ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Міжнародна економічна статистика

Система показників і джерела інформації міжнародної статистики сільського господарства Система показників
Сільське господарство є одним з найконтрольованіших статистикою видів економічної діяльності. Статистичні дані отримують за допомогою проведення сільськогосподарських переписів і обстежень, у тому числі дані про дохід, площу угідь фермерів, виробництво продукції рослинництва і тваринництва та матеріальні й енергетичні витрати. Більшість статистичних служб світу регулярно обстежують фермерські домашні господарства на сезонній чи річній основі для спостереження за виробництвом сільськогосподарської продукції. Ці обстеження можна також використовувати для одержання даних про методи ведення сільського господарства та іншої інформації. Обстеження сіл відіграють аналогічну роль. Вибіркове обстеження польових культур для розрахунку річної врожайності з метою складання прогнозів урожаїв є важливим джерелом даних про зміни в продуктивності. Інші джерела включають інтерпретацію зображень, отриманих шляхом дистанційного зондування, дані метеослужб, дослідження університетів і сільськогосподарських департаментів, дані адміністративного обліку, запису фермерів та обстеження доходів і витрат сільських жителів.
Інформація про площу має особливо важливе значення в сільськогосподарській діяльності. Вона може бути виражена в площі (км2) і в місці розташування (географічні координати). Про структурні зміни можна судити за структурою випуску чи витрат або безпосередньо шляхом аналізу змін у сільськогосподарській практиці, наприклад у методах обробки ґрунту.
У традиційній статистиці сільського господарства головна увага приділяється виробництву сільськогосподарських продуктів.
Крім цього становлять інтерес таки показники:
Випуск:
у т. ч.
Однолітні культури
Багаторічні культури
Худоба
Інші продукти
Витрати:
у т. ч.
Боротьба зі шкідниками (культури)
Витрати кормів
Боротьба з хворобами і хижаками
Витрати поживних речовин
Енерговитрати
Підготовка ґрунту, сівба і вирощування
у т. ч.
Обробка ґрунту
Сівба
Вирощування
Продукція сільського господарства являє грошове вираження виробленої продукції рослинництва і тваринництва за фактичними цінами реалізації за календарний рік.
Для розрахунку індексу фізичного обсягу продукції сільського господарства використовується показник її обсягу в порівнянних цінах.
Продукція рослинництва включає вартість продуктів, отриманих з урожаю даного року, вартість вирощування багаторічних насаджень і зміну вартості незавершеного виробництва від початку до кінця року.
Продукція тваринництва включає вартість вирощування
худоби, птиці та інших тварин, виробництва молока, вовни, яєць, меду та ін.
Рівень рентабельності (збитковості) продукції, реалізованої сільськогосподарськими підприємствами, характеризується відношенням прибутку до собівартості реалізованої продукції.
Загальна земельна площа — площа поверхні суші разом із внутрішніми водами, що знаходиться усередині державного кордону.
Сільськогосподарські землі — земельні ділянки, які використовують для одержання сільськогосподарської продукції. До їх складу входять орні землі, землі під постійними культурами, косовиці і пасовища.
Орні землі — це систематично оброблювані вгіддя, які використовують під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав і чисті пари.
Землі під постійними культурами — зайняті багаторічними насадженнями, а також плодорозсадники.
Косовиці — земельні ділянки, які використовують для сінокосіння.
Пасовища — ділянки землі, зайняті природними чи сіяними травами, придатними для випасу худоби і не використовувані під косовицю.
Посівні площі по культурах установлюються з урахуванням господарського використання врожаю. Уточнена площа обчислюється шляхом підсумовування площі збережених озимих, а також площі посівів ярових культур і збереженої укісної площі багаторічних трав.
Валовий збір — це зібраний і оприбуткований урожай сільськогосподарських культур з усієї зібраної площі, як основних, так і з повторних і міжрядних посівів. Валовий збір зернових культур, соняшнику, цукрових буряків (фабричних) у сільськогосподарських підприємствах встановлюється у вазі після доробки (очищення, сушіння), по інших культурах — в оприбуткованій фізичній масі.
Середня врожайність сільськогосподарських культур обчислена, виходячи з валового збору з основних посівів з 1 га зібраної площі.
Поголів’я худоби встановлюється за станом на 1 січня на основі щорічних обліків (переписів) і включає поголів’я усіх вікових груп відповідного виду худоби.
Виробництво м’яса — продаж на забій усіх видів худоби і птиці державі, на ринку через власну торгову мережу і підприємства громадського харчування, обмін за бартерними операціями та ін.
Виробництво молока характеризується фактично надоєним коров’ячим, козиним, верблюжим, кобилячим молоком незалежно від того, чи було воно реалізовано, або частина його спожита в господарстві на випоювання телят і поросят. Молоко, висмоктане телятами при підсосному їхньому утриманні, в продукцію не включають і не враховують під час розрахунку продуктивності корів.
Середній річний надій молока від однієї корови наводиться в розрахунку на середнє поголів’я корів на початок року і початок кожного звітного періоду. У сільськогосподарських підприємствах при визначенні надою молока від однієї корови із загального поголів’я корів у господарстві виключаються корови, що знаходяться на відгодівлі, корови м’ясної череди і виділені для групового підсосного утримання телят.
Виробництво вовни включає всю фактично настрижену овечу, козину, верблюжу вовну і козиний пух, незалежно від того, чи була вона реалізована або використана на внутрішньогосподарські потреба. Вовна, отримана з овчин при промисловій переробці їх на шкіру (так звана кисла вовна), у продукцію не включається. Вага вовни показується фізична, безпосередньо після стрижки овець.
Виробництво яєць включає їхній збір за рік від усіх видів свійської птиці, включаючи яйця, використаних на відтворення птиці (інкубація та ін.).
Середньорічна чисельність працівників сільгосппідприємств визначається підсумовуванням облікової чисельності працівників за всі місяці звітного року і розподілом отриманої суми на число 12. Чисельність тимчасових працівників, залучених на сільськогосподарські роботи з пенсіонерів, домашніх господарок, учнів, які працюють в окремі дні, обчислюється шляхом розподілу кількості відпрацьованих ними людино-днів на число робочих днів у місяці.
Особливості статистики сільського господарства в країнах — членах ЄС та в Україні
Сільськогосподарські землі за категоріями використання
У країнах — членах ЄС в основу класифікації земель, що використовуються в системі Єврофарм, покладено стандартну статистичну класифікацію землекористування, розроблену Європейською економічною комісією (ЄЕК) ООН.
В Україні дані ґрунтуються на класифікації ЄЕК ООН, а також на національній Класифікації видів економічної діяльності.
Сільськогосподарські угіддя — це земельні ділянки, які систематично використовуються для одержання сільськогосподарської продукції. До них належать: рілля, що включає тимчасові випаси, пари, постійні пасовища, багаторічні насадження (тобто сади й виноградники), землі, зайняті парниками, а також інші сільськогосподарські угіддя. Визначення, прийняті країнами ЄС та Україною, подібні.
Рілля — це регулярно оброблювані землі в основній системі сівозміни, що включають також землі під пар. Українське визначення до цієї категорії відносить землі, що постійно обробляються і використовуються під посіви сільськогосподарських культур, включаючи посіви багаторічних трав, землі під пар, площі парників та теплиць. До площі ріллі не включаються сіножаті та пасовища, а також міжряддя садів, що використовуються під посіви.
Таблиця 4.1
Сільськогосподарські угіддя
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. га
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія 1386 1390 1383 1391 1394 1396
Данія 2721 2699 2554 2729 2712 2666
Німеччина 17 344 17 335 17 327 17 389 17 152 17 067
Греція 5116 5109 … … … …
Іспанія 29 864 29 694 29 382 29 273 28 881 25 425
Франція 30 092 30 034 30 169 30 150 29 935 29 865
Ірландія 4388 4341 4432 4415 4418 …
Італія 16 501 15 284 15 256 15 401 … …
Люксембург 127 126 127 127 127 127
Нідерланди 1981 1975 1954 1961 1962 1952
Австрія 3430 3429 3423 3497 3410 3399
Португалія 4024 4004 3994 3812 3904 3881
Фінляндія 2161 2144 2150 2192 2201 2211
Швеція 3063 3122 3109 3107 3071 2980
Сполучене
Королівство 16 298 16 371 16 435 16 344 16 245 15 722
Україна 41 853 41 840 41 854 41 827 41 830 41 827
Обсяг сільськогосподарського виробництва
Статистика сільськогосподарського виробництва виходить із балансів постачання, що включають основні сільськогосподарські культури і продукцію тваринництва. У кількісному відношенні ці баланси можуть іти як доповнення до сільськогосподарських рахунків, виражених у вартісних показниках, але розподілених за видами продукції. Розподіл у балансах постачання ґрунтується на кількісних показниках для різних категорій продукції; ця кількість визначається за допомогою статистичних обстежень чи реєстрації залишків.
В Україні показники рахунків та використання обчислюються з урахуванням перерахунків похідних продуктів у первинний продукт, за яким складається баланс.
Таблиця 4.2
Рілля в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. га
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія 861 848 855 854 867 …
Данія 2502 2513 2354 2555 2536 2508
Німеччина 11 835 11 832 11 832 11 879 11 821 11 804
Греція 2250 2250 … … 3870 2801
Іспанія 13 905 13 856 14 120 13 655 13 263 12 972
Франція 18 126 18 110 18 305 18 362 18 192 18 173
Ірландія 1051 1097 1035 1084 1076 960
Італія 9652 8498 8321 8273 … …
Люксембург 58 58 61 61 62 60
Нідерланди 915 925 933 945 970 985
Австрія 1403 1402 1397 1386 1385 1374
Португалія 2335 2315 2305 2116 2201 2179
Фінляндія 2141 2122 2125 2166 2177 2180
Швеція 2647 2689 2746 2734 2696 2606
Сполучене
Королівство 6078 6214 6 450 6329 6180 5984
Україна 33 286 33 189 33 081 32 858 32 670 32 564

Баланси постачання базуються на такій схемі:
Ресурси = Використання;
Ресурси = Придатна продукція + Імпорт;
Використання = Внутрішнє використання =
= Зміни в запасах – Експорт.
В Україні баланси розробляються за основними видами сільськогосподарської продукції, тому продукти харчової переробки не належать до однієї категорії, а включаються до Споживання, Змін в запасах та Експорту.
Обсяг споживання в країнах ЄС та Україні включає зміну запасів у магазинах роздрібної торгівлі, домогосподарствах, а також споживання в їдальнях, ресторанах.
Як правило, обсяг виробництва, що визначається в Україні, стосується всіх земельних ділянок незалежно від їх правового статусу.
Поголів’я худоби
Для країн ЄС закупівлю поголів’я худоби наведено в цьому розділі, оскільки вона має стосунок до закупівлі із внутрішніх джерел. Наприклад, імпорт поголів’я худоби не розглядається як основний капітал. Тварина, що вважається на момент імпорту активом основного капіталу, фіксується тільки на рахунку валового нагромадження або рахунку основного капіталу.
В Україні враховуються всі сільськогосподарські домашні тварини, незалежно від їхнього віку, місцезнаходження та мети розведення.
ЄС і Україна застосовують ті самі принципи щодо реєстрації поголів’я худоби. Зміни в обсязі запасів поголів’я враховуються залежно від виду тварин або в нагромадженні основного капіталу (доросла худоба), або у змінах запасів (молодняк та худоба на відгодівлі).
Таблиця 4.3
Поголів’я худоби: велика рогата худоба
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. голів
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія 3159 3071 2978 2984 2970 3001
Данія 2094 2052 2026 1968 1976 1891
Німеччина 15 890 15 760 15 227 14 942 14 657 14 479
Греція 550 593 596 577 577 579
Іспанія 5495 5905 5869 5966 6291 6249
Франція 20 837 20 541 20 334 20 055 20 216 20 324
Ірландія 6532 6757 6992 7093 6708 6459
Італія 7418 7390 7328 7316 7361 7401
Люксембург 204 209 205 202 203 200
Нідерланди 4545 4366 4287 4184 4097 3890
Австрія 2326 2272 2198 2172 2153 2155
Португалія 1324 1311 1285 1267 1403 1398
Фінляндія 1179 1150 1125 1101 1068 1035
Швеція 1779 1747 1708 1712 1680 1618
Сполучене
Королівство 11 735 11 430 11 347 11 237 11 281 10 878
Україна 17 557 15 313 12 759 11 722 10 627 9424
Таблиця 4.4
Поголів’я худоби: свині
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. голів
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія 7153 7117 7352 7551 7322 7266
Данія 10 709 11 079 11 494 11 991 11 914 12 642
Німеччина 23 737 24 283 24 795 26 294 26 003 25 775
Греція 917 904 938 904 906 919
Іспанія 18 125 18 572 19 480 21 562 22 418 22 435
Франція 14 531 14 968 15 473 15 869 15 991 15 921
Ірландія 1542 1665 1717 1801 1763 1731
Італія 8061 8090 8281 8323 8415 8329
Люксембург 73 77 74 81 82 83
Нідерланди 13 935 14 253 11 437 13 418 13 139 12 822
Австрія 3706 3664 3680 3810 3433 3348
Португалія 2402 2344 2365 2341 2350 2338
Фінляндія 1394 1413 1444 1541 1493 1456
Швеція 2317 2319 2353 2321 2021 1896
Сполучене
Королівство 7442 7695 8036 7554 7037 5948
Україна 13144 11236 9479 10083 10073 7652
Виробництво м’яса
Країни ЄС до даних про виробництво м’яса включають м’ясо великої рогатої худоби, свиней, овець і кіз, коней, а також свійської птиці, призначеної для споживання. Постачання визначається як валове національне виробництво, що відповідає схемі: Загальна кількість забою + Експорт – Імпорт.
Дані про виробництво м’яса в Україні враховують реалізацію усіх видів худоби для забою (як промисловий, так і всередині господарства). Валове національне виробництво не бере до уваги імпорт.
Дані надаються у забійній вазі туш відповідно до підходів ЄС. Визначення одиниці ваги туші в країнах ЄС і Україні відрізняються. Для свиней і рогатої худоби дані ЄС відповідають вазі знекровленої та нутрованої охолодженої туші тварини після видалення обумовлених субпродуктів (язика, щетини, ратиць, геніталій, верхнього прошарку жиру тощо). Українські дані включають жир-сирець, а також харчові субпродукти першої та другої категорій.
Таблиця 4.5
Поголів’я худоби: вівці
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. голів
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія 118 113 115 116 119 …
Данія 93 92 103 108 106 116
Німеччина 2395 2324 2302 2280 2150 2140
Греція 9606 9244 9516 8823 9041 9317
Іспанія 21 301 23 937 24 827 24 190 23 965 24 167
Франція 10 075 10 125 9823 9553 9509 9324
Ірландія 5583 5391 5634 5624 5393 5130
Італія 10 668 10 920 10 870 10 894 11 017 11 089
Люксембург 7 6 7 7 7 7
Нідерланди 1450 1400 1236 1300 1152 1380
Австрія 365 381 384 361 352 339
Португалія 3428 3380 3414 3448 3460 3437
Фінляндія 115 111 103 96 77 74
Швеція 461 469 442 421 437 437
Сполучене
Королівство 28 967 28 165 30 027 31 080 29 742 27 591
Україна … … 1540 1198 1060 963
Виробництво зернових культур та картоплі
Як країни ЄС, так і Україна визначають виробництво придатної продукції як валове виробництво мінус відходи (на стадії виробника). Це — отримана за звітний період продукція, що може бути реалізована на ринку або використана як засіб виробництва, при цьому виробник може обробляти її сам, вона може споживатися всередині його домогосподарства, бути направлена на зберігання чи застосована в основних засобах виробництва, виготовлених самостійно.
Таблиця 4.6
Виробництво м’яса у забійній вазі
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. т
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Данія 1971 1980 2027 2149 2166 2129
Німеччина 6089 6162 6236 6464 6736 6608
Греція 545 557 554 526 515 …
Іспанія 4428 4558 4703 5120 5341 5367
Франція 7077 7345 7456 7497 7406 …
Ірландія 1106 1132 1152 1203 1326 …
Італія 3857 3965 3951 3858 3961 …
Нідерланди 3183 3251 2740 3150 3180 …
Австрія 802 842 834 866 884 869
Португалія 724 741 788 834 824 …
Фінляндія 331 340 354 363 363 …
Швеція 562 585 616 608 610 573
Сполучене
Королівство 4118 3830 3925 4059 3938 3808
Україна 2294 2113 1875 1706 1695 1663
Таблиця 4.7
Валовий збір зернових культур
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. т
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія … … … … 2325 2128
Данія 7800 9150 9218 9530 9334 8775
Німеччина 35 824 39 220 42 136 45 182 44 185 43 874
Греція 4790 4213 4151 4143 4132 4288
Іспанія 14 605 11 073 21 217 18 285 21 777 17 326
Франція 53 283 53 425 62 487 63 310 68 313 64 654
Ірландія 1616 1796 2142 1944 1865 2011
Італія 17 661 18 290 19 452 18 438 19 343 19 656
Закінчення табл. 4.7
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Люксембург … … … … 167 151
Нідерланди 1356 1504 1660 1544 1345 1367
Австрія 4436 4455 4494 5009 4776 4814
Португалія 1550 1345 1536 1414 1298 1537
Фінляндія 3367 3333 3698 3793 2768 2870
Швеція 4372 4792 5954 5987 5618 4931
Сполучене
Королівство 19 946 21 861 24 576 23 533 22 788 22 123
Україна 33 960 24 571 35 472 26 471 24 581 24 459
Таблиця 4.8
Валовий збір картоплі
в окремих країнах за 1995—2000 рр., тис. т
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р. 1999 р. 2000 р.
Бельгія … … … … 2456 3059
Данія 1223 1297 1455 1390 1310 1352
Німеччина 9785 10017 12473 11102 10775 11069
Греція 970 891 920 905 920 880
Іспанія 3771 3872 3710 3254 3058 3369
Франція 54563 5839 6249 6690 6053 6645
Ірландія 642 618 733 472 782 559
Італія 2020 2081 2055 2020 2193 2070
Люксембург … … … … 22 26
Нідерланди 7188 7440 8182 8072 5349 8331
Австрія 594 724 769 677 647 712
Португалія 1324 1436 1326 1049 1225 947
Фінляндія 726 798 766 754 591 791
Швеція 1168 1199 1326 1337 1323 1116
Сполучене
Королівство 6181 6396 7225 7125 6417 7100
Україна 14 729 18 410 16 701 15 405 12 723 19 838
Виробництво молока
В країнах ЄС виробництво придатного для споживання молока визначається як валове виробництво мінус втрати (на стадії виробництва).
В Україні виробництво молока включає валове виробництво свіжого молока всіх видів (коров’ячого, овечого, козячого). В обсяги виробництва коров’ячого молока включається усе фактично надоєне молоко від корів молочних і м’ясних порід, у тому числі молоко, використане на годування тварин, але без урахування молока, що висмоктане телятами.
Таблиця 4.9
Виробництво молока
в окремих країнах за 1995—1998 рр., млн т
Країна 1995 р. 1996 р. 1997 р. 1998 р.
Бельгія 3,6 3,7 3,5 3,7
Данія 4,7 4,6 4,6 4,6
Німеччина 28,6 28,8 28,7 28,4
Греція 1,8 1,8 1,8 1,8
Іспанія 6,7 6,7 6,6 6,7
Франція 25,8 25,5 25,4 25,3
Ірландія 5,4 5,4 5,3 5,1
Італія 11,3 11,8 11,6 10,8
Люксембург 0,0 0,0 0,0 0,0
Нідерланди 11,3 11,0 10,9 11,0
Австрія 3,2 3,1 3,1 3,3
Португалія 1,7 1,7 1,7 1,8
Фінляндія 2,5 2,4 2,4 2,4
Швеція 3,3 3,3 3,3 3,3
Сполучене Королівство 14,7 14,7 14,8 14,6
Україна 17,3 15,8 13,8 13,8
За час економічної кризи сільське господарство України, як і інших країн колишнього СРСР та Східної Європи, зазнало значних збитків. Так, в Естонії валовий продукт сільського господарства в 1993 році скоротився на 50 % порівняно з 1989 роком,
у Словаччині — на 74 %. В Україні тільки за 1991—1995 рр. обсяги виробництва продукції тваринництва скоротилися на 45%, молока — на 30 %, яєць — на 42 %, бавовни — більш як у два рази.
Особливості статистики сільського господарства в США
Досить розвиненою є статистика сільського господарства в США. Це пояснюється тією роллю, яку відіграє ця галузь в економіці країни та її зовнішній політиці. Статистика дає можливість озброїти підприємства даними про прогнози й оцінку врожаю різних культур для виконання угод на біржах пшениці, бавовни та ін. Крім того, ці відомості швидко впливають на кон’юнктуру товарних ринків усього світу, особливо на ринки пшениці і бавовни.
Об’єктом статистичного спостереження в США служать фермерські господарства, чисельність яких коливається від 2 до 6 млн по роках. При цьому американська статистика широко використовує вибірковий метод для оперативного і поточного обліку,
а також при розробці матеріалів переписів. Причому важливу роль тут відіграє державна статистика. Вона представлена двома організаціями: Міністерством сільського господарства і Бюро цензів Міністерства торгівлі.
Міністерство сільського господарства здійснює в основному поточну статистику за допомогою проведення вибіркових обстежень. Опитні листи або розсилаються поштою фермерам, або заповнюються респондентами, що перебувають на службі в Міністерстві сільського господарства, безпосередньо на фермах за словами фермерів.
Зміст питань в анкетах залежить від місцевих умов і характеру продукції рослинництва і тваринництва, яка виробляється.
Після збирання даних вони узагальнюються у масштабі окремих штатів і країни в цілому. Ці відомості регулярно публікуються протягом року і в цілому за рік у різних довідниках: Cargill Crop Bulletin, Crop and Weather Conditions in the United States, Canada and the world, Agricultural Situation (щомісячник), Agricultural statistics (щорічник) та ін. У цих довідниках містяться відомості про розміри виробництва, запаси продукції, фермерські ціни більш як для 150 видів продукції; дані про розміри площ, зайнятих під більш ніж 130 сільськогосподарських культур.
Бюро цензів Міністерства торгівлі виконує переписи сільського господарства США. При цьому до розробки програми переписів залучаються також спеціалісти Міністерства сільського господарства і різних університетів (зі штатів Айова, Північна Кароліна та Вірджинія, де є спеціальні науково-дослідні лабораторії).
У ході проведення переписів збирається величезний статистичний матеріал, який дає змогу робити висновки про різнобічний розвиток сільського господарства країни: про чисельність ферм; розміри посівних та збиральних площ; товарну продукцію; чисельність зайнятих, їх склад та багато інших відомостей. Однак аналіз сільськогосподарського виробництва за більш-менш тривалий період здійснити складно через незіставність програм окремих переписів.
Дані поточної статистики також відрізняються методикою розрахунку відповідних показників. Наприклад, Бюро цензів до зайнятих у сільському господарстві відносить осіб віком 14 років і старших за винятком студентів та учнів. При цьому якщо працівник протягом обстежуваного тижня більшу частину часу працював на несільськогосподарських роботах, він не ввійде до загальної чисельності. Міністерство сільського господарства вважає зайнятими у сільському господарстві всіх, хто бере участь у роботі на фермі, незалежно від віку і часу його роботи на фермі протягом тижня, що досліджується: для фермерів і найманих робітників — не менш як одну годину, для членів сімей фермерів — не менш як 15 годин.
