ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Статистика » Міжнародна економічна статистика

Сучасний стан глобальної статистичної системи
Основою глобальної статистичної системи є статистичні служби ООН — Статистична комісія і Статистичний відділ в її Секретаріаті, а також статистичні підрозділи спеціалізованих агенцій та інших органів у системі ООН.
Ключова роль в організації статистики не тільки в системі ООН, а й в усьому світі належить Статистичній комісії ООН. Вона заснована рішенням першої сесії ЕКОСОР у 1946 р. як орган, що готує проекти всіх міжнародних рекомендацій в галузі статистики. На неї покладено такі основні завдання:
сприяти розвитку національної статистики і її міжнародній зіставності;
координувати статистичні роботи організацій системи ООН;
удосконалювати статистичну службу Секретаріату ООН;
розробляти рекомендації із загальних проблем збирання, обробки і поширення статистичних даних у світі;
сприяти загальному вдосконаленню статистики та її методів;
консультувати міжнародні організації з проблем збирання, обробки і поширення статистичних даних;
служити центральним органом по збиранню, аналізу, стандартизації і вдосконаленню статистичних даних та їх публікації.
Для підготовки проектів вирішення цих основних завдань у СК ООН створюються робочі групи з експертів країн-членів і міжнародних організацій. Ці робочі групи виконують найбільш трудомістку частину підготовки методологічних документів шляхом узагальнення досвіду окремих країн і окреслення найважливіших принципів для вирішення проблем та викладу їх у проектах методологічних документів для обговорення національними статистичними службами на регулярних сесіях СК ООН.
Нині СК ООН складається з 24 членів, які обираються на ротаційній основі терміном на 3 роки. Її сесії проводятся щорічно в штаб-квартирі ООН. Рішеннями СК ООН остаточно формулюються міжнародні принципи і стандарти. Комісія також готує огляди практики країн в окремих галузях статистики. Результати кожної сесії СК ООН доповідаються ЕКОСОР.
СК ООН допомагає країнам через програми надання технічної допомоги в організації та вдосконаленні національної статистики шляхом виділення консультантів, підготовки національних кадрів у навчальних центрах ООН, проведення семінарів, постачання обладнання, здійснення технічного керівництва, впровадження розроблених програм тощо.
У сесійній роботі СК ООН беруть участь представники міжнародних організацій, які не входять у систему ООН, а також представники професійних об’єднань, пов’язаних зі статистикою. Серед них слід зазначити МСІ, Міжнародний союз народонаселення та інші, що також дозволяє ЕКОСОР враховувати прийняті ними рішення в галузі статистики і координувати на їхній основі діяльність цих організацій.
Одночасно із заснуванням СК ООН у 1946 р. створено Статистичний відділ у Секретаріаті ООН (СВ ООН). У його діяльності постійно беруть участь фахівці багатьох країн, виконуючи складні функції для сприяння нормальному вирішенню завдань, що постають перед СК ООН і міжнародною статистикою.
Цілком очевидно, що завдання СВ ООН багато в чому відповідають завданням СК ООН, але їхній перелік набагато ширше.
В даний час відділ готує всі матеріали для сесій СК ООН і ЕКОСОР, в його компетенцію також входить остаточне редагування розглянутих на сесіях і в робочих групах матеріалів, включаючи проекти міжнародних стандартів і посібники, а також доповіді про результати сесій СК ООН.
Напрям діяльності цього Відділу — узагальнення зауважень і пропозицій, які збираються від країн і міжнародних органів, щодо проектів і програм міжнародної статистики, сприяючи зіставності даних.
Не менш важливою функцією СВ ООН є збирання, обробка, актуалізація національних даних у динамічних рядах показників для уточнення регіональних і світових підсумків перед публікацією їх у виданнях і документах ООН, а також для координації публікацій у системі ООН. Співробітники відділу перевіряють інформацію, що надходить від країн, на її відповідність міжнародним стандартам і рекомендаціям. Основна частина такої інформації надходить з розісланих і отриманих спеціальних анкет-запитальників, для доповнення й уточнення в інших випадках використовуються дані національних і міжнародних публікацій та оцінки експертів.
СВ ООН готує свої пропозиції щодо складу робочих груп експертів, підготовки проектів проведення перепису і різних обстежень.
Відділ організовує навчання національних кадрів для роботи в національних статистичних службах у навчальних центрах ООН в Африці, Азії, а також шляхом стажування в країнах з розвинутою статистикою.
СВ ООН готує робочі матеріали і для спеціальної комісії, що періодично встановлює нові розміри внесків країн-членів у бюджет ООН.
У складі СВ ООН діє відділення економічної статистики, що поєднує сектори промисловості статистичного щорічника ООН і щомісячного бюлетеня. Функціонують також відділення статистики міжнародної торгівлі, демографічної і соціальної статистики, а також національних рахунків, фінансів і цін. У відділі утворено ще самостійні секції (рівня життя, спеціальних проектів, зовнішніх зв’язків і поширення інформації, розробки систем і програм обстежень), які займаються загальними проблемами. Функції і назви таких підрозділів СВ ООН змінюються в міру того, як вирішуються наявні проблеми і перерозподіляються функції. Так, у складі СВ ООН з 1965 р. функціонує секція обчислювального центру для обробки статистичної інформації відділу. На сьогодні у системі організацій ООН створено Міжнародні обчислювальні центри (МОЦ), де інформація, що надходить із країн, обробляється, накопичується в банках даних і використовується міжнародними організаціями і окремими країнами як через мережу ліній зв’язку, так і через Інтернет.
У Женеві, наприклад, МОЦ обслуговує 12 міжнародних організацій і за їхній рахунок фінансується. У Нью-Йорку МОЦ обслуговує міжнародні організації, розташовані в цьому місті. МОЦ організовані також у Вашингтоні, Парижі, Римі, Монреалі, Відні, Братиславі, Бангкоку й Аддис-Абебі.
Крім цього, МОЦ функціонують в ЄС та інших міжнародних організаціях, утворюють особливу мережу МОЦ, через яку обмінюються наявною в них статистичною та іншою інформацією.
Усі підрозділи СК ООН, в остаточному підсумку, вирішують головне завдання спільно із СК ООН — сприяти розвитку національних систем статистичних показників і поліпшувати їхню зіставність.
До спеціалізованих агенцій системи ООН належать ті, які пов’язані з ООН спеціальними угодами і мають підрозділи для узагальнення статистичної інформації у своїх сферах діяль-
ності:
Продовольча і сільськогосподарська організація;
Міжнародна організація праці;
Міжнародний валютний фонд;
МВФ, правління бюлетеня по поширенню даних;
Міжнародний Союз по телекомунікаціях;
Міжнародний центр торгівлі;
Інститут статистики ООН з питань освіти, науки і культури;
Організація ООН з промислового розвитку;
Світовий банк;
Міжнародна організація цивільної авіації;
Всесвітня організація охорони здоров’я;
Міжнародна метеорологічна організація.
Як особливі органи ООН діють такі міжнародні організації, зі своїми статистичними відділами:
Дитячий фонд;
Комісаріат у справах переміщених осіб;
Програма розвитку ООН;
Інститут з підготовки і досліджень;
Міжнародна фінансова корпорація;
Всесвітня туристична організація;
Агентство допомоги і сприяння переміщеним особам;
Дослідний інститут соціального розвитку;
Міжнародна продовольча програма та інші.
Охарактеризуємо діяльність деяких з них.
Продовольча та сільськогосподарська організація розробляє систему показників статистики сільського господарства, рибаль-
ства і суміжних галузей — лісового господарства, торгівлі цими продуктами, балансів продукції тваринництва і т. ін. Вона розробляє програми переписів цих галузей та інших обстежень, методологію розрахунку відповідних показників, розраховує індекси світового виробництва сільськогосподарської продукції.
Міжнародна організація праці розробляє і вдосконалює систему показників для різноманітних характеристик робочої сили, її використання, оплати праці, тривалості робочого тижня, безробіття, рівня життя, продуктивності праці, споживчих цін, страйків і т. ін. Вона також готує проекти рекомендацій, класифікацій, обстежень у цій галузі статистики, поряд з узагальненням вихідної інформації від країн і підготовкою статистичного щорічника МОП і різних бюлетенів.
МВФ на основі узагальнення інформації про діяльність фінансових установ у світі готує міжнародні рекомендації з однакового обліку фінансових операцій, реєстрації грошових і валютних ресурсів, курсів національних валют, розрахунків між країнами, оцінює їхній економічний стан для визначення розмірів можливих міжнародних кредитів і ставок користування такими кредитами. Найважливішим методологічним стандартом МВФ є Посібник по складанню платіжного балансу.
ЮНЕСКО (з питань освіти, науки та культури) виробила і продовжує удосконалювати уніфіковану систему показників і методологію статистичного обліку процесу навчання, культури і науки в країнах світу, тому що до утворення цієї міжнародної організації в 1950 р. такого розділу міжнародної статистики не існувало. ЮНЕСКО здійснює найрізноманітніші обстеження шкіл та інших навчальних закладів, засобів масової інформації, навчання іноземців та інші аспекти цієї галузі статистики. Видається статистичний щорічник, звіти про проведені обстеження тощо.
Всесвітня організація охорони здоров’я узагальнює досвід статистичних спостережень у різних країнах за станом здоров’я людей, їхніми хворобами і причинами смерті, розробляє класифікації для таких явищ, збирає також інформацію про наявні медичні установи, їх персонал та ін.
Порівняно недавно стала функціонувати ЮНЕП — Програма ООН з навколишнього середовища, співробітники якої розробили ряд міжнародних рекомендацій з оцінки впливу людини на навколишнє середовище. Розроблено систему показників відтворення і використання природних ресурсів, що взаємопов’язана з СНР-93, а також ряд нормативів гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин у водному, повітряному середовищі та ін.
Великого значення набули міжнародні стандарти для статистики результатів інтелектуальної діяльності, розроблені фахівцями Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Ці стандарти регламентують однакове розуміння заявок на патенти, що реєструються в країнах світу в різних галузях людської діяльності, виданих патентів у межах їхньої єдиної класифікації, дати видачі і термінів дії затверджених патентів. Аналогічним чином регламентується порядок реєстрації індивідуальних торгових марок, зразків і моделей виробів тощо.
Аналогічні функції з розробки міжнародних стандартів у інших галузях статистики виконують фахівці і таких міжнародних організацій, як Всесвітній поштовий союз — показники та їх класифікація для поштових відправлень; Міжнародний союз електрозв’язку — показники діяльності електрозв’язку; МАГАТЕ — регламентує систему показників для характеристики робіт атомних електростанцій; Міжнародна морська організація — для характеристики діяльності міжнародного судноплавства; Міжнародна організація цивільної авіації — у галузі міжнародних пасажиро- і вантажоперевезень, діяльності міжнародних авіаліній та ін.
Крім названих вище спеціалізованих установ, розробкою проектів міжнародних статистичних стандартів займаються фахівці інших міжнародних організацій системи ООН. Всесвітня туристична організація в останні роки активно співробітничала з СК ООН в розробці методологічних рекомендацій і класифікації показників послуг, у частині обліку потоків туристів і екскурсантів як усередині країн, так і між країнами. Вона сформулювала основні критерії поїздок, визначила сферу туризму, її організації, персонал та інші аспекти цієї сфери специфічних послуг, включаючи визначення розміру доходів від цієї галузі. Серед них також можна, зокрема, назвати ЮНКТАД, що розробляє систему показників для характеристики результатів торгівлі і загального розвитку країн; ЮНІДО — систему статистики з промислового розвитку; ЮНІСЕФ — систему показників надання допомоги дітям; ЮНДП-ПРООН — показники результатів виконання програм розвитку по лінії ООН; ЮНКР — систему показників для однакового відображення потоків переміщуваних у світі осіб; ЮНРВА — рекомендації з однакового відображення допомоги і сприяння переміщеним особам у різних країнах; ВФП — рекомендації з розрахунку показників надання продовольчої допомоги за міжнародними програмами. Аналогічні міжнародні рекомендації розроблено різними комісіями (з прав людини, зі становища жінок, по контролю за наркотиками, по транснаціональних корпораціях та ін.).
Міжнародна статистика поєднує діяльність та інформацію інших міжнародних організацій, що не входять до системи ООН. Це такі організації, як: Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), Європейський Союз (ЄС), Співдружність незалежних держав (СНД), Організація американських держав (ОАД), Організація експортерів нафти (ОЕН), Світова організація торгівлі (СОТ), Міжнародний союз залізниць (МСЗ), Міжнародний союз по цинку (МСЦ), Міжнародна організація по цукру (МОПЦ), Міжнародний комітет з бавовни (МКБ), Міжнародний комітет з чаю (МКЧ), Панамериканське бюро по каві (ПАБК) і сотень інших статистичних служб, які розробляють і вдосконалюють міжнародні статистичні стандарти у своїх сферах діяльності для однакового збирання відповідної інформації на зіставній основі і виведення необхідних підсумкових показників.
Їхні методологічні рекомендації і зібрані дані широко використовуються в міжнародній статистиці. Але і вони, в остаточному підсумку, орієнтуються на систему статистичних показників, розроблену СК ООН.
Нині функціонують, збирають, обробляють і аналізують різну інформацію близько п’яти тисяч міжнародних організацій. Але далеко не всі з них можна віднести до міжнародної статистики, тому що тільки близько двох тисяч з них регулярно збирають і обробляють одержувану статистичну інформацію і є джерелами даних для міжнародної статистики. З цих міжнародних організацій можна виділити такі важливі групи за масштабом і характером статистичних даних, які вони публікують:
1) всесвітні — це організації системи ООН, що вихідну інформацію країн зводять у регіональні і світові підсумки за певною системою показників і за єдиними методами їхнього розрахунку;
2) регіональні — це організації певних угруповань країн типу ЄС, СНД і сотні інших, статистичні служби яких збирають, узагальнюють і публікують дані щодо цих груп країн, виходячи із завдань цих організацій;
3) професійні організації, що розробляють наукові проблеми статистики й аналізу найважливіших соціально-економічних явищ у світі. Тут істотну роль відіграє Міжнародний статистичний інститут, Міжнародна асоціація дослідження доходів і багатства (МАДДІБ), Панамериканський статистичний інститут (ПАСІ), а також інші, що активно беруть участь в обговоренні проблем на СК ООН. Поряд з ними існують ще сотні міжнародних професійних установ, які різною мірою розробляють проблеми, пов’язані з порівнянням статистичних показників, та інші проблеми міжнародної статистики;
4) вузькопрофесійні — це міжнародні організації, що узагальнюють детальну інформацію від країн за окремими видами продукції чи послуг. Серед них можна назвати міжнародні об’єднання виробників цукру, пшениці, кави, олова, каучуку, бавовни, джуту і багатьох аналогічних сировинних товарів. Ці організації визначають величину наявних запасів продукції (на початок і на кінець року), виробництва, споживання, торгівлі, а також цін на ці товари і послуги. Інакше кажучи, вони складають регіональні і світові баланси сотень видів продукції.
Яскравим прикладом регіональної статистичної організації є Євростат (Статистичне управління європейського співтовариства) — статистична служба Європейського Союзу (ЄС), штаб-квартира якої знаходиться в Люксембурзі. Заснована в 1953 році.
Євростат працює для задоволення зростаючого попиту на статистичну інформацію у зв’язку з розширенням європейської інтеграції; міжнародних організацій з торгівлі та промисловості; політичних діячів; приватних і громадських інституцій, університетів та інших навчальних закладів; засобів масової інформації; приватних осіб.
Усі ці групи споживачів потребують надійного статистичного інформаційного забезпечення. Зокрема, Європейська Комісія має особливу потребу в широкому інформаційному забезпеченні з метою глибокого і всебічного аналізу процесів, що відбуваються в межах Союзу.
Переважне місце в роботі Євростату займають питання співробітництва держав, які входять до складу ЄС, а також співробітництво з країнами, які потребують допомоги, наприклад з країнами, що розвиваються, і країнами Центральної і Східної Європи, що вимагає значних зусиль. І в кожному випадку риси, притаманні національним статистичним системам, беруться до уваги. Зокрема, для країн, які розвиваються, Євростатом була сформована, скоординована і підтримана статистична система.
Євростат отримує від національних статистичних служб різноманітну статистичну інформацію в агрегованому вигляді, узагальнює і видає її. В деяких галузях статистика найбільших торговельних партнерів ЄС — Японії, США, Канади і країн західної Європи — використовується для розширення міжнародних зіставлень. Усі дані перевіряють й узагальнюються. Якщо необхідна додаткова інформація, запитують національні статистичні служби, а в разі потреби вона гармонізується.
Потім Євростат оприлюднює свої узагальнення в засобах масової інформації і через електронну пошту, провадить активну політику широкого доведення аналітичних матеріалів до держав і народів.
Щороку Євростат здійснює понад 100 різних публікацій, які виходять через нерівні проміжки часу. Залежно від теми та її важливості вони перекладаються дев’ятьма мовами Союзу.
Ряд видань має тематичний характер: загальна статистика; економіка і фінанси; населення і соціальні умови; енергетика і промисловість; сільське, лісове і рибне господарство; зовнішня торгівля і платіжний баланс; послуги і транспорт; навколишнє середовище та інші.
Окремі видання класифікуються по серіях: щорічники, короткотермінові видання, звіти, огляди і статистика, дослідження і аналізи, методи і методологія, скорочені звіти.
Євростат виготовляє і поширює статистичну інформацію також у вигляді електронної продукції різної періодичності й обсягу. Це можуть бути дискети, магнітні стрічки тощо. Євростат зберігає велику кількість інформації в різних базах даних, деякі з них доступні широкому споживачу через комерційні структури, їх можна отримати на дискетах.
Україна співпрацює з цією організацією. Інформація про Україну є на сторінках як загальних, так і тематичних видань Євростату.
Основні проблеми, які вирішує Євростат:
комп’ютеризоване управління інформаційними системами;
технологічний розвиток інформаційних систем;
створення довідкової бази даних;
методи оцінки і аналіз даних;
технічна допомога новим незалежним державам та Монголії;
економічна статистика, економічна і монетарна конвергенція;
методологія національних рахунків;
економічні рахунки і міжнародні ринки: виробництво і аналіз;
зіставлення цін;
фінансові показники;
послуги у сфері зовнішньоекономічної діяльності, прямі інвестиції, платіжний баланс;
рахунки витрат на навколишнє середовище;
розповсюдження даних;
транспорт;
методологія статистики зовнішньої торгівлі;
статистика ділової активності в промисловості;
координація обстеження підприємств;
статистика дистриб’юторної торгівлі і послуг;
методологічна координація і класифікації;
соціальна, регіональна статистика і географічна інформаційна система;
статистика ринку праці;
статистика умов життя;
статистика освіти, охорони здоров’я і соціальної сфери;
регіональні показники населення;
економічна і структурна статистика для сільського господарства (включаючи лісове господарство);
статистика сільськогосподарських продуктів і риболовства;
статистика навколишнього середовища;
статистика енергетики і сировинних матеріалів.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сучасний стан глобальної статистичної системи» з дисципліни «Міжнародна економічна статистика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Критерії класифікації кредитних операцій
РЕГУЛЮВАННЯ ВЗАЄМОДІЇ УЧАСНИКІВ ІНВЕСТУВАННЯ
Основні поняття електронної пошти, списки розсилки, телеконференц...
Аудит розрахунку фіксованого сільськогос-подарського податку і за...
Оцінювання ефективності інвестицій


Категорія: Міжнародна економічна статистика | Додав: koljan (20.08.2012)
Переглядів: 1519 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП