ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка праці » Управління трудовим потенціалом

Теоретичні аспекти регулювання трудового потенціалу в умовах ринкової економіки
Ефективне управління трудовими ресурсами неможливе без розуміння мотивів і потреб людини і правильного використання стимулів до праці.
Управління працею в Україні включає сукупність органів державної, законодавчої, податкової та судової влади.
Свої функції держава виконує, застосовуючи різні методи впливу на економіку, що міняються в залежності від економічних задач, матеріальних можливостей держави. Центральним органом виконавчої влади, що здійснює управління роботою по забезпеченню єдиної державної політики в області праці, зайнятості й соціальних питань, є Міністерство праці України.
В основі внутрішньої регуляції поводження людини лежать потреби, інтереси, цінності, мотиви. Основним джерелом задоволення матеріальних потреб є праця.
На основі потреб і інтересів особистості формується первинна мотивація до праці.
Праця − це особлива система, що включає три компоненти: предмети праці, засоби праці і людей як суб'єктів праці, що перетворюють у процесі трудової діяльності предмети праці в продукти праці.
Праця − це найважливіша умова життєдіяльності як окремого індивіда, так і суспільства в цілому, будь-якої організації, підприємства.
В умовах ринкових відносин відбулися зміни в організації праці, пріоритетом інтересів і стимулів до праці стали особисті інтереси.
Визнання особистих інтересів у сучасних умовах – це визнання важливості і значимості проблем мотивації трудової діяльності.
Мотивацію, тобто спонукання працівника до високопродуктивної праці з обліком його особистих цілей і виробництва в цілому, варто розглядати як одну з найважливіших функцій управління трудовими ресурсами. В даний час існує кілька моделей мотивації, які можна розділити на:
змістовні, які засновані на внутрішніх спонукальних мотивах, що змушують працівника діяти у визначеному напрямку;
процесуальні, які враховуюють поводження працівників з урахуванням сприйняття і пізнання їхніх потреб.
Механізм мотивації праці повинен забезпечувати, з одного боку, можливість за рахунок справедливої винагороди, різноманітних потреб людини в процесі трудової діяльності, а з іншого боку − одержання очікуваних результатів праці, успішне досягнення цілей; саме тут як ніде враховується робота професійно підготовлених менеджерів, здатних виявляти потреби працівників, оцінювати їх, формувати нові і створювати діючу систему стимулів і винагород за працю.
У механізмі регулювання трудового поводження виділяють функції стимулювання праці, що реалізуються через зовнішній вплив на трудове поводження працівників.
Соціальні процеси у сфері праці − це процеси формування, функціонування, розвитку соціальних груп і окремих працівників.
Діяльність людини влаштовується одночасно декількома мотивами, тому що людина включена в систему різноманітних відносин із предметним світом, із суспільством, з оточуючими людьми, з самим собою.
Мотиви у сфері праці виконують різноманітні функції, що реалізуються в поводженні працівника:
функція, що орієнтує;
змістоутворююча функція;
функція, що опосередковує;
мобілізуюча функція;
виправдувальна функція.
Варто розрізняти щирі, реальні мотиви і проголошувані, відкрито визнані.
Вивчення мотивів, установок, ціннісних орієнтацій трудового поводження різних соціальних груп працівників, а також їхньої структури дозволяють визначити, заради чого працює працівник.
Система стимулів є основою формування оптимального типу відносин до праці. Діюча в суспільстві система стимулів ефективна лише, тоді коли вона сприяє реалізації основних потреб і інтересів працівників.
Соціальний механізм трудової активності персоналу, в тому числі й зростання продуктивності праці, знаходиться під впливом різноманітних факторів, серед яких можна виділити два. Перший фактор − це розуміння всім персоналом економічних і юридичних принципів функціонування акціонерної власності в достатньому ступені, щоб відчути чітку залежність свого добробуту як від досягнень підприємства в цілому, так і від свого особистого трудового внеску. Другий фактор − це можливість робітників брати участь в управлінні своїм підприємством.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Теоретичні аспекти регулювання трудового потенціалу в умовах ринкової економіки» з дисципліни «Управління трудовим потенціалом»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Інвестиції у виробничі фонди
Теорія оптимізації портфеля інвестицій
НЕОКЛАСИЧНИЙ ВАРІАНТ КІЛЬКІСНОЇ ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ
Что значит «преодолеть инерцию»
Особливості вживання деяких відмінкових закінчень іменників


Категорія: Управління трудовим потенціалом | Додав: koljan (13.08.2012)
Переглядів: 694 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП