципліни «Контроль і ревізія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МЕТОДИ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ, ОЗНАКИ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ФІНАНСО...
Загальна характеристика мережних стандартів
Дисконтований період окупності
СТАНОВЛЕННЯ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ В УКРАЇНІ
СУТНІСТЬ, ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ВИДИ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА


Категорія: Контроль і ревізія | Додав: koljan (19.10.2011)
Переглядів: 1162 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП