Однорічна трав'яниста рослина сімейства хрестоцвітих, олійна культура, основний її вигляд -- гірчиця сарептська. Насіння містить 33--39% гірчичного масла, 0,7--1,0 -- алілового масла. В Україні насіння гірчиці в натуральному вигляді використовують як пряну добавку в ковбасні вироби, м'ясну копченину, при консерва-ції овочів. Після випресування гірчичного масла з макухи отриму-ють гірчичний порошок, а з нього приправу -- гірчицю столову. У реалізацію поступає гірчичний порошок 1 і 2-го сортів. Вологість гірчичного порошку не більше 10%, зольність не більше 6%, смак гіркий, при розтиранні з водою набуває гострого запаху алил-гірчичного масла. Колір гірчичного порошку інтенсивно-жовтий, не темніючий при розтиранні з водою (у 1-му сорті), і жовтий, темніючий при розтиранні з водою, -- в 2-му сорті, 1-й сорт відріз-няється від 2-го вищим вмістом алилгірчичного масла, яке надає продукту пекучого смаку. Насіння гірчиці фасують в паперові, целофанові пакети по 20 г, гірчичний порошок -- в паперові пакети, пачки темно-коричневого кольору.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Гірчиця» з дисципліни «Комерційне товарознавство»