Основною сировиною для м'ясної промисловості є сільськогосподарські тварини (забійна худоба) і свійська птиця. Меншу питому вагу займає виробництво м'яса інших тварин: баранини, коней, кроликів, дичини. Номенклатура забійної худоби. В світі близько 300 порід великої рогатої худоби, найбільш широко поширених в світі (всього їх налічується більше 1080), а також 121 порода зебу, 29 порід гібридного походження (помісі великої рогатої худоби і зебу) і 38 порід буйволів. Забійну велику рогату худобу залежно від віку і статі розділяють на групи: воли і бики, корови старші за три роки, корови-першотелки, молодняк від 3 міс до 3 років, телята і бички молочні до 3 міс. На Україні поширені слідуючі породи ВРХ( див.малюнок). Свині за віком, статтю і живій масі підрозділяють на групи: свині (кастровані самці масою більше 59 кг), кабани (більше 20 кг), свиноматки, дорослі свині (більше 59 кг), підсвинки (20--59 кг), поросята (від 5 до 20 кг). По продуктивності свиней підрозділяють на категорії: I -- беконні, II -- свині-молодняк, III -- свині жирні, IV -- свині м'ясні для промпереробки, V -- свині і свиноматки більше 130 кг, VI -- поросята, VII -- кабани, молодняк.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «М'ЯСО І М'ЯСНІ ПРОДУКТИ» з дисципліни «Комерційне товарознавство»