До нормативних документів зі стандартизації відносяться: стандарти, технічні умови, технічні описи, методичні вказівки, рекомендації по стандартизації і положення. Основне місце серед них займають стандарти і технічні умови. Розрізняють такі види стандартів: основні (організаційно-методичні і загальнотехнічні); стандарти на продукцію (послуги); стандарти на процеси; стандарти на методи контролю (іспитів, вимірів, аналізу). За категоріями стандарти поділяються на міжнародні, регіональні, державні, галузеві і стандарти підприємств. В Україні діють такі категорії стандартів: • міжнародні стандарти 180 (МС 180) і міжнародні стандарти МЕК (МС до МЕК), які мають рекомендаційний характер; -- міждержавний стандарт СНД "ДСТ", який має обов'язковий або обов'язково-рекомендаційний характер; -- стандарт України (ДСТУ), який може містити обов'язкові та обов'язкові рекомендаційні вимоги; -- стандарт підприємства (СТП), що може містити обов'язкові та обов'язкові і рекомендаційні вимоги. З метою запобігання і припинення їх обов'язкових вимог стандартів порушенням здійснюється державний нагляд за стандартами службами Держстандарту і центрами стандартизації та метрології на всіх підприємствах і в організаціях незалежно від форм власності. Управління якістю і асортиментом товарів. Якість, номенклатура споживчих властивостей і показників Ключові слова: якість товару; показники призначення, надійності, ергономічні, естетичні, технологічності; транспортабельність;, стандартизація; уніфікація; патентно-правові показники; екологічні показники; показники безпеки; економічні показники і показники однорідності; ґатунок; асортимент; характеристика асортименту: широта, повнота, стійкість, ступінь оновлення, новизна, структура, асортиментний мінімум, раціональність, гармонійність.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Нормативні документи зі стандартизації» з дисципліни «Комерційне товарознавство»