ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Товарознавство » Комерційне товарознавство

Будівельні матеріали
Будівельні матеріали і вироби класифікують за їх призначенням, походженням і видом сировини, способом одержання, структурою, забарвленням, обробкою, формою, розміром, найменуванням, маркою. Основні з них:
• лісоматеріали круглі хвойних і листяних порід. За призначенням розрізняють: ліс пиловочний, будівельний ліс, підтоварний. За товщиною він буває 3-х груп: дрібний (6-13 см), середній (14-24 см) і крупний (26 см і більше). Маркування круглого лісу здійснюється на торці буквою " Б " (будівельний), цифрами - сорт і діаметр; НІ - 3-го сорту, Щ- діаметр 16 см.
До хвойних порід відносять сосну, ялину, ялицю, модрину, кедр.
До листяних порід відносять: дуб, бук, ясен, клен, явір, граб, горіх, каштан, чинар, грушу, яблуню, липу, березу, вільху, осику, тополю, вербу тощо.
З деревини отримують пиломатеріали хвойних і листяних порід, а також діловий горбиль. Хвойні пиломатеріали поділяють:
- за розміром поперечного перерізу на дошки ( ширина не більше подвійної товщини), бруси( якщо товщина і ширина більш ніж 100 мм).
- за товщиною дошки поділяються на тонку( до 32 мм) і товсті( 40 мм і товще).
- за характером обробки: на обрізні і необрізні. Розміри встановлені при вологості 15%. Дошки і бруски бувають 5-ти сортів: добірні(Д), 1,2,3, 4 сорту, а бруси - 4-х сортів.
Листяні пиломатеріали поділяють на дошки і бруски.
За товщиною: тонкі- до 32 мм і товсті - до 35 мм. За довжиною: на коротку від 0,5 м до 0,9 м; середні від 1 м до 1,9 м; довгі від 2 м до 6,5 м. За характером обробки: обрізні; односторонньо обрізні; необрізні.
Горбиль одержують розпилюванням деревини хвойних порід, призначених для будівництва і переробки на дрібну продукцію ( штахетник, штукатурна дранка, кілки для помідорів тощо).
До стінових матеріалів відносять :цеглу, пустотілі блоки,портландцемент, гіпс, дранку штукатурну, суху штукатурку, тощо.
Цегла - глиняна звичайна з добавками і без них і обпалена. Вона буває суцільною і пустотілою, пластичною і напівсухого пресування: одинарна 250х20х65 мм і модульна ( з технологічними порожнинами) 250х120х88 мм.
За морозостійкістю цегла буває 4-х марок: Мрз5; 2; 3;50. Цифри означають цикли розморожування і заморожування.
Цегла силікатна - це штучний камінь, виготовлений методом пресування із суміші в'язкої речовини і піску й затвердіння під дією пари в автоклаві.
Марки силікатної цегли: 259,200,150,125,100 і 75.
Блоки пустотілі, скляні, зварені одномірні безбарвні і кольорові мають квадратну форму лицьових стінок.
Товщина лицьових стінок блоків 9-10 мм. Розміри 244х244х98 мм і 194х194х98 мм.
Жужільний(шлаковий) магнезіальний портландцемент - це гідравлічна в'язка речовина, що твердіє у воді і на повітрі.
Гіпс будівельний - його виготовляють шляхом термічної обробки природного гіпсового каменю. Буває 1,2 і 3 сорту. Початок схоплення - не менше як 4 хв., а кінець не раніше 6 хв.
Вапно будівельне(повітряне) - виготовляють шляхом випалу вапнякових порід. Застосовують для виготовлення будівельних розчинів і побілки.
Покрівельні і ізоляційні матеріали застосовують для захисту конструкції від проникнення вогкості. До них відносять черепицю глиняну, аркуші азбоцементні плоскі, хвилясті, конькові, S- подібні, рубероїд, толь, пергамін, ізол, плити мінераловатні, полімерні матеріали.
Матеріали для облицювання й обробки - склопластик хвилястий, листовий,плоский; фанера клейова. Плити деревостружкові (ДСП),деревоволокнисті(ДВП); аркуші гіпсові обшивальні (Штукатурка гіпсова суха); плитка керамічна для внутрішнього облицювання стін;обпалена глазурована; плитка керамічна для підлог обпалена; шпалери( основа - папір, складові: каолін, клейові й олійні фарби, мелена смола, бронзові чи алюмінієві порошки, різні сполуки); плівки полівінілхлоридні самоклеючі тощо.
Керамічні будівельні матеріали і вироби У сучасних умовах ці вироби займають одне з провідних місць в оздобленні фасадів будинків, а також всередині приміщень. Керамічні пористі наповнювачі - це основа прогресивних легких бетонів. Спеціальна кераміка необхідна для хімічної та металургійної промисловості (кислотостійкі та вогнестійкі вироби), для електропромисловості та радіоелектроніки (електроізолятори, напівпровідники та ін.), її використовують у ракетній та інших галузях нової техніки.
Керамічні будівельні вироби залежно від їх структури поділяють на 2 основні групи: пористі і щільні. Пористі вироби вбирають більше ніж 5% води за масою і 14-16% за об'ємом. Пористу структуру мають стінові, покрівельні і облицювальні матеріали, а також стінки дренажних труб. Щільні керамічні вироби вбирають 1-4% води за масою і 2-4% по об'ємом. Щільну структуру мають плитки для підлоги, дорожна цегла, стінки каналізаційних труб.
За призначенням керамічні матеріали поділяють на такі види: стінові вироби (цегла, каміння пустопорожні і панелі з них); покрівельні вироби (черепиця); вироби для перекриття; для облицювання фасадів (лицьова цегла, малогабаритні та інші плитки, набірні панно, архітектурно-художні деталі); вироби для внутрішнього облицювання стін (глазуровані плитки і фасонні деталі до них - карнизи, куточки, пояски); заповнювачі для легких бетонів (керамзит, аглонорит); теплоізоляційні вироби (перлітокераміка, у вигляді вічок); санітарно-технічні вироби (умивальні столи, ванни, унітази); плитка для підлоги, дорожна цегла, кислотостійкі вироби (цегла,плитки, труби і фасонні деталі до них), вогнестійкі та вироби для підземних комунікацій (каналізаційні та дренажні труби).
До приладів для вікон і дверей відносяться різноманітні вироби, які використовуються для навішення дверних чи віконних плетінь, утримання їх у закритому стані і полегшують їхнє відкривання і закривання: ручки (для вікон і дверей, ручки-кнопки); петлі (для вікон і дверей, накладні, врізані); замки і засувки (накладні, врізані, висячі замки, більше як 20 конструкцій засувок); запірні і допоміжні прилади (шпінгалети, засувки, завертки, фіксатори, косинці).
У будівництві скло в основному використовується віконне (безбарвне, візерункове, армоване), товщина листів якого 2-- 6мм; вітринне скло товщиною 5-6 мм, розміри 2,5x2,75 м; склопрофіліт. Уніфікованими елементами є скляні блоки, шлакоситали, склопакети, безпереплетенні вікна з розсувними шибками.
Основним матеріалом для покриття підлоги є дошка, а також паркет (штучний і складений у щитках); лінолеум (на тканій, плівковій, картонній, теплоізоляційній основі) у вигляді аркушів, плиток, рулонів. Буває технічний безосновний лінолеум релин, його не можна застосовувати в житлових приміщеннях.
До групи будівельних товарів відносять: ванни чавунні і сталеві, умивальники керамічні, раковини, мийки сталеві і чавунні, унітази в комплектах з бачком і без нього, біде, арматуру санітарно-технічну (крани водорозбірні, туалетні, змішувачі).
Електровстановлювальні вироби - призначені для підключення до електричного ланцюга приладів, машин, джерел світла (патрони, вимикачі, перемикачі, штепсельні розетки і вилки). До джерел світла, що застосовується в побутових світильниках, відносять лампи накалювання і люмінесцентні.
Електроосвітлювальна арматура - призначена для кріплення джерел світла, перерозподілу світлового потоку, захисту очей від сліпучого світла. Основні вузли й елементи: розсіювачі, відбивачі, ґрати, що екранують, патрони, вимикачі, арматурні проводи, конструктивні елементи кріплення тощо.
Вироби провідникові, чи кабельну продукцію, поділяють на кабелі, дроти і шнури, призначені для передачі електроенергії, сигналів зв'язку, виготовлення обмоток електричних машин і приладів. Дротом (проводом) називають виріб, що складається з однієї чи більше ізольованих жил, які, залежно від умов експлуатації, можуть мати неметалеву оболонку, обплетення чи обмотування. Шнур - це виріб з особливо гнучкими з двома і чотирма ізольованими жилами, переріз яких не перевищує 1,5 мм".
Дроти за призначенням класифікують на установлювальні, арматурні, обмотувальні. Установлювальні дроти використовують для нерухомої схованої чи відкритої внутрішньої і зовнішньої проводки приміщення перерізом 0,7-6 мм2 з номінальною напругою до 660 вольт.
Арматурні дроти - для прокладання усередині освітлювальної арматури (люстр, настільних ламп і т.п.).
Обмотувальні дроти - для обмоток електродвигунів, трансформаторів.
З'єднувальні шнури призначені для приєднання різних побутових машин і приладів, радіоапаратури, телевізорів до електромережі.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Будівельні матеріали» з дисципліни «Комерційне товарознавство»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Справочная таблица по механике
ТОВАРНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Позичковий процент та його диференціація
Технічні засоби для організації локальних мереж типу ETHERNET. Пр...
Основні поняття системи супутникового зв’язку


Категорія: Комерційне товарознавство | Додав: koljan (03.10.2012)
Переглядів: 2376 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП