ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Економіко-аналітична діяльність в організації

Узагальнення результатів аналізу собівартості
На заключному етапі аналізу важливе місце посідає зведений підрахунок резервів зниження собівартості. З цією метою збирають всі суми, виявлені як невикористані можливості зниження собівартості на всіх стадіях аналізу. При цьому необхідно вилучити повторний рахунок і не допустити завищення резервів зниження собівартості. Виявлені у ході аналізу резерви рекомендується узагальнити за формою, наведеною в табл. 6.4. Таблиця 6.4 Оцінка резервів зниження виробничої собівартості у будівельно-монтажній організації Оцінка можливого зниження собівартості % вартості Резерв тис. виконаних робіт грн. за договірними цінами А 1 2 За статтею ―Прямі матеріальні витрати‖, 47,5 0,41 усього У тому числі за рахунок:

232

ліквідації браку та переробок (поліпшення якості будівництва) заборони заміни проектних матеріалів дорожчими, ніж передбачено кошторисом зниження заготівельно-складських витрат лліквідації приписок відстаней та маси вантажів, що перевозяться За статтею ―Прямі витрати на оплату праці‖, усього У тому числі за рахунок: скорочення браку та переробок (поліпшення якості будівництва) А скорочення понаднормованих робіт ліквідації завищення розцінок і обсягів робіт у нарядах За статтею „Експлуатація будівельних машин і механізмів‖, усього У тому числі за рахунок: повного використання машин за потужністю, ліквідації понадпланових простоїв машин ліквідації приписок при використанні машин загальнобудівельними організаціями скорочення понаднормових робіт, раціонального використання автотранспорту на внутрішньобудівельних перевезеннях За статтею ―Загальновиробничі витрати‖ У тому числі за рахунок: скорочення витрат на утримання апарату управління у результаті укрупнення будівельних підрозділів організації зростання обсягів будівельно-монтажних робіт одержання від замовників у повній сумі компенсацій на покриття витрат на перевезення робітників, виробничі відрядження та пересувний характер робіт Загальна сума зниження собівартості

9,1 10,4 16,0 12,0 24,1

0,08 0,09 0,14 0,1 0,21

7,8

0,07 Продовження табл. 6.4 2 0,12 0,02 0,29

1 13,9 2,4 30,8

12,6 1,7 16,5 108

0,11 0,04 0,14 0,93

20 23

0,17 0,20

65 210,4

0,56 1,84

У наведеному прикладі мобілізація наявних резервів дає змогу будівельній організації знизити виробничі витрати на 1,84 коп. на 1 грн.

233

виконуваних робіт. Понад 50% цієї економії досягається за рахунок загальновиробничих витратах. У кінцевому підсумку організація має можливість одержати додаткову річну економію в сумі 210,4 тис.грн. При розробці заходів, спрямованих на реалізацію резервів перевага надається тим, що мають найбільшу ефективність на 1 грн. витрат. При рівній ефективності рекомендується здійснювати заходи, що потребують мінімум часу для реалізації.

Контрольні запитання і завдання 1. Які завдання розв’язуються під час аналізу собівартості будівельномонтажних робіт. 2. Назвіть основні джерела інформації для аналізу собівартості продукції. 3. Які види собівартості розрізняють відповідно до об’єктів витрат? 4. Охарактеризуйте процеси формування собівартості робіт. 5. За якими ознаками класифікують витрати будівельної організації? 6. Розкрийте сутність загальновиробничих витрат. 7. За якими показниками дається оцінка дотримання планово-розрахункової собівартості робіт? 8. Дайте оцінку структури собівартості будівельно-монтажних робіт. 9. Висвітліть методику аналізу собівартості за калькуляційними статтями витрат. 10.Як розраховують вплив факторів „норм” і „цін” на відхилення матеріальних витрат у собівартості? 11.У чому полягають особливості аналізу загальновиробничих витрат? 12.Охарактеризуйте особливості аналізу за елементами витрат. 13.Назвіть порядок визначення резервів зниження собівартості робіт. Тести для самоконтролю одержаних знань 1.Витрати підприємства – це: 1) перевищення суми витрат над сумою доходу; організацією

234

2) сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати; 3) зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу; 4) збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників). 2.Класифікація витрат організації – це: 1) групування витрат за певними ознаками; 2) поділ витрат на основні і загальновиробничі; 3) поділ витрат на економічні елементи та статті калькуляції; 4) витрати основного, другорядних та допоміжних виробництв. 3.Поділ витрат за економічними елементами використовують при: 1) складанні кошторисів; 2) калькулюванні собівартості продукції; 3) аналізі прямих витрат; 4) визначенні прибутку від реалізації продукції. 4.За ступенем впливу обсягу будівельного виробництва на рівень витрат їх поділяють на: 1) операційні та фінансові; 2) матеріальні та трудові; 3) змінні та постійні; 4) прямі і непрямі. 5.За статтями калькуляції витрати групуються на: 1) витрати основної діяльності, витрати операційної діяльності та витрати звичайної діяльності; 2) витрати основного виробництва, витрати допоміжного виробництва, витрати другорядних виробництв; 3) прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, експлуатація будівельних машин і механізмів, інші прямі витрати, відрахування на соціальні заходи, загальновиробничі витрати; 4) матеріальні затрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційні витрати. 6.Комплексні витрати – це: 1) сукупність економічно однорідних витрат; 2) сукупність різнорідних витрат; 3) економічно недоцільні витрати; 4) всі відповіді правильні. 7.Витрати операційної діяльності не включають: 1) амортизаційні відрахування; 2) витрати на сплату відсотків за кредит; 3) загальновиробничі витрати; 4) втрати від браку. 8.Які витрати включаються до собівартості реалізованих робіт?

235

1) адміністративні витрати; 2) витрати на збут; 3) амортизаційні відрахування; 4) фінансові витрати. 9.Об’єктом витрат у будівництві може бути: 1) вартість за договірними цінами, планові нагромадження. 2) окремі види робіт, об’єкт будівництва, будівельний контракт. 3) витрати основної, операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. 4) прямі витрати і загальновиробничі. 10.Який показник дає змогу оцінити рівень собівартості будівельної продукції? 1) витрати на 1 млн. грн. вартості будівельно-монтажних робіт; 2) коефіцієнт ритмічності виконання робіт; 3) рівень оплати праці; 4) рівень матеріальних витрат. 11.Витратомісткість продукції оцінюється як відношення: 1) доходу від реалізації робіт до витрат; 2) чистого прибутку до витрат; 3) витрат до доходу від реалізації робіт; 4) витрат до чистого прибутку. 12.Факторний метод розрахунку зміни витрат за калькуляційними статтями визначає: 1) обсяг впровадження заходу у відповідних одиницях виміру; 2) витрати праці на одиницю виміру замінюваних і впроваджуваних рішень; 3) річну ефективність впроваджуваних заходів і економію трудових витрат; 4) зміну планової величини затрат проти кошторисної вартості і рівня затрат базового року. 13.На зміну виручки від реалізації будівельної продукції впливає: 1) чистий прибуток; 2) обсяг зданих замовнику будівельно-монтажних робі; 3) наявність грошових коштів на рахунках організації; 4) доходи від інвестиційної діяльності. 14.При факторному аналізі показника витрат на 1 грн. продукції доцільно скористатися : 1) балансовим прийомом; 2) прийомом ланцюгових підстановок; 3) дисконтуванням; 4) дисперсійним аналізом.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Узагальнення результатів аналізу собівартості» з дисципліни «Економіко-аналітична діяльність в організації»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Технічні засоби для організації локальних мереж типу ETHERNET. Пр...
ШВИДКІСТЬ ОБІГУ ГРОШЕЙ
СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО ПРОЕКТУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ
Аудит внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхуван...
РОЛЬ ГРОШЕЙ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ


Категорія: Економіко-аналітична діяльність в організації | Додав: koljan (02.05.2012)
Переглядів: 840 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП