Вуглеводи разом із білками – найпоширеніші сполуки, що беруть участь у побудові клітини та використовуються нею в процесі життєдіяльності. Поняття вуглеводи охоплює альдегіди та кетони багатоатомних спиртів, а також полімери цих сполук із загальною формулою Сn(H2O)m. У біосфері вуглеводів більше, ніж усіх органічних сполук у сукупності. У рослинному світі на них припадає 80 – 90 % всієї маси рослин. У тваринному організмі вміст вуглеводів становить близько 2 % маси тіла, проте їх значення для організму дуже велике. Вуглеводи – продукти, які під дією енергії сонячного світла утворюються у фотосинтезуючих організмах з неорганічного вуглецю та води і дають початок іншим органічним сполукам живих організмів. Функції вуглеводів важливі та різноманітні. енергетична – окиснюючись у процесі клітинного дихання, вуглеводи вивільняють закладену в них енергію, забезпечуючи значну частину енергетичної потреби організму; пластична – вуглеводи беруть участь у синтезі багатьох найважливіших для організму речовин: нуклеїнових кислот, амінокислот, ліпідів; захисна – вуглеводи є основним компонентом оболонок рослинних клітин, беруть участь у побудові зовнішнього скелета членистоногих (хітиновий покрив); опорна – целюлоза та інші полісахариди оболонок рослинних клітин і грибів не тільки захищають клітини від зовнішніх впливів, а й утворюють міцний стовбур (стебло, талом) організму, його механічні та опорні тканини. Вуглеводи поділяють на моносахариди, олігосахариди та полісахариди. Моносахариди – прості цукри (глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза). У молекулі – від трьох до дев’яти атомів вуглецю. Найпоширеніші – п’яти- і шестиатомні. Важливі як джерело енергії, а також як будівельні блоки для синтезу полісахаридів. Олігосахариди – вуглеводи, які мають від 2 до 10 моносахаридів. Зв’язок між моносахаридами – глікозидний. Якщо моносахаридів – два, то це – дисахарид. Серед найвідоміших дисахаридів – лактоза (молочний цукор), цукроза (поширена у рослинах), мальтоза (продукт часткового гідролізу крохмалю). Полісахариди – основна маса вуглеводів, представлених у природі, містять 10 і більше ланок моносахаридів. Ці сполуки, в основному – резерв поживних речовин та енергії (крохмаль та ґликоґен) і використовуються як будівельний матеріал (целюлоза). Крохмаль та ґлікоґен – полімери глюкози, останній – більш розгалужений.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Вуглеводи» з дисципліни «Біологія клітин»