ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Астрономія » Фрагменти космології

Наш Всесвіт “як він є”
Астрономія, як наука, існує близько 2500 років. Завдяки зусиллям багатьох поколінь астрономів поступово складалася загальна картина будови Всесвіту. Однак до початку XIX ст. астрономи вивчали лише Сонячну систему, у XIX ст. – уже нашу Галактику. І лише в XX ст. вони досягли світу інших галактик, який, як виявлено, розширюється.
Відповідно добирали масштабні одиниці для вимірювання відстаней. Наприклад, відстань до Місяця вимірювали в милях чи кілометрах. У межах Сонячної системи зручною виявилася астрономічна одиниця – відстань від Землі до Сонця (1 а.о. = 149,6·109 м). При вивченні об’єктів Галактики довелося ввести такі одиниці, як світловий рік – відстань, що її світло проходить за один рік (1 св. рік = 63240 а.о. = 9,5·1015 м), і парсек – відстань, з якої радіус земної орбіти видно під кутом 1" (1 пк = 206 265 а.о. = 3,26 св. роки = 3,09·1016 м).
Сьогодні астрономи зуміли заглибитися у Всесвіт на відстані, звідки світлові промені йдуть до Землі близько 10 млрд. років. Тут уже використовують таку масштабну одиницю, як мегапарсек – мільйон парсеків (1 Мпк = 106 пк). У науково-популярній літературі частіше для позначення відстаней вживають мільйони і мільярди світлових років. Саме на відстані близько 10 млрд. св. років і проходить у наш час горизонт науки. Про все, що знаходиться за цим горизонтом, можна лише здогадуватися.
Головним об’єктом вивчення астрономії була і залишається наша Сонячна система. Її центральним тілом є Сонце – розжарена газова куля, радіус якої у 109 разів більший від радіуса Землі. Навколо Сонця на різних відстанях від нього обертаються вісім великих планет – Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. Разом із планетами рухаються їхні супутники. Крім цих великих планет навколо Сонця обертається багато тисяч малих планет, або астероїдів, сотні комет. Уся ж Сонячна система заповнена метеорною речовиною – пиловими частинками, дрібними уламками твердих тіл і нерівномірно розсіяним газом.
Радіус Сонячної системи оцінюють у 60 а. о. Найближча до нас зоря знаходиться в сузір’ї Кентавра, відстань до неї – 4,3 св. роки. Якщо змоделювати будову Сонячної системи так, що відстань Земля-Сонце дорівнює 1 см, то ця найближча зоря була б на відстані 2 км.
Зорі, як і Сонце, – це велетенські газові кулі, що випромінюють енергію за рахунок синтезу в їх надрах ядер гелію та інших хімічних елементів. Близько 150 млрд. зір об’єднані в гігантську зоряну систему – Галактику. Основну частину її зір неозброєним оком бачимо у вигляді Молочного Шляху. Усі зорі в Галактиці, як і Сонце, обертаються навколо ядра Галактики, Галактика ж рухається як єдине ціле у просторі.
Серед декількох мільярдів зір, що їх можна спостерігати і вивчати за допомогою сучасних телескопів, є близько 50 000 змінних зір, яскравість яких у той чи інший спосіб змінюється. Серед спалахуючих зір особливо цікаві наднові, яскравість яких упродовж тижня співмірна з яскравістю галактики, в якій цей спалах відбувся. Зорі бувають різних розмірів і потужностей. Є зорі-гіганти, їх радіуси у тисячі разів більші від сонячного, тоді як радіуси нейтронних зір становлять усього 15... 20 км. У Галактиці є також велетенські газово-пилові хмари – туманності, крім того вся Галактика заповнена розрідженим міжзоряним газом і пронизана магнітними полями.
Значна частина зір об’єднана в системи, що складаються з двох, трьох і більше (навіть із шести) компонент. Частина зір Галактики об’єднується у скупчення – розсіяні і кулясті, в перших налічують 200-500 зір, у других – їх один-декілька мільйонів.
Наша Галактика має лінзоподібну (точніше – спіральну) форму, її діаметр сягає 100 000 св. років, товщина – 10 000 св. років. За її межами вже виявлено сотні мільйонів таких же зоряних систем. Є галактики-гіганти, є галактики-карлики. Вони об’єднуються у скупчення галактик.
В середньому відстані між галактиками принаймні на порядок перевищують їх лінійні розміри (тож вони справжні оази в пустелі), їх кількість швидко зростає при переході до об’єктів слабкіших за блиском. Адже галактик, яскравіших 12-ї зоряної величини, відомо близько 250, 15-ї – вже 50000, за допомогою 6-метрового телескопа їх можна спостерігати декілька мільярдів...
Ще фантастичніші результати отримують за допомогою телескопів із діаметром дзеркала 10 м, як і еквівалентного їм 2,5 м орбітального Габбла". Наприклад, у 2003 – 2004 рр. ,із експозицією 10 с ≈ 11,6 доби на площі поля 11,5 кв. кут. мін. отримувано зображення декількох тисяч галактик зоряної величини ~ 30. В переобчисленні на 1 кв. градус це становить близько 300 000, а на всю сферу 41 253 кв. градуси – понад 12 млрд. галактик 29 – 30 .
За формою галактики дуже різноманітні. Є спіральні, еліптичні і неправильні галактики, є взаємодіючі. Виявлено також квазари – об’єкти, що мають вигляд звичайних зір, але є потужними джерелами радіовипромінювання. За сучасними уявленнями – це ядра галактик-гігантів.
Успіхи у вивченні навколишнього Всесвіту вражаючі, і вони стали можливими тому, що, як кажуть, астрономія тримається на трьох китах. Перший – потужна спостережувальна техніка, бо ж діаметри комбінованих телескопічних дзеркал сягають десяти-одинадцяти метрів, радіотелескопів – 100 м. До того ж надзвичайно ефективними є дослідження Всесвіту в "позаоптичному" діапазоні електромагнітних хвиль із борта штучних супутників Землі та автоматичних міжпланетних станцій. Другий – це сукупність усіх законів і висновків теоретичної та експериментальної фізики. І третій – сучасні надпотужні електронно-обчислювальні машини.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Наш Всесвіт “як він є”» з дисципліни «Фрагменти космології»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Створення і перегляд Web-сторінок, броузери
На наклонной плоскости
Здравый смысл и механика
Планування аудиторської перевірки підприємства
Функціональні учасники інвестиційного процесу


Категорія: Фрагменти космології | Додав: koljan (10.12.2013)
Переглядів: 552 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП