ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Екологія » Геофізична екологія

Загальні відомості про радіоактивність
В 1895 р. німецький фізик Вільгельм Конрад Рентген (1845-1923) відкрив електромагнітне випромінювання (Х-промені), якому вла­ стива виключно висока проникаюча здатність. На засіданні Парижської академії наук 24 лютого 1896 р. Беккерель повідомив про відкриття ним раніше невідомого випромінювання уранових солей, яке здатне проникати через непрозорі предмети і викликати почорнін­ ня фотографічної пластинки. Згодом були виявлені й інші елементи, які володіють такими властивостями: Полоній, Радій (М. Склодовська-Кюрі і П. Кюрі), Актиній, радіоторій та ін. За відкриття явища природної радіоактивності Урану та обгрунтування приро­ ди радіоактивного розпаду Беккерель у 1903 р. був удостоєний Но­ белівської премії. Радіоактивність - це здатність деяких атомних ядер самовільно розпадатись із випромінюванням елементарних частинок і утворен­ ням ядра іншого елементу. Новоутворений елемент має масу - 4 і займає місце у таблиці Менделєєва через дві клітинки вліво, на­ приклад, 26 — 22 Розпад триває до утворення стабільних ізо­ 2Ra > 2Rn. топів свинцю (26 27 28 0РЬ, 0РЬ, 0РЬ). Він супроводжується трьома вида­ ми випромінювання: а-, Р-, у-променями. Було встановлено, що а-промені - це позитивно заряджені ядра Гелію, Р-промені - від’ємно заряджені електрони, а у-промені - потік електромагнітного випромінювання, аналогічного рентгенівським променям. Радіоактивність є внутрішньою особливістю ядер, вона не зале­ жить від зовнішніх умов їх існування, цей процес неможливо при­ скорити чи уповільнити. Атомне ядро складається із позитивно заряджених протонів, кількість яких визначає заряд ядра і порядковий номер елемента в періодичній системі, та електрично нейтральних нейтронів. Нейт­ рон відсутній тільки в ядрі Гідрогену, яке складається лише з одно­ го протона. Спільна назва протонів і нейтронів - нуклон (від лат. nucleus - ядро). Сума нуклонів дорівнює атомній масі елемента. Навколо ядра на значній відстані від нього обертаються електро­ ни, які утворюють електронну оболонку атома. У ядрі сконцентро­ вано 99,9 % маси атома, оскільки протон у 1840 разів важчий за електрон. Атом у цілому електронейтральний. Сили, що утриму­

ють нуклони в ядрі, називають ядерними силами. Вони мають обмінний характер, оскільки між протонами і нейтронами в ядрі відбувається мезонний обмін. Ядра всіх ізотопів хімічних елементів прийнято називати нуклі­ дами. Радіонукліди - це радіоактивні атоми з даним масовим чис­ лом і атомним номером, а для ізомерних атомів - із визначеним енергетичним станом атомного ядра. Основною властивістю ядерних сил, що впливають на радіоак­ тивність, є їх коротка дія. В ядрі кожен нуклон ядерними силами зв’язаний не з усіма нуклонами, а тільки з близько розташовани­ ми. Радіус дії ядерних сил порядку 10 1 м. Ядро такого розміру, в 5 якому ядерні сили досягають насичення, найбільш стійке. Це ядро Гелію з двома протонами і двома нейтронами або у-частинки, якщо це ядро має кінетичну енергію. Ядра інших елементів, які можуть бути складені з ядер Гелію, володіють також максимальною стійкістю і найбільшою різновидністю в гірських породах. Це ядра Оксиґену (8 протонів і 8 нейтронів), Силіцію (14 і 14), Кальцію (20 і 20). Ядра таких елементів за відсутності зовнішнього впливу ніко­ ли не зазнають ніяких перетворень. Більшість же нуклідів не стабільні, вони весь час перетворюються в інші нукліди. Чим склад­ ніше ядро, чим більше у ньому протонів і нейтронів, тим менша енергія зв’язку в розрахунку на нуклон. Тому радіоактивність - це властивість переважно важких металів. Всі елементи, порядковий номер яких 81 (Талій) і більший є радіоактивними, або містять ра­ діоактивні ізотопи. Флора і фауна Землі піддаються безперервному опроміненню з природних джерел іонізуючих випромінювань. Природний радіо­ активний фон формується космічним випромінюванням (заряджені частинки високої енергії, які надходять із міжзоряного простору та із сонячної Галактики), а також іонізуючими випромінювання­ ми від природних радіонуклідів, що містяться у гірських породах, ґрунті, воді, повітрі. Він значно змінювався протягом геологічної історії Землі (рис. 10.1). У наш час відомо понад 60 природних ра­ діонуклідів, які формують радіоактивність біосфери. За походжен­ ням їх ділять на дві групи: космогенні і природні радіонукліди. Космогеннірадіонукліди - нукліди, що утворюються у резуль­ таті взаємодії космічного випромінювання з атомами Нітрогену, Гідрогену та ін.; із великого числа космогенних радіонуклідів по­ мітний вклад у дозу опромінення вносять 3 7 І4 2№. Н, Ве, С, 2 Природнірадіонукліди - нукліди радіоактивних рядів 23 и, В8и, 5 і “ ТИ, а також '“’К і 8ЯЬ, які знаходяться в об’єктах зовнішнього 7 середовища з часу утворення Землі (Анненков, 1991).

Час після утворення Землі, млрд років Рис. 10.1. Зміни радіоактивності земної кори протягом геологічної історії Землі

Концентрація природних радіонуклідів в геосферах змінюється у широких ме­ жах. З XX ст. значний вплив на біосферу спричиняє штучна (антропогенна) радіоак­ тивність. Головним джере­ лом надходження у довкілля штучних радіонуклідів є ви­ користання атомної енергії в промислових, військових і наукових цілях, зокрема, у процесі керованих реакцій в атомних реакторах, вибухів, активації конструкцій уста­ новок і навколишнього сере­ довища.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Загальні відомості про радіоактивність» з дисципліни «Геофізична екологія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЗМІСТ ТА МЕТА МАРКЕТИНГОВОЇ ПРОДУКТОВОЇ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ІННОВАЦІ...
Аудит касових операцій. Мета, завдання, джерела аудиту
Аудит визнання, збереження і технічного стану необоротних активів
Аудит відпуску запасів у виробництво
Джерела формування власного капіталу


Категорія: Геофізична екологія | Додав: koljan (20.04.2013)
Переглядів: 641 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП