До спільних властивостей мікроорганізмів належать: 1. надзвичайно малі розміри. Вимірюються у мікрометрах, нанометрах, ангстремах; 2. високе співвідношення площі поверхні та об’’єму; 3. висока швидкість метаболітичних процесів; 4. висока швидкість розмноження; 5. виділення надзвичайно великої кількості СО2 (95 % загального обсягу); 6. дуже проста будова;
ЖИВІ ОРГАНІЗМИ
Eukaryotae(Еукаріоти) Akaryotae(Віруси)
Царство Prokariotae Protoctistae Fungi Plantae Animalia (Прокаріоти)Бактерії та ціанобактерії; автотрофні й гетеротрофні; рухливі та нерухливі (Протоктисти)Організми, які нагадують пращурів рослин, тварин і грибів (водорості, протозоа, слизовики та ооміцети) (Гриби)Гетеротрофи, нерухливі, характериний голофітний тип живлення (Рослини)Автотрофи, нерухливі (Тварини)Гетероторофи, рухливі, характерний голозойний тип живлення
Переважно одноклітинні Переважно багатоклітинні(пішли від Protoctistae)
Рис.2. Класифікація живих організмів за Маргелісом та Шварцем
7. велика пристосованість до існування в екстремальних умовах: без кисню (анаероби); при дуже високих температурах 65 – 75оС (термофіли), окремі види при температурі 250 оС та великих концентраціях сірководню; дуже висока кислотність або лужність; різні види опромінення 8. Велика адаптаційна здатність. Для мікро- та макроорганізмів є неспівставним масштаб часу існування.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Спільні властивості мікроорганізмів» з дисципліни «Біологія клітин»