Що слід знати про вирощування картоплі й овочевих культур в умовах радіоактивного забруднення
Без картоплі й овочевих культур важко собі уявити раціон людей. Але в умовах радіоактивного забруднення, вирощуючи їх, важливо знати наступне: - перед перекопуванням ґрунту восени раз на 5 років на всю площу присадибної ділянки або городу вносити вапно: там, де вирощуватиметься картопля - по 25 кг на ар (100м 2 ), під овочеві культури – по 50 кг на ар городу; - щорічно вносити мінеральні добрива: на ар – 3 кг подвій- ного суперфосфату, 4 кг хлористого або сірчанокислого калію і не більше 2 кг аміачної селітри, під картоплю слід вносити половину вказаної дози азотних добрив. Ці заходи ефективно знижують перехід радіонуклідів в уро- жай, особливо на малородючих і з підвищеною кислотністю ґрун- тах. - восени один раз на 3 роки потрібно вносити органічні до- брива: гній, пташиний послід, гумус, компост, озерний мул. Опти- мальна кількість торфу складає близько 400 кг на сотку. Але слід враховувати, що перехід радіоцезію зі свіжого гною й торфу знач- но вищий, ніж із ґрунту. Тому найкраще використовувати пере- гнилий гній, що добре розклався, без рослинних залишків, торф (так званий “низовий”) після попереднього радіологічного кон- тролю. Верховий, такий, що не повністю розклався, торф змішати з гноєм, скласти на купу і залишити на 1 рік для дозрівання. - щорічно під весняне перекопування бажано вносити золу по 4-5 кг на ар, яка є добривом, що містить фосфор і калій, а та- кож знижує кислотність ґрунту. Попіл від згорання деревини або торфу, заготовлених на територіях, забруднених радіонуклідами, не можна використовувати, оскільки радіонукліди в них містять- ся в концентрованій кількості. - при вирощуванні картоплі слід знати, що внесення міне- ральних добрив, у яких переважають фосфор і кальцій, знижує вміст радіоцезію в 2-3 рази. Застосування хімічних меліорантів сприяє покращенню родючості ґрунтів і, завдяки цьому, зменшує концентрацію радіонуклідів у рослинах. - важливо пам’ятати: при забрудненні до 370 кБк/м 2 вільно можна вирощувати квасолю, білоголову капусту, білу редьку, бу- ряк столовий. - картопля, буряк, морква належать до середньонагромаджу- вальних овочів. Слід знати, що найактивніше йде цей процес у ли- сті й стеблах і значно менш інтенсивно – у плодах і насінні. На забруднених територіях не слід використовувати для отримання компосту листя і стебла овочевих культур, а проводити їх захоро- нення далеко від присадибних господарств. - під ягідні чагарники (смородина, малина, аґрус) бажано раз на 2 роки вносити під кущ 100-150 г суперфосфату і 200-300 г зо- ли. Але для полуниці все-таки бажано вибирати менш забруднені ділянки. Якщо ж це неможливо, то потрібно проводити мульчу- вання ґрунту (покрити його шаром соломи, плівкою). Це знизить забруднення ягід ґрунтом. Але, у будь-якому випадку, перед вжи- ванням ягід в їжу, їх слід ретельно помити. Догляд за плодовими деревами – звичайний. Виконавши вказані заходи, плодово-ягідні, овочеві культури, картоплю вирощують за прийнятою для місцевості агротехноло- гією, а урожай використовують без обмежень.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Що слід знати про вирощування картоплі й овочевих культур в умовах радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»