При дотриманні простих правил домашньої переробки про- дуктів і приготування їжі можна значно знизити вміст у них раді- онуклідів, використовуючи такі рекомендації:Ветеринарна радіологія 434 1. М’ясо відокремити від кісток, розрізати на шматки розмі- рами 5х5 см, покласти в холодну підкислену або підсолену воду на 6-20 годин. Перед відварюванням воду злити. Це не знижує хар- чової цінності м’яса. Залити свіжою водою, дати закипіти і злити бульйон. Додавати нову воду. З бульйоном виділяється до 50% ра- діонуклідів та деякі інші шкідливі речовини. 2. Коефіцієнти переходів радіонуклідів залежно від спосо- бу приготування м’яса подано в додатку 9.1. З нього видно, що найбільша кількість радіонуклідів переходить у смажене і копче- не м’ясо. А коефіцієнти утримання радіонуклідів при кулінарній обробці подані в додатку 9.7. Обсмажування і суха обробка м’яса менш результативні, ніж варіння, соління, виготовлення ковбас та шинок. При відварюванні м’яса до 60% стронцію-90 і до 80% це- зію-137 можуть перейти в бульйон, а при маринуванні й солінні в розсіл може перейти до 90% цезію-137, що міститься в м’ясі. Ма- ринад і розсіл необхідно злити, очищену ж продукцію помістити в новий чистий розсіл або маринад. 3. До 30-40% радіонуклідів виводиться із солонини, якщо її вимочувати 6-8 годин і тричі міняти воду протягом цього часу. 4. У домашніх умовах переробка молока на молочні продукти здійснюється, як правило, двома способами: – знімаються вершки, готується масло, а зі збираного молока – знежирений сир і сироватка; – із незбираного молока готують жирний сир, а сироватку можна використовувати для корму свиней, що вирощуються на сало. При переробці сметани та вершків на вершкове масло основ- на частина радіоактивних речовин переходить у сколотини і про- мивальну воду. При переробці вершкового масла на топлене від- бувається практично повне виведення радіоактивних речовин. За стронцієм-90 його кількість у молочних продуктах нижча, ніж у молоці: у вершках – у 5-6 разів, у сирі – в 4-6 разів, у вершковому маслі – в 9 разів, в топленому маслі його майже немає. 2-3-разове промивання вершків теплою водою і знежиреним молоком змен- шує вміст у них стронцію-90 ще в 50-100 разів.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Продукція тваринництва і риба» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»