Персонал підприємства (кадри, трудовий колектив) – це сукупність працівників, що входять до його облікового складу. Усіх працівників підприємства поділяють на дві групи: - промислово-виробничий персонал, зайнятий виробництвом і його обслуговуванням; - непромисловий персонал, зайнятий в основному в соціальній сфері діяльності підприємства. За характером виконуваних функцій промислово-виробничий персонал (далі – ПВП) підрозділяється на шість категорій: - робітники; - керівники; - фахівці; - службовці; - молодший обслуговуючий персонал; - стажери (учні). Робітники – це працівники, безпосередньо зайняті виробництвом продукції (наданням послуг), ремонтом, переміщенням вантажів, наглядом за роботою промислових агрегатів, налагодженням та обслуговуванням устаткування. У залежності від характеру участі у виробничому процесі робітники, у свою чергу, поділяються на основних (виробляючих продукцію) і допоміжних (обслуговуючих технологічний процес). Окремо виділяють черговий та ремонтний персонал. Керівники – особи з високою професійною підготовкою, безпосередньо зайняті управлінням виробничими процесами та підлеглими працівниками. Вони обіймають керівні посади на підприємств і в межах функціональних служб. 120
Фахівці – інженерно-технічні працівники, що виконують рядові функції управління, здійснюють технічне, організаційне, економічне керівництво виробничими процесами, а також організують діяльність промислово-виробничого персоналу. До цієї категорії відносяться інженери, економісти, бухгалтери, соціологи, юрисконсульти, нормувальники, технологи тощо. Службовці – працівники, що здійснюють підготовку й оформлення документів, виконують адміністративно-господарську, фінансову, статистичну, обліково-бухгалтерську, інші функції обслуговування. До цієї категорії відносять діловодів, секретарів, друкарів, табельників, креслярів, копіювальників, архіваріусів, агентів тощо. До категорії молодшого обслуговуючого персоналу відносять осіб, зайнятих обслуговуванням основного парку обладнання та устаткування, а також зайнятих обслуговуванням основних, допоміжних, чергових і ремонтних виробничих працівників. До цієї категорії відносять також прибиральників, двірників, гардеробників, охоронців, пожежно-вартову службу. До категорії стажерів (учнів) зазвичай відносять осіб, які набувають практичних навичок оволодіння професією на конкретному підприємстві. Склад персоналу підприємства представлений на рис. 4.1. СКЛАД ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА Непромисловий персонал (охорона, пожежновартова служба, персонал пунктів харчування, медичний персонал тощо), чНП Промислово-виробничий персонал підприємства, чПВП Адміністративноуправлінський персонал (керівники), чУПР Робітники, чР Основні, чОСН Допоміжні, чДОП Інженерно-технічні працівники, чІТП Службовці, чСЛ
Рис. 4.1. Характеристика складу персоналу підприємства Поділ персоналу на категорії може бути іншим, ніж представлений на рис. 4.1. Категорії персоналу визначаються підприємством самостійно. Так, з підвищенням автоматизації виробничих процесів зменшується частка витрат праці основного контингенту виробничих робітників і збільшується частка допоміжних робітників та інженернотехнічних працівників, не говорячи вже про гнучке інтегроване виробництво, де основні, допоміжні й обслуговуючі працівники залучені до єдиного виробничого процесу. Співвідношення працівників за категоріями характеризує структуру персоналу підприємства. У залежності від характеру трудової діяльності персонал підприємства підрозділяють за професіями, спеціальностями і рівнем кваліфікації. Основою для розгляду структури персоналу підприємства є Державний класифікатор професій України ДК 003-95, затверджений наказом Державного комітету України зі стандартизації, метрології і сертифікації від 27.06.1995 р. №257, зі змінами.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Поняття персоналу, його класифікація» з дисципліни «Економіка підприємства»