Які основні прикладні точки застосування радіаційної біотехнології в інтенсифікації тваринництва
Перш за все слід відзначити використання іонізуючої радіа- ції з метою збереження якості заготовлених кормів для тварин- ництва і, зокре ма, щодо стабілізації легкозасвоюваних речовин і каротину в трав’яному борошні, що зберігається на звичайних складах. Цей захід на 15-20% знижує їх втрати порівняно зі збері- ганням неопроміненого трав’яного борошна. Цінною для тваринництва є радіаційна обробка соломи та ін- ших рослинних матеріалів, що містять значну кількість целюло- зи, яка важко засвоюється тваринним організмом. При дії радіації відбуваєть ся деполімеризація целюлози, підвищується її розчинність у воді, таким чином зростає засвоюваність організмом тварин. Відомо, що для одержання повноцінних збалансованих ра- ціонів, з метою підвищення продуктивності тварин, додають ряд амінокислот, віта мінів тощо. Згадані біологічно активні речовини одержують, використо вуючи високопродуктивні мутанти мікро- організмів, які створюються за допомогою методів радіаційного мутагенезу. Так, наприклад, препарати вітаміну Д виготовляють із ергостеролу, який продукується дріжджами. Їх опромінення при- водить до збільшення ергостеролу в 2 рази і тим самим підвищує ефективність роботи заводу з випуску біологічно актив них речо- вин удвічі завдяки застосуванню радіаційної біотехнології. Лізин, який є незамінною амінокислотою, одержують в ре-60 зультаті життє діяльності мікроорганізмів мікрококу глютамікус. При їх опроміненні отримують штами, які продукують лізин в 2,5 тисячі разів інтенсив ніше порівняно з неопроміненими мікроор- ганізмами. Технологія одер жання лізину проста: мікроорганізми розмножують, поміщають в бак, де вони виділяють лізин. Остан- ній осаджують на іонообмінних смо лах, переводять у водний розчин, з якого викристалізовують лізин у вигляді дрібних кри- сталиків жовтого кольору. Одержаний продукт упа ковують і від- правляють споживачам. Можливості практичного використання стимулюючого впли- ву іонізу ючого випромінювання для підвищення продуктивно- сті с.-г. тварин були вперше виявлені в птахівництві через опромі- нення яєць до і в процесі інкубації, а також опромінення курчат і курей в різні вікові періоди. Ефективним є використання іонізуючої радіації при кон сер- вуван ні та зберіганні готової тваринницької продукції з тим, щоб повно цінною та якісною доставити її до споживача. Опромінення м’яса на 80% знижує потребу у нітратах і нітритах при його техно- логічній обробці, що зараз стає особливо актуальним. Іонізуюче випромінювання досить перспективне для збері- гання і знешкодження тваринницької сировини для промислово- сті, зокрема шкір, вовни тварин у випадку їх ураження сибіркою, ящуром чи іншою інфекцією. Сьогодні конструктивно розроблена гамма-установка, що спри ятиме вирішенню питання знешкодження гною, отже, охо- роні навколишнього середовища.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які основні прикладні точки застосування радіаційної біотехнології в інтенсифікації тваринництва» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»