Оцінка витратності виробництва продукції на конкретному підприємстві здійснюється з метою визначення його виробничого потенціалу та можливостей оптимізації виробничої програми. Основними показниками оцінки витратності виробництва є: 1) потреба в сировинно-матеріальних ресурсах на одиницю виробленої підприємством продукції (ССМі), яка обчислюється за формулою (11.9): (11.9)
ССМі НСМі ЦСМі , грн на одиницю готової продукції, і 1
n
де НСМі – норми витрат сировини і матеріалів на виробництво продукції, в натуральних вимірниках (т, кг, м3, л, км, кВт-години тощо); ЦСМі – покупна ціна сировини чи матеріалів, грн за одиницю; 2) загальні витрати на основну сировину та матеріали, паливо та електроенергію, газ та воду, напівфабрикати в собівартості продукції (ССМ) визначаються за формулою (11.10):
ССМ QФ НСМі ЦСМі , грн, і 1
n
(11.10)
де НСМі – норми витрат сировини і матеріалів на виробництво одиниці продукції, в натуральних вимірниках (т, кг, м3, л, км, кВт-години тощо); ЦСМі – ціна сировини чи матеріалів, грн за одиницю; Q – обсяг виробленої продукції в натуральних одиницях (виробнича програма підприємства); 3) сума умовно-змінних витрат у собівартості продукції (СЗМ) визначається за формулою (11.11): СЗМ ВЗі , грн, і 1 n
(11.11)
де ВЗi – умовно-змінні витрати на виробництво продукції, які залежать від змін обсягів виробництва продукції. До них відносять витрати на сировину, основні й допоміжні матеріали, напівфабрикати та комплектуючі, паливо, електроенергію, пару, воду, стисле повітря тощо, заробітну плату основних виробничих працівників-відрядників з відрахуваннями; 389
4) сума умовно-постійних витрат у собівартості продукції (СУП) обчислюється за формулою (11.12):
СУП ВП j , грн, j 1
n
(11.12)
де ВПj – умовно-постійні витрати у собівартості продукції, які не залежать від змін обсягів виробництва продукції. До них відносять витрати на утримання й експлуатацію устаткування, на освоєння виробництва, цехові та інші загальновиробничі витрати. Після розрахунку суми умовно-змінних та умовно-постійних витрат на виробництво продукції обчислюють їх питому вагу (αЗМ, αУП) в загальній виробничій собівартості виробництва продукції (СЗАГ) за формулами (11.13-11.14):
ЗМ
СЗМ 100% , %, СЗАГ
(11.13)
УП
СУП 100% , %, СЗАГ
(11.14)
5) матеріалоємність виробництва (МЄ) – показник, який характеризує суму матеріальних витрат (ССМ) в обсязі всієї виготовленої підприємством продукції (ВП). Він розраховується за формулою (11.15):
МЄ
ССМ ВП
ССМ і 1
Ці Qі
n
, грн / грн,
(11.15)
де ССМ – сукупні витрати на сировину, матеріали, напівфабрикати, необхідні для виготовлення певної продукції (без енерговитрат); Ці – ціна одиниці виготовленої продукції відповідно до асортименту; Qі – обсяг конкретного виду виготовленої продукції в натуральних одиницях в межах асортименту; n – асортимент продукції; 6) енергоємність виробництва (ЕЄ) – показник, який характеризує суму витрат на оплату енергоресурсів (СЕ) в обсязі всієї виготовленої підприємством продукції (ВП). Він розраховується за формулою (11.16):
ЕЄ
СЕ ВП
СЕ і 1
Ці Qі
n
, грн / грн,
(11.16)
7) зарплатоємність виробництва (ЗПЄ) – показник, який характеризує суму витрат на оплату праці промислово-виробничого персоналу підприємства (ФОП) в обсязі всієї виготовленої підприємством продукції (ВП). Він розраховується за формулою (11.17):
390
ЗПЄ
ФОП ВП
ФОП і 1
Ці Qі
n
, грн / грн,
(11.17)
8) собівартість обсягу виготовленої продукції (СЗАГ) розраховується як сума всіх витрат на виробництво і реалізацію продукції. Собівартість валової продукції як показник застосовується для внутрішніх потреб підприємства, на якому величина залишків незавершеного виробництва не є стабільною. За валовою продукцією обчислюється виробнича собівартість, за товарною і реалізованою – повна. Собівартість товарної продукції (СТП) обчислюється за формулою (11.18):
СТП СВП ( ЗНВ1 ЗНВ0 ) , грн,
(11.18)
де СВП – собівартість валової продукції; ЗНВ 0, ЗНВ 1 – вартість залишків незавершеного виробництва за собівартістю на початок і кінець розрахункового періоду відповідно.
Собівартість реалізованої продукції (СРП) обчислюється коригуванням собівартості товарної продукції на зміну залишків нереалізованої продукції за формулою (11.19): СРП СТП ( ЗСКЛ1 ЗСКЛ0 ) ( ЗВІДВ1 ЗВІДВ0 ) , грн, (11.19)
де СТП – собівартість товарної продукції; ЗВІДВ 0, ЗВІДВ 1 – собівартість залишків відвантаженої продукції на початок і кінець розрахункового періоду, яка не перейшла у власність покупця; ЗСКЛ 0, ЗСКЛ 1 – собівартість залишків товарної продукції на складі на початок і кінець розрахункового періоду;
9) собівартість одиниці виготовленої продукції (СОД) визначається за складеною калькуляцією або шляхом ділення загальної собівартості продукції (СЗАГ) на обсяг її виробництва в натуральному вираженні (Q) за формулою (11.20): СОД СЗАГ , грн на одиницю продукції, Q
(11.20)
10) витрати на 1 грн продукції (витрати на 1 грн валової продукції, витрати на 1 грн товарної продукції, витрати на 1 грн реалізованої продукції) (zВП, zТП, zРП) обчислюються шляхом ділення собівартості продукції (СЗАГ) (собівартості валової продукції СВП, собівартості товарної продукції СТП, собівартості реалізованої продукції СРП) на її обсяг у вартісному вираженні (обсяг валової продукції ВП, обсяг товарної продукції ТП, обсяг реалізованої продукції РП), тобто за формулами (11.21-11.23):
zВП zТП
СВП , грн / грн, ВП СТП , грн / грн, ТП 391
(11.21)
(11.22)
zРП
СРП , грн / грн, РП
(11.23)
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Показники оцінки витратності виробництва» з дисципліни «Економіка підприємства»