ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Складчасті тектонічні порушення
Ці порушення відбуваються на загальному фоні коливних рухів і викликають зминання, згини та утворення складок осадових порід без розривів їх. Найпростішою формою нерозривних порушень у верствуватих гірських породах є нахилене або моноклінальне залягання верств, при якому всі шари досить одноманітно падають в одну сторону. Така форма залягання називається монокліналлю. Просторове положення нахилено залягаючих верств гірських порід визначають т. зв. елементами залягання. До них належить лінія простягання, лінія падіння і кут падіння (рис. 11.1). Лінією простягання шару називається лінія його перетину з го­ ризонтальною площиною. Лінія падіння - це лінія, яка вказує на­ прям максимального нахилу або падіння шару. Вона завжди є пер­ пендикулярною до лінії простягання. Кутом падіння називається кут, під яким шар нахилений до горизонту, або кут, утворений пло­ щиною шару з горизонтальною площиною. Напрям простягання і напрям падіння шару по відношенню до сторін світу виражається в

градусах від 0 до 360. Ці напря­ ми відповідно називають азиму­ том простягання і азимутом па­ діння. Складки - це хвилеподібні згини верств гірських порід різ­ Рис. 11.1. Елементи залягання них розмірів. Виділяють два ос­ верств новні типи складок: випуклі (ан­ тиклінальні) і вгнуті (синклінальні). В антикліналях шари вигина­ ються вверх (рис. 11.2, а), а у їх центральних частинах знаходяться найдавніші породи. У синкліналях шари прогнуті вниз, а у їх цент­ ральних частинах знаходяться більш молоді породи (рис. 11.2, б). У кожній складці виділяють такі елемен­ ти: ядро - внутрішня частина складки; за­ мок - місце перегину верств (в антикліналь­ них складках замок на­ зивають також скле­ пінням)', крила -бокові Рис. 11.2. Складки і їх елементи: а - анти­ частини складки; осьо­ клінальна, б - синклінальна, 1 - крила, 2 ва поверхня являє со­ замок, 3 - ядро, А - А’ - осьова площина бою уявну площину, яка проходить через замки шарів складки і ділить кут складки на дві рівні частини; шарнір- лінія, яка з’єднує точки максимального перегину шару в замку складки; вісь замка - лінія перетину осьової площини з поверхнею Землі (рис. 11.3).

Рис. 11.3. Елементи складки: а: 1-2, 5-6 - замок (склепіння) антикліналі: 3-4, 7-8 - замок синкліналі; 2-3, 4-5, 6-7 - крила складок; а - кут складки: б: І. II, III - осьова площина; IV, V - шарнір; VI - ядро складки

Існує декілька класифікацій складок за тими чи іншими ознаками. За положенням осьової площини складки поділяються на: прямі (осьова площина розташована вертикально), похилі (осьова пло­ щина нахилена), лежачі (якщо вона має горизонтальне положення) і пірнаючі - осьова площина нахилена нижче горизонту (рис. 11.4).

Рис. 11.4. Морфологічні типи складок: а - пряма; в - лежача; г - пірнаюча

б - похила,

Іноді горизонтальне чи моноклінальне залягання шарів пору­ шується коліноподібним вигином - флексурою. На піднятій (верхній) частині крила і опущеній (нижній) верстви мають одна­ кове або майже однакове, часто горизонтальне, залягання. Відстань по вертикалі між піднятою і опущеною частинами крила назива­ ють амплітудою (висотою) флексури, яка може досягати кількох сотень кілометрів. Тому їх іноді розглядають як перехідну форму від складок до розривних порушень. Незважаючи на велику різноманітність складок як по морфо­ логії, так і генезису можна стверджувати, що всі вони представля­ ють певний етап розвитку земної кори. З плином часу морфологія і просторове положення складок змінюється, видозмінюються одні з них та виникають нові. Геофізична роль складчастих рухів поля­ гає не лише в структурних змінах земної кори. Ці рухи сукупно з коливними призводять до перерозподілу речовини земної кори.

За характером замка складки поділяють на округлі, гострі, ізо­ клінальні (характеризуються паралельними крилами), віялоподібні, сундучні - мають плоский широкий замок (рис. 11.5).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Складчасті тектонічні порушення» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Врахування забезпечення при визначенні чистого кредитного ризику
ФІНАНСОВА ДІЯЛЬНІСТЬ У СИСТЕМІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗАВДАНЬ ФІНАНСОВОГО...
НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНІ УСТАНОВИ
Аудит запасів. мета і завдання аудиту
ВАЛЮТНИЙ КУРС


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 805 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП