ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік у перестрахувальника операцій передачі ризиків у перестрахування
Здійснюючи операції перестрахування, перестрахувальник повинен забезпечити відображення в обліку: — інформації щодо частки страхових платежів, що були сплачені перестраховикам за договорами перестрахування; — формування частки перестраховиків у страхових резервах; — визначення фінансового результату від страхової діяльності з урахуванням операцій перестрахування; — розрахунків з перестраховиками в аналітичному розрізі. Враховуючи вимоги чинних в Україні стандартів бухгалтерського обліку, операції з передачі ризиків у перестрахування відображаються методом нарахування, тобто на підставі укладених договорів незалежно від факту перерахування страхових премій. Для обліку розрахунків за операціями перестрахування доцільно до синтетичного рахунка 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками» відкрити додатковий субрахунок 634 «Розрахунки з перестраховиками» (окремо: з вітчизняними — 6341 та зарубіжними — 6342). За кредитом цього субрахунка необхідно відображати: — належні перестраховику частки страхових платежів з переданих у перестрахування ризиків;

340

ГЛАВА 9

— нараховані інвестиційні проценти на депоновану частину страхових премій. За дебетом субрахунка 634 необхідно відображати: — належну перестрахувальнику (цеденту) суму комісійної винагороди за передану в перестрахування частку страхових ризиків і відповідну частку страхових платежів; — депоновану цедентом частину страхової премії, яка належить до ризиків, переданих у перестрахування; — належну цеденту суму страхового відшкодування з ризиків, переданих у перестрахування (у разі настання страхового випадку); — перераховану перестраховику суму страхових платежів, у тому числі і депонованих, та нарахованих інвестиційних відсотків на депоновану суму страхових премій. Для обліку розрахунків з перестраховиками за депонованими сумами страхових премій відкривають спеціальний субрахунок 6851 або 686 «Розрахунки з перестраховиками за депонованими преміями» Належну перестраховикам суму часток страхових платежів відносять на зменшення доходу перестрахувальника. З цією метою використовують субрахунок 705 «Перестрахування» до синтетичного рахунка 70 «Доходи від реалізації». За дебетом цього субрахунка відображають частки страхових платежів, що належить сплатити перестраховикам, а за кредитом — частки страхових платежів, повернутих перестраховиками у разі дострокового припинення договору перестрахування, та списання дебетового сальдо субрахунка на фінансові результати страхової діяльності (на зменшення суми зароблених страхових премій). Одночасно з передачею перестраховику частки ризиків та суми страхових платежів перестрахувальник визначає і відображає в обліку частку перестраховиків у страхових резервах, зменшуючи відповідно свою частку. У разі настання страхового випадку перестраховик зобов’язаний сплатити перестрахувальнику суму страхового відшкодування (страхову суму у випадку особистого страхування), визначену договором перестрахування. Частка страхового відшкодування, належна перестрахувальнику, відображається останнім у складі доходів від страхової діяльності. Відображення в обліку операцій з передачі ризиків у перестрахування та розрахунків з перестраховниками показано у табл. 9.1. У разі здійснення перестрахування через страхових посередників розрахунки з останніми обліковують на субрахунку 6852

Облік страхової діяльності

341
Таблиця 9.1

Відображення в обліку операцій перестрахування

№ з/п 1 2 3 4 5

Зміст господарської операції Відображено суму часток страхових платежів, що належить перестраховикам Відображено суму належної перестрахувальнику комісійної винагороди Відображено депоновану суму страхової премії, що належить перестраховику Нараховано відсотки на суму депонованої страхової премії (на користь перестраховика) Перераховано сальдо розрахунків на користь перестраховика (при закінченні терміну дії договору перестрахування, за яким не сталося страхового випадку) Погашено заборгованість перестраховику за депонованою сумою страхової премії Відображено частку страхового відшкодування, належну перестрахувальнику (у разі настання страхового випадку)

Кореспондуючі рахунки Дебет Кредит 705 634 634 93 634 719 6851 (686) 634

6 7

634 6851 (686) 634

311 311 719

або 687 «Розрахунки з страховими посередниками за договорами перестрахування», який додатково відкривають до синтетичного рахунка 68 «Розрахунки за іншими операціями». На суму сплачених страховому посереднику часток страхових платежів з метою укладання договору перестрахування виконують проведення:
Д-т субрах. 6852 (687) — К-т рах. 31,

а після отримання від страхового посередника інформації про набрання чинності договору перестрахування :
Д-т субрах. 705 — К-т субрах. 6852 (687).

Аналітичний облік розрахунків ведеться окремо за кожним перестраховиком та страховим посередником.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік у перестрахувальника операцій передачі ризиків у перестрахування» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Створення і перегляд Web-сторінок, броузери
Морфологія, словотвір і синтаксис
Аналіз рентабельності роботи позичальника
Індивідуальні та інституційні інвестори
Аудит вилученого капіталу


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1024 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП