ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Вивітрювання і ґрунтоутворення
Вивітрювання є першопричиною утворення ґрунту - самостійно­ го природно-історичного, органо-мінерального тіла, яке виникає внаслідок дії живих і відмерлих організмів та природних вод на поверхневі горизонти гірських порід під впливом кліматичних факторів, рельєфу і гравітаційного поля Землі. Ґрунти-це елювій, збагачений продуктами життєдіяльності організмів і частково пе­ рероблений ними. Перетворення гірської породи на ґрунт представляє собою склад­ ний процес ґрунтоутворення. Склад, властивості і ознаки ґрунту є відображенням сукупної дії як сучасного комплексу факторів ґрун­ тоутворення, так і минулого їх стану. Різноманітність природних умов і поєднання цих факторів обумовлюють формування великої кількості різних ґрунтів. Властивості, походження і особливості родючості ґрунтів враховуються при їх класифікації. Визначним

російським ученим В. В. Докучаєвим у кінці XIX ст. було започат­ ковано сучасне генетичне ґрунтознавство, розроблено принципи систематики і класифікації ґрунтів, сформульовано основні закони ґрунтознавства, в т. ч. і закон широтної та вертикальної зональ­ ності ґрунтів. Головною властивістю ґрунту є його родючість - здатність за­ безпечувати рослини поживними елементами, вологою, повітрям і теплом протягом вегетаційного періоду. Саме ця властивість відрізняє ґрунт від гірської породи. Родючість ґрунту, як й інші його властивості, безпосередньо пов’язана з умовами природного сере­ довища, в якому ґрунт утворюється і розвивається. Весь ґрунтовий покрив континентів нашої планети створює єдину оболонку - псдосферу, ту біокостну (за визначенням акад. Вернадського В. І.) систему, яка підтримує життя на Землі, є основою організації біо­ сфери. Особлива роль у формуванні ґрунту та створенні його ро­ дючості належить живим організмам і, найперше, зеленим росли­ нам та мікроорганізмам. Біохімічна діяльність рослин полягає у тому, що вони, з однієї сторони, засвоюють із гірських порід різні мінеральні речовини і воду, а з іншої - при відмиранні накопичу­ ють у ґрунті органічну речовину. Так відбувається безпосередній процес руху і переміщення речовин із ґрунту в рослини, а з рослин у ґрунт уже в новій формі (біологічний колообіг речовин). Маса відмерлої органічної речовини піддається розкладу - складній біохімічній переробці. Велике значення при цьому відграють різно­ манітні мікроорганізми - гриби, бактерії. При швидкому і повно­ му розкладанні органічних решток відбувається процес повної міне­ ралізації. При надходженні у ґрунт органічної речовини, що пере­ важає мінералізовану (недостатній доступ оксиґену) утворюється комплекс органічних сполук коричневого або чорного кольору перегній чи гумус (від лат. humus - земля). Гумус - це акумульована органічна речовина і енергія. Підра­ ховано, що ґрунти з вмістом гумусу 4...6 % (200...400 т/га) накопи­ чують на 1 га стільки енергії, яка дорівнює 20...30 т антрациту (Чорний, 1995). Гумусні речовини поліпшують фізичні властивості ґрунту. Ґрунти з високим вмістом гумусу мають широкий діапазон фізич­ ної стиглості. Велике екологічне значення мають біологічно активні речови­ ни, що входять до складу органічної частини ґрунту. Фермента­ тивна активність гумусу зумовлює інтенсивність надходження С 02 у приземний шар атмосфери. Підвищення концентрації С 02 у повітрі посилює фотосинтез рослин.

Органічна речовина ґрунту і пов’язана з нею енергія забезпечу­ ють стабільність біосфери. Виснаження запасу гумусу в ґрунтах на­ шої планети може призвести до необоротних екологічних наслідків. Перед сучасним суспільством стоїть завдання - зберегти, а в окре­ мих випадках і відродити оптимальний гумусний стан педосфери.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вивітрювання і ґрунтоутворення» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Модемні протоколи
Аудит збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
Розряди іменників за значенням
Ложный путь изобретательства
Аудит касових операцій. Мета, завдання, джерела аудиту


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 1153 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП