Магазинні полиці сьогодні ломляться від різноманітних молочних продуктів. І жирні, і знежирені, і у великих пакетах, і в маленьких стаканчиках. Купуючи молоко, кефір або сметану, ми розраховуємо, що одержимо, крім смачного продукту до столу, ще й користь для організму. Але що насправді ми отримуємо з молочними продуктами з магазину?
Статистика показує, що всі наявні у господарствах корови не виробляють і половини молока, виставленого на полиці магазинів. Так що ж ми п'ємо, думаючи, що п'ємо молоко та молочні продукти? Не вистачає сировини, прагнення зменшити витрати на виробництво змушують виробників використовувати для виробництва молока різні добавки. Молоко виробляється не на основі цінних і корисних молочних жирів, а на рослинних жирах з різними добавками.
Рослинні жири - це похідні від пальмової та кокосової олій. Від молочних жирів вони відрізняються тим, що мають температуру плавлення 39 градусів, і в нашому організмі вони не плавляться, а залишаються в твердому стані і відкладаються на стінках судин.
Рослинними жирами в молочних продуктах збільшують жирність. Логічніше це робити було б, додаючи вершки, але тоді молочні продукти стали б занадто дорогими. Також в молоці можуть бути присутніми крохмаль, борошно, сода, саліцилова або борна кислота. Ці добавки збільшують термін зберігання молока.
Як же визначити, чи не купили ви під виглядом натурального продукту незрозумілу суміш з борошна, кокосового масла і ще незрозуміло чого? Якщо в молочний продукт капнути оцтову або лимонну кислоту, то молоко з добавками буде пузиритися, виділяючи вуглекислий газ. Присутність крохмалю можна визначити, капнувши йоду: підроблене молоко посиніє, а натуральне - пожовтіє.
Деякі виробники, щоб заощадити на стерилізації, додають у молоко антибіотики. Це заборонено законом, але дуже часто при проведенні аналізів антибіотики в молочних продуктах виявляються. Потрапити в молоко антибіотики можуть і від пролікованої недавно корови. За нормативами, якщо корові кололи антибіотики, то молоко від неї 10 днів брати не можна, але хто ж цієї норми буде дотримуватися?
Вихід - один. Купувати натуральне молоко, яке отримано шляхом доїння корови, а не шляхом змішування різних хімічних речовин. Але молоко з ринку теж може бути неналежної якості через порушення правил зберігання. Молоко зберігає стерильність півтори години після доїння, а потім в ньому розвиваються мікроорганізми, продукти їх життєдіяльності і вони самі можуть бути небезпечні для здоров'я.
Так що ж, зовсім відмовитися від молока? Ні, просто купувати молоко на ринку бажано у знайомого, перевіреного продавця або прямо у господині в селі. Не купуйте молоко, розлите по пластикових пляшках, воно дуже швидко насичується шкідливими речовинами.
Купуючи молоко в магазині, уважно читайте етикетку. Якщо написано «Незбиране молоко», означає це - натуральне молоко, і воно піддалося тільки термічній обробці. «Нормалізоване молоко» - це теж натуральне молоко. На завод від різних господарств надходить молоко різної жирності, його змішують, знежирюють або додають вершки, доводять жирність до певного стандарту. «Відновлене молоко» - це молоко, отримане з сухого порошку. За калорійністю і мінеральним складом воно нічим не відрізняється від натурального молока, але, коли молоко сушать, воно втрачає багато цінних речовин.
Ви переглядаєте статтю (реферат): ««Молоко» - без молока» з дисципліни «Виробництво молочної продукції»