У сільському господарстві постійно розвиваються продуктивні сили та відносини власності. Найбільш швидкими темпами ці зміни відбулися в останні два століття. Так, у середині ХVIII ст. у сільському господарстві було зайнято близько 80 % сукупної робочої сили на планеті. Наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. у розвинутих країнах світу в цій галузі було зайнято близько 40 % населення, а у промисловості приблизно 35 %. У середині 90-х років ХХ ст. у сільському господарстві передових країн світу було зайнято приблизно 5 % працездатного населення, а в США — лише 2,5 %. В Україні цей показник становить 17 % населення.
Різке скорочення чисельності зайнятих у сільському господарстві у розвинутих країнах зумовлено значним зростанням продуктивності праці в цій галузі, що дає змогу малою кількістю працівників прогодувати основну масу населення. Наприклад, у США один зайнятий у цій сфері забезпечує їжею близько 139 жителів країни, а в Україні — лише приблизно 12—13. Тому обсяг продукції в розрахунку на зайнятого на початку 90-х років ХХ ст. становив у США близько 30 тис. дол., а в Україні — приблизно 3 тис. дол. У Німеччині цей показник наближався до 19 тис. дол., а у Франції — до 21 тис. дол.
Джерела інформації міжнародної статистики сільського господарства
Провідною міжнародною організацією, яка поряд з іншими проблемами вивчає статистику сільського господарства, є ФАО (FAO—FOOD and Agricultural Organization of The United Nations), штаб-квартира якої розташована в Римі (Італія). ФАО провадить методологічну роботу і здійснює практичні розрахунки показників сільського господарства окремих країн, територій, континентів і світу в цілому, а також публікує ці дані.
Основні публікації такі:
FAO Production Yearbook — щорічник, в якому публікуються дані про склад використовуваних земель; населення, зайняте у сільському господарстві; індекси сільськогосподарського виробництва окремих продуктів рослинництва і тваринництва; запаси продовольства, їхню калорійність, вміст поживних речовин; дані про засоби виробництва (трактори та інші сільськогосподарські продукти у доларах США).
FAO Trade Yeardook — щорічник, в якому містяться дані про індекси обсягу експорту й імпорту сільськогосподарської продукції у світі і в межах континентів та регіонів з виділенням продуктів харчування. Окремим розділом наводяться абсолютні дані про експорт та імпорт сільськогосподарських продуктів в динаміці у розрізі континентів по окремих країнах. Подано відомості про імпорт і експорт так званих сільськогосподарських реквізитів — тракторів, добрив, пестицидів. По кожній країні публікуються дані про динаміку експорту й імпорту найважливіших продуктів у доларах США.
FAO Fertilizer Yearbook — щорічник, в якому публікуються дані про внесення добрив.
Yearbook of Forest Products — містить дані про продукцію лісового господарства.
FAO quarterly bulletin of statistics — квартальні та FAO monthly bulletin of statistics — місячні бюлетені, в яких містяться короткі відомості про виробництво, торгівлю і ціни на сільськогосподарську продукцію.
При формуванні масивів інформації з міжнародної статистики сільського господарства ФАО використовує дані національних статистичних органів. Однак існують певні труднощі як з погляду охоплення окремими показниками більшості країн, так і щодо зіставності показників, які використовуються. Рівень розвитку статистики сільського господарства неоднаковий у різних країнах.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Система показників і джерела інформації міжнародної статистики сільського господарства Система показників» з дисципліни «Міжнародна економічна статистика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит виробництва продукції у тваринництві. Мета і завдання аудит...
Форми безготівкових розрахунків
ЗАОЩАДЖЕННЯ ТА ІНВЕСТИЦІЇ В МЕХАНІЗМІ ГРОШОВОГО РИНКУ
Послуги стільникових мереж
Пароніми


Категорія: Міжнародна економічна статистика | Додав: koljan (21.08.2012)
Переглядів: 1353 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП