ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Аудит » Контроль і ревізія

Ревізія операцій по руху матеріальних цінностей
Перевіряючи операції з надходження матеріальних цінностей, ревізор має керуватися П(С)БО 9 «Запаси», і насамперед зобов'язаний вивчити порядок їх обліку та контролю на підприємстві. Якщо матеріальні цінності надійшли на підприємство шляхом видачі довіреностей особам, які мають право на їх одержання, то ревізор згідно з інструкцією «Про порядок видачі довіреностей» зобов'язаний перевірити:
1. Наявність журналу обліку виданих довіреностей;
2. Наявність наказу па тих осіб, які мають право підпису довіреностей;
3. Своєчасність подання звіту з використання одержаних довіреностей.
На підставі журналу р< тів ревізор перевіряє своєч тей. Важливим завданням матеріальних цінностей. Г ставляють назву та кількіс даними супроводжувальних дають акт прийому, який І незацікавленою особою. Ре ки складання прийомних * вважають обгрунтованими, задовольняються арбітражі] вважаються безпідставним] операції, які пов'язані з П] ми особами. Практика роб( вживання.
Ревізор перевіряє праві сів, що надходять па підпрі
Відповідно до ІІ(С)БО плату, є собівартість, яка с*
- сум, що сплачуються ; за вирахуванням непр
- сум ввізного мита;
- сум непрямих податк відшкодовуються гтідп
- транспортно-заготівел оплата тарифів (фраз транспортування запас користання, включаюч тувапия запасів).
- інших витрат, які без; доведенням їх до стан} запланованою метою. , матеріальні витрати, п трати підприємства на них характеристик зап
Необхідно пам'ятати, щ ються до собівартості гтрид( жаються на окремому субрії портно-заготівельїшх витрат ку рахунків обліку запасів,
На підставі журналу реєстрації довіреностей та первинних документів ревізор перевіряє своєчасність оприбуткування матеріальних цінностей. Важливим завданням ревізії є перевірка повноти оприбуткування матеріальних цінностей. При надходженні матеріальних цінностей зіставляють назву та кількість оприбуткованих матеріальних цінностей з даними супроводжувальних документів. У разі виявлення недостачі складають акт прийому, який підписується представником постачальника та ^зацікавленою особою. Ревізор зобов'язаний звернути увагу на випадки складання прийомних актів та перевірити їх обгрунтованість. Акти вважають обгрунтованими, якщо вони приймаються постачальником або задовольняються арбітражним судом. У всіх інших випадках дані акти вважаються безпідставними. Особливо детальній перевірці підлягають операції, які пов'язані з придбанням матеріальних цінностей підзвітними особами. Практика роботи показує, що на цій ділянці є значні зловживання.
Ревізор перевіряє правильність визначення первісної вартості запасів, що надходять на підприємство.
Відповідно до П(С)БО 9 первісною вартістю запасів, придбаних за плату, е собівартість, яка складається із таких фактичних витрат:
- сум, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю) за вирахуванням непрямих податків;
- сум ввізного мита;
- сум непрямих податків, які пов'язані з придбанням запасів і не відшкодовуються підприємству;
- транспортно-заготівельних витрат (затрати па заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витрати зі страхування ризиків транспортування запасів).
- інших витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. До таких витрат, зокрема, відносяться прямі матеріальні витрати, прямі витрати па оплату праці, інші прямі витрати підприємства па доопрацювання і підвищення якісно-тсхніч-них характеристик запасів.
Необхідно пам'ятати, що транспортно-заготівельні витрати включа-I ються до собівартості придбаних запасів або загальною сумою відобра-I жаються на окремому субрахунку рахунків обліку запасів. Сума транспортно-заготівельних витрат, що узагальнюється на окремому субрахунку рахунків обліку запасів, щомісячно розподіляється між сумою залишку запасів на кінець звітного місяця і сумою запасів, що вибули (використані, реалізовані, безоплатно передані тощо) за звітний місяць. Сума транспортно-заготівельних витрат, яка відноситься до запасів, що вибули, визначається як добуток середнього відсотка транспортно-заготівельних витрат і вартості запасів, що вибули, з відображенням її па тих самих рахунках обліку, у кореспонденції з якими відображено вибуття цих запасів. Середній відсоток транспортно-заготівельних витрат визначається діленням суми залнтиків транспортно-заготівельних витрат на початок звітного місяця і транспортно-заготівельних витрат за звітний місяць на суму залишку запасів на початок місяця і запасів, що надійшли
за звітний місяць.
Не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені):
- понаднормові втрати і нестачі запасів;
- проценти за користування позиками;
- витрати на збут;
- загальногосподарські та інші подібні витрати, які безпосередньо не пов'язані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих
цілях.
Наступним етапом роботи є перевірка правильності відпуску матеріалів.
Згідно з П(С)БО 9 «Запаси» на підприємстві можна використовувати один із шести методів оцінки запасів або декілька одночасно. Але при ньому слід уточнити, що «для усіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, що мають однакові умови використання, застосовується тільки один із наведених методів».
Різнойменні та різнотипні запаси не заборонено облікувати різними методами, але при цьому слід аргументовано підтвердити відмінність в умовах їх використання. Слід мати на увазі, що при зміні специфіки господарської діяльності можлива зміна облікової політики, яка може проявлятися у зміні методів оцінки запасів при їх списанні.
Оцінка запасів може проводитися за такими методами:
- за собівартістю перших за часом надходження запасів (ПРО);
- за собівартістю останніх за часом надходження запасів (ІЛРО);
- за середньозваженою собівартістю;
- за цінами продажу;
- за нормативними витратами;
- за ідентифікованою собівартістю відповідної одиниці запасів.
Якщо є випадки від: кожному окремому виш го відпуску, конкретних цінностей стороннім осо альних цінностей та уме ти дані первинних доку> ми перепустки на вивіз п
Під час ревізії мате; залишки незавершеного включені:
1) матеріали, комплек' почата їхня обробк
2) забраковані деталі Також необхідно зве
оцінки товарно-матеріал Відповідно П(С)БО і з двох вартостей: первіс запаси необхідно тоді, к< ли свою первісну вартіс списуються на витрати в: продати чи якось вико{ вартості реалізації.

Якщо є випадки відпуску матеріальних цінностей за вимогою, то в кожному окремому випадку необхідно визначити систематичність такого відпуску, конкретних виконавців. Перевіряючи відпуск матеріальних цінностей стороннім особам, ревізор перевірне підставу відпуску матеріальних цінностей та умови їх реалізації. При цьому необхідно перевірити дані первинних документів, пов'язаних з відпуском матеріалів з даними перепустки на вивіз продукції, свосчасність зарахування виручки тощо.
Під час ревізії матеріальних цінностей слід обов'язково врахувати залишки незавершеного виробництва. До цих залишків не мають бути включені:
1) матеріали, комплектуючі та деталі, що отримані цехами, але не розпочата їхня обробка;
2) забраковані деталі та напівфабрикати.
Також необхідно звернути увагу па правильність проведення переоцінки товарно-матеріальних цінностей.
Відповідно П(С)БО 9, запаси відображаються в обліку за найменшою з двох вартостей: первісною, або чистою вартістю реалізації. Уцінювати запаси необхідно тоді, коли вони морально чи фізично застаріли, втратили свою первісну вартість. Відповідно до цього ж Положення, запаси списуються на витрати вже тоді, коли підприємство знає, що не зможе їх продати чи якось використати. Уцінювати запаси потрібно до чистої вартості реалізації.
Чиста вартість реалізації визначається по кожній одиниці запасів шляхом віднімання від очікуваної ціни продажу очікуваних витрат на завершення виробництва і збут.
Сума, на яку первісна вартість запасів перевищує чисту вартість їхньої реалізації і вартість повністю втрачених (зіпсованих або таких, що не вистачає) запасів, списується на витрати звітного періоду з відображенням зазначеної вартості в позабалансовому обліку на рахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».
У випадку підвищення ціни на раніше уцінені запаси, їхня балансова вартість зростає на відповідну суму, але не вище попереднього рівня ціни. При цьому списується сума уцінки з 072 рахунку.
Дооцінка балансової вартості запасів вище їх балансової вартості не допускається.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Ревізія операцій по руху матеріальних цінностей» з дисципліни «Контроль і ревізія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудиторський висновок та його види
Аудит Звіту про власний капітал
Аналіз рентабельності роботи позичальника
Перспективи використання супутникових мереж
Чиста теперішня вартість


Категорія: Контроль і ревізія | Додав: koljan (19.10.2011)
Переглядів: 837 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП