ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка праці » Управління трудовим потенціалом

Завдання управління з формування загальноосвітнього та професійного рівнів трудового потенціалу
Освіта та професійна підготовка є фундаментом людського розвитку і прогресу суспільства. Вони виступають гарантом індивідуального розвитку, виховують інтелектуальний, духовний та виробничий потенціал суспільства. В будь-якому суспільстві одним із загальних законів його розвитку є закон підвищення якості населення, яке проявляється в тому, що кожне наступне покоління має більш високі якості в порівнянні з минулим.
Підвищення освітнього й культурного рівнів працівників, їх професійної компетентності є важливим резервом удосконалення системи управління трудовим потенціалом.
Зараз зростає потреба в кваліфікованих працівниках, які мають високий загальноосвітній рівень, широкопрофільну професійну підготовку, спроможні швидко оволодіти новими технологіями, орієнтуватися у виробництві, яке динамічно змінюється, готові до постійного вдосконалення своїх знань і вмінь, конкурентоспроможних на ринку праці.
За даними наукових досліджень, 34% випускників середньої загальноосвітньої школи приступають до роботи без попередньої професійної підготовки, що гальмує раціональне використання трудових ресурсів. Ринок вимагає людей високої кваліфікації, професійних та мобільних.
Кваліфікація – це якісна характеристика працівників певної професії. Вона залежить від рівня професійних знань, вмінь, навичок і здібностей до праці. Ринок вимагає працівника мати дві – три професії, оскільки постійно виникають нові і відмирають старі традиційні професії. Це вимагає підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників.
У ринкових умовах працівник повинен вчитися протягом усього трудового життя, щоб ефективно працювати і бути готовим вирішувати нові складні завдання. Згідно з матеріалами спеціальних досліджень, 70% браку продукції і 30% поломок обладнання на підприємствах відбуваються через низьку кваліфікацію працівників.
Високий рівень кваліфікації працівників супроводжується зростанням продуктивності праці, сприяє підвищенню якості роботи. Кваліфікований працівник характеризується більшою мобільністю на ринку праці і більшою конкурентоспроможністю.
Освіта та професійна підготовка збільшують особистий і національний людський капітал. Тому у всьому світі держава здійснює значні інвестиції у розвиток освіти та професійної підготовки і надає гарантії для довгострокових інвестицій інших суб'єктів у цю сферу; застосовує податкові пільги та інші форми регулювання ринку з метою забезпечення розвитку пріоритетних спеціальностей, форм і методів підготовки спеціалістів, розвитку освіти в цілому, здійснює ліцензування, атестацію, іншим чином забезпечує і гарантує якість освітніх послуг.
Завдання управління з формування якості трудових ресурсів полягає в наступному:
визначення стратегії та пріоритетних напрямів розвитку професійної освіти з метою задоволення потреб народного господарства в працівниках певної професії та кваліфікації, що відповідають вимогам структурних змін в економіці та технічному рівню виробництва;
організація підготовки, перепідготовки й підвищення кваліфікації наявної робочої сили у зв'язку з їх перерозподілом між галузями, регіонами та підприємствами;
підготовка працівників за новими перспективними професіями;
розробка державних навчальних стандартів, збереження якості професійної освіти, що відповідає вимогам розвитку економіки;
надання всім громадянам рівних можливостей у виборі та отриманні професії;
виховання робітників нового типу, конкуренто-спроможних, активних у своїй діяльності.
Основними рисами кваліфікації конкурентоспроможної робочої сили є:
багатопрофільність;
високий рівень загальної та технічної культури;
динамізм.
Багатопрофільна кваліфікація базується на розширенні профілю та суміщенні спеціальностей, що сприяє збільшенню продуктивності праці та творчому зростанню. Іншою особливістю кваліфікації є її інтелектуалізація. Сучасне виробництво не може працювати без високого загальноосвітнього і технічного рівня персоналу.
Освіта, особливо професійна, спрямована на досягнення двох цілей:
фундаментальної цілі – створення довготермінової основи формування інтелектуального персоналу суспільства, всебічного розкриття здібностей і гармонійного розвитку кожної особистості; забезпечення рівних можливостей всім членам суспільства;
кон'юнктурної цілі – насичення в кожний момент ринку праці певною професійною та кваліфікаційною робочою силою, забезпечення кожної людини мінімумом знань для отримання роботи.
Професійну освіту слід розглядати як необхідність підвищення загального технічного й професійного рівня трудового потенціалу, з одного боку, і забезпечення соціального захисту працівників – з другого.
Створення безперервної освіти є обов'язком держави. Держава має взяти на себе функції професійної орієнтації, підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки вивільнених робітників.
Визначаючи кадрову політику, держава забезпечує потребу суспільства в кваліфікованих кадрах для роботи в умовах прискореного розвитку та впровадження науково-технічного прогресу через систему професійно-технічної освіти.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Завдання управління з формування загальноосвітнього та професійного рівнів трудового потенціалу» з дисципліни «Управління трудовим потенціалом»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит надходження запасів
Віднесення грошових потоків до інвестиційного проекту
Змінні грошові потоки
Критерії класифікації кредитних операцій
Аудит документального оформлення господарських операцій


Категорія: Управління трудовим потенціалом | Додав: koljan (13.08.2012)
Переглядів: 1337 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП