ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Валютні операції

Порядок продажу дорожніх чеків
Банк провадить продаж дорожніх чеків за вільно конвертовану та національну валюти. За виконання операцій з продажу дорожніх чеків банк утримує комісійний збір згідно з тарифами банку.
Дорожні чеки можуть бути продані фізичним та юридичним особам. Фізичні особи сплачують вартість чека в касі банку шляхом готівкового розрахунку. Юридичні особи можуть зробити сплату як шляхом готівкового, так і безготівкового розрахунку.
Операцію з продажу дорожніх чеків здійснюють: працівник, уповноважений на здійснення даної операції, та касир.
Обов’язки операційного працівника
Продаж чеків здійснюється на підставі заяви клієнта, яка одночасно виступає інформаційним застереженням, а після цього використовується для подальшої звітності. Операційний працівник стежить за правильним заповненням заяви.
Оформлює квитанцію про продаж дорожніх чеків.
Нагадує клієнтові правила та умови купівлі дорожніх чеків, а також інформує про його дії у разі втрати чеків.
Внутрішнім шляхом передає оформлені документи в касу банку разом з паспортом клієнта.
Обов’язки касира
Касир закріплює дорожні чеки в обкладинці і після отримання сплати від клієнта виконує таке:
Просить клієнта розписатися на кожному чеку чорнилом або кульковою ручкою в місці, поміченому «Підпис клієнта» («Signature of holder»), у лівому нижньому куті чека. Клієнтів слід попередити, що підписувати чек вдруге потрібно лише в присутності касира, що приймає чек.
Передає клієнту жовту копію квитанції, дозвіл на вивезення валюти, паспорт.
Оригінал квитанції та копію синього кольору в кінці операційного дня касир передає в управління або департамент іноземної валюти банку особі, яка відповідає за роботу з дорожніми чеками. Копія зеленого кольору залишається в касового працівника для подальшої звітності.
Радить клієнту зберігати свою копію квитанції в надійному місці, окремо від чеків.
Просить клієнта розписатися в заяві-аpplication про отримання дозволу на вивезення валюти та продані дорожні чеки у графі «отримав».
На дорожніх чеках, пошкоджених у процесі оформлення продажу, касир ставить штамп або пише від руки «cancelled» (анульовано) поперек місця для контрольних підписів. Оформлює нові чеки та заповнює нову квитанцію про продаж, а первісну квитанцію ліквідує, про що інформує відповідальну особу. Анульовані чеки повинні бути повернені емітентові.
Контрольні матеріали по дорожніх чеках касир зберігає в окремому досьє.
Контроль за надходженням коштів на рахунок банку для розрахунків за дорожніми чеками в банку найчастіше здійснює управління бухгалтерського обліку та звітності. При цьому відповідальний працівник управління робить відмітку про зарахування відповідної суми на рахунок банку в заяві-application у графі «сальдо рахунку дозволяє», завіряє її своїм підписом та особистим штампом. Подальша процедура продажу дорожніх чеків така сама, як і при готівковій формі сплати. Касовий працівник видає чеки з каси банку лише на підставі заяви клієнта, в якій стоїть відмітка управління.
На основі отриманих квитанцій від касового працівника робітник управління іноземної валюти заповнює реєстр резидентів, які придбали дорожні чеки, та оформлює розрахункове авізо. Оригінал квитанції відправляється в компанію-емітент, а копія синього кольору залишається в досьє банку.
При втраті дорожніх чеків власник, що бажає отримати його вартість, повинен якнайшвидше зв’язатись з відповідною службою компенсації відповідної компанії або звернутися до банку. Компенсація вартості втрачених дорожніх чеків іноземних банків провадиться відповідними банками-емітентами у встановленому ними порядку. На прохання клієнта банк направляє банку-емітенту інформацію про втрату чека.
Дорожні чеки можуть бути продані через філії банку. Для цього філія передає в головну контору банку (факсом або телексом) заяву про суму та номінал чеків, які він бажає придбати, а також дебетове авізо на списання цієї суми з його субкореспондентського рахунку.
Нормативні та інші контрольні матеріали стосовно здійснення операцій з дорожніми чеками іноземних банків (зразки дорожніх чеків, правила здійснення операцій з ними та інші довідкові матеріали) зберігаються в окремому досьє банку.
Операції з продажу та купівлі дорожніх чеків іноземних банків можуть провадитися лише за наявності в банку або його філіях уповноважених на здійснення даних операцій відповідних нормативних і контрольних матеріалів.
Нормативні, контрольні та довідкові матеріали по дорожніх чеках зберігаються у спеціальних папках по країнах або банках-емітентах протягом трьох років.
Філії банку здійснюють операції з купівлі-продажу дорожніх чеків за наявності дозволу головної контори банку.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Порядок продажу дорожніх чеків» з дисципліни «Валютні операції»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит пайового капіталу
Стратегічні міркування
Справочная таблица по механике
Технологічний процес кування
СУТНІСТЬ ТА ВИДИ ГРОШОВИХ РЕФОРМ


Категорія: Валютні операції | Додав: koljan (09.04.2012)
Переглядів: 938 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП