До них відносять кріп, базилік естрагон, чабер і ін. Вони додають блюдам приємний аромат. У їжу і в консервній промисловості застосовують ростки і молоді стебла. Кріп запашний -- однорічна рослина висотою 40--120 см. Використовують свіжим як прянощі в кулінарії і консервації. Базилік -- однорічна трав'яниста рослина висотою 20-- 40 см. Листя довгасте, черешкове, рідкозубчасте. Квітки білі або рожеві. Володіє сильним ароматом і приємним кислим смаком. Зелену масу застосовують як приправу до блюд. Естрагон, або острогін, багаторічна трав'яниста рослина роду полину. Використовують листя і молоді стебла в свіжому або сушеному вигляді при солінні, маринуванні, приготуванні салатів і соусів. Чебрець, або чебрець -- лікарська і ароматична рослина. Для отримання з трави ефірного масла вирощують чебрець звичайний. Меліса лікарська -- багаторічна трав'яниста рослина. Верхівки пагонів і листя містять ефірне масло із запахом лимона. У кулінарії використовують як прянощі. Збирають листя і втечі 2--3 рази за сезон. Коріандр -- однорічна трав'яниста рослина висотою 30-- 70 див. Стебло гіллясте, порожнисте. Плоди і зелень застосовують як прянощі. Отримувані з коріандру запашні речовини використовують в парфумерії, хлібопеченні, кондитерському виробництві. М'ята перцева -- трав'яниста рослина висотою 30--100 cм. Має сильний приємний запах і пекучий пряний смак, що викликає в роті тривале відчуття холоду. Входить до складу зубних паст і порошків. Тмин звичайний -- багаторічна рослина висотою 30-- 80 см. Плоди тмину і зелень застосовують як прянощі, використовують в парфумерії і медицині. Споживання тмину знижує процеси гниття і бродіння в організмі, підвищує молочну секрецію. Пряні овочі, що поступають у продажу, повинні бути свіжими, чистими, без пожовтіння, механічних пошкоджень, захворювань і землі.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Пряно-смакові овочі» з дисципліни «Комерційне товарознавство»