ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Міжнародна економічна статистика

Статистичні публікації ООН з міжнародної торгівлі
Одним з напрямів багатогранної діяльності статистичного апарату ООН — Статистичної комісії і Статистичного Бюро — є дослідження міжнародної торгівлі. Статистичного Бюро відповідає за збирання, обробку і публікацію статистичної інформації про зовнішню торгівлю окремих держав світу та розрахунок показників світової торгівлі, а Статистична комісія — за стандартизацію та постійне вдосконалення методології статистики зовнішньої торгівлі.
Внаслідок існуючих до нинішнього моменту розходжень в методологічних принципах обліку зовнішньоторговельного обороту в різних країнах світу виникають певні складнощі при порівнянні показників, наданих ООН національними статистичними органами, та розрахунку зведених показників, що розробляються ООН. Рекомендації ООН не всі країни застосовують у повному обсязі у своїй зовнішньоторговельній практиці. Проте діяльність Статистичної комісії сприяє поліпшенню постановки статистичного обліку. Методологічні збірники, що видаються ООН, дозволяють ознайомитися з особливостями формування статистичної методології щодо зовнішньої торгівлі конкретних держав.
Найбільш повний матеріал містить Статистичний щорічник світової торгівлі в двох томах . У першому томі наведено інформацію про динаміку експорту та імпорту кожної країни, про структуру імпорту — за основними економічними категоріями (продовольство, напої, сировина, промислові товари), про структуру експорту — за галузями (видами економічної діяльності): сільське господарство, добувна, обробна промисловість, харчова, текстильна та ін. Показники розраховано за вартістю та у відсотках до загальної вартості експорту та імпорту держав. Другий том присвячено товарній структурі імпорту та експорту за Гармонізованою системою. По кожній товарній позиції зазначаються найважливіші країни-контрагенти.
Інформація загального характеру про зовнішньоторговельні відносини окремих країн публікується і в Статистичному щорічнику ООН . Крім цього, ООН видає Місячний статистичний бюлетень ООН , що має розділ Зовнішня торгівля (External Trade) та Статистика товарів зовнішньої торгівлі (Commodity Trade Statistics). У Місячному статистичному бюлетені ООН інформація публікується двома мовами — англійською та французькою. Обчислення показників, включених до нього, здійснено згідно з рекомендаціями Статистичної комісії ООН. Значну частину статистичних даних Статистичне Бюро ООН одержує з офіційних статистичних джерел країн — членів ООН.
Ознайомленню широкого кола спеціалістів у галузі зовнішньоекономічної діяльності, економістів-статистиків з основними методологічними положеннями ООН щодо економічної статистики і, зокрема, з зовнішньої торгівлі сприяє спеціальний додаток до Місячного статистичного бюлетеня і методологічний додаток до щорічника ООН, що видається з 1948 р. Статистичною комісією ООН. Практична цінність названих вище матеріалів полягає в тому, що в них досить повно характеризуються не лише методологія Статистичної комісії ООН, але й особливості статистичної методології окремих країн.
Друга група статистичних збірників представлена Щорічником статистики міжнародної торгівлі , що видається з 1951 р., Щорічником світової торгівлі , що публікується з 1963 р. у п’яти томах і охоплює країни, на які припадає 80 % обсягу міжнародної торгівлі. Сюди ж треба включити і Додаток до Щорічника світової торгівлі , що випускається також з 1963 р. Цікавим виданням цієї групи є Статистика товарів зовнішньої торгівлі (квартальне видання ООН), що виходить з 1951 р.
Знайомство з популярними виданнями Статистичного Бюро ООН дає можливість економістам та всім заінтересованим особам поширити інформаційну базу для здійснення більш глибокого економічного аналізу розвитку міжнародної торгівлі та зовнішньоторговельних операцій окремих держав.
У розгалуженій системі міжнародних організацій, що склалася після Другої світової війни та достатньою мірою стабілізувалася на цей час, особливе місце посідає Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР, OECD).
Статистична служба OECР здійснює активну інформаційну діяльність, використовуючи сучасні засоби розповсюдження статистичних даних. Водночас формується та видається розгалужена система традиційних за формою статистичних публікацій, вагома частина яких присвячена питанням статистики зовнішньої торгівлі. Три спеціалізованих серійних видання поєднані загальною назвою «ОЕСР. Статистика зовнішньої торгівлі» .
Перша серія — серія А (Serie A. Monthly Bulletin) — щомісячне видання, в якому на основі підсумкових показників дається різнобічна характеристика цього напряму економічної діяльності держав, що беруть участь у роботі ОЕСР.
Друга серія — серія Б (Serie B. Annual: tables by reporting countries) — щорічник, що містить інформацію переважно про географічний розподіл торгівлі в цілому, а також щодо окремих товарних розділів, груп і підгруп Стандартної міжнародної торговельної класифікації.
Третя серія — серія З (Serie C. Annual. Tables by commodities) — щорічник, побудований за принципом «товар — країна», тобто акцент зроблено на характеристиці товарної структури.
Крім того, відомості статистичного характеру про зовнішньоторговельну діяльність країн OECР можна отримати, звернувшись ще до одного періодичного видання, а саме: «ОЕСР. Основні показники економічного розвитку» , в якому публікуються дані про фактичну вартість експорту та імпорту за останні десять років.
Найбільш змістовною є щомісячна публікація «Monthly Statistics of Foreign Trade». Ця публікація відкривається вступом англійською і французькою мовами. Зміст вступної частини містить опис структури видання та стислий виклад найсуттєвіших методологічних положень, згідно з якими розроблено статистичний матеріал про зовнішню торгівлю країн — членів OECР.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Статистичні публікації ООН з міжнародної торгівлі» з дисципліни «Міжнародна економічна статистика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Склад – найменша вимовна одиниця
Іменник
Настройка параметрів модемів
Омоніми, омофони, оморфми і омографи
Спростована теорія Ейнштейна


Категорія: Міжнародна економічна статистика | Додав: koljan (21.08.2012)
Переглядів: 1232 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП