ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Проникаюча радіація - космічні промені
Для іонізації атмосфери суттєве значення мають космічні про­ мені. Ця роль космічних променів була виявлена при вивченні пи­ тання про те, як з висотою змінюється іонізація повітря у герме­ тично закритих посудинах. Вже у 1900 р. було з’ясовано, що всере­ дині герметично закритої ємкості відбувається постійна іонізація повітря, яке там знаходиться. Перші ж дослідження причин цього явища показали, що воно не може бути повністю обумовлене дією тих радіоактивних речовин, які знаходяться у повітрі, що на­ повнює посудину, а також тими мізерними кількостями радіо­ активних речовин, які містяться у матеріалі самої посудини. Ста­ ло зрозумілим що ця іонізація виникає за рахунок якихось випромінювань, котрі проникають крізь стінки посудини. Досліди показали, що частково іонізація обумовлюється дією упроменів радіоактивних речовин земної кори і атмосфери, а також невідомими на той час випромінюваннями із значно більшою про­ никаючою здатністю, ніж у-промені відомих радіоактивних речо­ вин. Це випромінювання невідомого походження спочатку одер­ жало назву проникаючої радіації. У 1912 р. австрійський фізик Гесс Віктор Франц (1883-1964), який піднявся на висоту 5200 м, виявив, що після деякого зменшення іоні­ зації в приземних шарах атмосфери (тут рівень її обумовлюється радіоактивними речовинами земної кори і атмосфери), при подаль­ шому піднятті вона знову починає дуже швидко зростати. Стало зрозумілим, що тут іонізація викликається космічними променя­ ми, для вивчення яких вчені застосовували прилади Кольхьорстера, камеру Вільсона, лічильники Гейгера-Мюллера.

У 1914 р. В. Г. Кольхьорстер (1887-1946) при польотах до висо­ ти 9300 м підтвердив результат Гесса і з’ясував, що на такій висоті іонізація, обумовлена дією цього випромінювання, досягає біля 80 іонів на І см3 в секунду. Цими дослідженнями остаточно було встановлено існування космічної радіації, або, як її тоді називали, верхньої проникаючої радіації. У подальшому зміни інтенсивності космічних променів з висо­ тою піддавались особливо детальному вивченню. Заміри здійсню­ вались за допомогою стратостатів, куль-зондів, а згодом і косміч­ них кораблів, ШСЗ. Зміни іонізації атмосфери з висотою наведені у таблиці 10.4. Таблиця 10.4. Іонізація атмосфери (І, іонів в см /с) залежно від висоти, км
Висота, км
00 00 0 1 2

в часі, в них наявні частинки з енергією від 1 до 1212ГеВ. У складі космічних променів найбільше протонів (близько 90 % всіх части­ нок), приблизно 7 % ядер Гелію. На долю решти елементів припа­ дає близько 3 %. При взаємодії з атомними ядрами атмосферного повітря кос­ мічні промені породжують різні рівні електронів і мезонів різного знаку і енергії (вторинне космічне випромінювання). Мезони вели­ ких енергій досягають земної поверхні і проникають у глибину зем­ ної кори, менших енергій - при русі в атмосфері майже повністю розпадаються. При польоті поблизу ядер атомів атмосфери швидкі електрони частково гублять свою енергію випромінювання. Таким шляхом утворюються пари електрон-позитрон, які також призводять до утворення пар електрично заряджених частинок.

3

4

5

6

7

8

9

10

І Висота, км І

1,9
12

3,7 14

5,8 16

13,5 20,7 33,9 49,7 19
20 21 22

66,4 23

84,0 24

106 25

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Проникаюча радіація - космічні промені» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит касових операцій. Мета, завдання, джерела аудиту
Ложный путь изобретательства
Аудиторський висновок та його види
Посередницькі операції комерційних банків на фондовому ринку
Джерела формування власного капіталу


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 610 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП