Операційний процес — це сукупність взаємопов’язаних дій лю- дей, засобів праці та природи, що потрібні для отримання продукції підприємства. Сукупність засобів праці становить техніко-технологічну базу виробничої сфери підприємства. Ця база виробництва має технічну і технологічну складові. До технічної складової належать: • енергетична база виробництва продукції; • виробниче устаткування та обладнання; • транспорт, переміщувальні пристрої; • інформаційно-обчислювальна техніка і засоби зв’язку. До технологічної складової належать: • технології з переробки ресурсів і отримання готової продукції; • технологічна документація загального і спеціального призначення. Раціональна організація виробництва продукції на підприємстві ґрунтується на принципах, наведених на рис. 17. Операційний процес; техніко-технологічна база; технічна скла- дова; технологічна складова; раціональна організація процесів; принципи організації; основні процеси; допоміжні процеси; об- слуговуючі процеси; операційний цикл; структура і тривалість операційного циклу; тривалість технологічного циклу. 49 Рис. 17. Основні принципи організації операційних процесів Принципи організації виробництва продукції Безперервність Паралельність Ритмічність Автоматичність Гнучкість Пропорційність Прямоточність Диференціація Спеціалізація Принцип спеціалізації передбачає обмеження різноманітності елементів операційного процесу. Підвищуючи однорідність вироб- ництва, спеціалізація сприяє спрощенню його організації. Принцип пропорційності вимагає наявності в системі взаємопов’ язаних підрозділів підприємства узгодженої пропускної спромож- ності. Пропорційність досягається тоді, коли сукупна продуктивність технологічно взаємопов’язаних ланок операційної системи пропор- ційна обсягу виконуваних робіт. Принцип паралельності передбачає одночасне виконання окре- мих операцій і процесів. Він особливо важливий при виробництві продукції, яка має велику кількість складників. Їх послідовне вироб- ництво потребувало б значно більше часу. Принцип прямоточності означає, що складові продукції повинні мати найкоротші маршрути на всіх стадіях і операціях виробничого процесу без зустрічних переміщень. Принцип автоматичності передбачає економічно обґрунтоване вивільнення людини від прямої участі в роботі у важких або шкідливих умовах. Принцип безперервності передбачає, щоб перерви між суміжними технологічними операціями були мінімальними або щоб їх зовсім не було. Принцип гнучкості означає забезпечення оперативної адаптації організаційно-технічних умов операційного процесу, пов’язаних із 50 переходом на виготовлення іншої продукції. Гнучкість досягається за допомогою універсальності устаткування засобів автоматизації, уп- ровадження гнучких виробничих систем. Принцип диференціації означає розподіл виробничого процесу на окремі технологічні процеси, операції, прийоми. Принцип ритмічності передбачає забезпечення випуску упродовж рівних проміжків часу тієї самої або такої, що рівномірно зростає, кількості продукції на усіх стадіях і операціях. Ритмічність забез- печується високою технологічною дисципліною, раціональною організацією постачання робочих місць, надійною роботою обладнан- ня, використанням прогресивних систем оперативного управління. Вона сприяє раціональному використанню усіх виробничих ресурсів підприємства, чіткому виконанню договірних зобов’язань перед споживачами, покращенню фінансового становища організації. Правильне використання цих принципів з урахуванням методів управління операційним процесом забезпечує скорочення його три- валості та підвищення ефективності.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Принципи організації операційних процесів» з дисципліни «Операційний менеджмент»