ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіко-аналітична діяльність в організації

Сутність і напрямки інвестиційного процесу
За реальних умов функціонування всі підприємства незалежно від форм власності в тій чи іншій мірі пов’язані зі здійсненням інвестиційної діяльності. Під інвестиціями у найбільш широкому трактуванні розуміють вкладення певних ресурсів з метою одержання майбутніх вигод. Згідно із Законом України ―Про інвестиційну діяльність‖ інвестиціями вважають всі види майнових та інтелектуальних цінностей, які вкладають в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті чого створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект. [3] Міжнародні стандарти обліку, зокрема МСБО 25 ―Облік інвестицій‖, трактують інвестиції як частину активів, необхідних підприємству для нагромадження багатства (капіталу) шляхом вкладення коштів, амортизації, капіталу і одержання інших вигод. Отже, інвестиції – це вкладення коштів з метою нагромадження капіталу або одержання інших вигод. Майнові та інтелектуальні цінності складають об’єкти інвестування. Інвестиційною діяльністю є сукупність практичних дій фізичних та юридичних осіб і держави щодо реалізації інвестицій. Управління інвестиційною діяльністю підприємства здійснюється з допомогою таких функцій, як прогнозування та планування (дослідження макроекономічних умов, формування цілей і завдань, стратегія розвитку підприємства); формування інвестиційного портфеля (розробка та оцінювання інвестиційних проектів, забезпечення необхідних інвестиційних ресурсів, визначення ефективності інвестиційного проекту); реалізація інвестиційного проекту. Інвестиційна діяльність визначається за такими трьома етапами: передінвестиційний етап (визначення напрямків реального інвестування, обґрунтування стратегії та тактики інвестування, пошук

326

джерел покриття реальних інвестицій та формування фінансових інвестицій); - інвестиційний етап (здійснення реального інвестування в процесі фінансування проектно-вишукувальних та будівельно-монтажних робіт, придбання машин і устаткування, введення об'єктів в експлуатацію, матеріально-технічного постачання та поповнення оборотних активів); - післяінвестиційний етап (формування інформації про одержання від експлуатації інвестиційних проектів доходів, розрахунок фактичної ефективності інвестицій, обґрунтування рішень про реінвестування одержаних доходів). Досліджуючи інвестиційну діяльність підприємства, потрібно приймати до уваги такі її особливості: - обмеженість фінансових ресурсів; - можливість вибору альтернативних проектів; - значний вплив фактора ризику. Однією з найбільш важливих проблем, яка виникає в процесі здійснення інвестиційної діяльності, є пошук ефективних джерел і ресурсів фінансування інвестицій, своєчасне повернення інвестованого капіталу. Важлива роль у вирішенні цієї проблеми належить аналізу інвестиційної діяльності підприємства. При його проведенні рекомендується враховувати кваліфікаційні ознаки інвестицій, які виражають зміст методики аналізу та її функціональне призначення (табл. 9.1).

327

Таблиця 9.1 Класифікація інвестицій
Класифікаційні ознаки 1 За видами За формами власності За термінами інвестування За формами інвестування За об'єктами інвестування Види інвестицій 2 Реальні, фінансові, інноваційні, інтелектуальні та екологічні Державні, приватні, іноземні, спільні Довгострокові (більше 3-х років), середньострокові (до 3-х років) і короткострокові (до одного року) Грошова, майнові вкладення нематеріальними активами, у формі лізингу тощо Внутрішні (основні засоби, оборотні активи, інтелектуальні цінності); Зовнішні (акції та інші цінні папери, внески до статутного капіталу, надання позикових коштів) Прямі та непрямі інвестиції Власні фінансові ресурси інвестора (прибуток, амортизаційні відрахування, грошові нагромадження та заощадження громадян, юридичних осіб); Позичкові фінансові кошти інвестора (облігаційні позики, банківські та бюджетні кредити); Залучені фінансові кошти інвестора (кошти одержані від продажу акцій, пайові та інші внески громадян та юридичних осіб); Бюджетні інвестиційні асигнування; Безплатні та доброчинні внески, Пожертвування організацій, підприємств і громадян

За участю в інвестуванні За джерелами інвестування

В процесі економіко-аналітичної діяльності доцільно вирішити такі завдання: дати оцінку обсягів і структури інвестиційних вкладень; вивчити інвестиційну привабливість підприємства; оцінити вибір і обґрунтування ефективності інвестиційних проектів; вивчити забезпеченість інвестиційних проектів ресурсами; оцінити структуру інвестиційних витрат і доходів; визначити фактичну ефективність від інвестиційної діяльності (реалізованих проектів); визначити ефективність фінансових вкладень.

328

Отже, інвестиційна діяльність повинна бути спрямований на пошук резервів підвищення її ефективності, скорочення строків будівництва, поліпшення його якості, мобілізацію внутрішніх резервів підприємства для отримання найбільшого результату (ефекту) на одиницю витрат. Економіко-аналітична діяльність організації ґрунтується на показниках статистичної та фінансової звітності, зокрема: форма № 1 ―Баланс‖; форма № 2 ―Звіт про фінансові результати‖; форма № 3 ―Звіт про рух грошових коштів‖; форма № 2 – інвестиції „Звіт про капітальні інвестиції‖‖; форма № 2–к ―Звіт про введення в дію будівель (споруд), потужностей та основних фондів і інвестиції в основний капітал (капітальні вкладення)‖; форма № 10 – зез ―Звіт про іноземні інвестиції в Україну‖ та інші. Крім цього, в процесі дослідження можуть використовуватися показники виробничої програми, фінансового плану, дані оперативно-технічного та бухгалтерського обліку тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність і напрямки інвестиційного процесу» з дисципліни «Економіко-аналітична діяльність в організації»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку
ОСОБЛИВОСТІ ІНФЛЯЦІЇ В УКРАЇНІ
Структура системи пейджингового зв’язку
Формування звітних фінансових документів
Аудит виробництва продукції у тваринництві. Мета і завдання аудит...


Категорія: Економіко-аналітична діяльність в організації | Додав: koljan (02.05.2012)
Переглядів: 1014 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП