ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік витрат і доходів у підприємствах готельного бізнесу
Готельні послуги, як правило, не обмежуються лише наданням місця для короткотермінового проживання. Кожне з підприємств готельного комплексу може здійснювати декілька видів діяльності: організацію харчування, автостоянки, транспортне обслуговування, дрібний ремонт одягу та взуття, прання білизни, замовлення квитків на транспортні засоби або культурномасові заходи, організацію екскурсій і т. ін. Кожен з цих видів діяльності може бути організаційно відокремленим і виконуватися окремими структурними підрозділами. Для визначення ціни послуг та фінансового результату діяльності кожного з підрозділів необхідно вести окремий облік доходів і витрат за видами діяльності, не об’єднуючи їх з доходами і витратами номерного фонду. З цією метою в аналітичному обліку підприємств готельного бізнесу можуть використовуватися спеціальні субрахунки до рахунка 23 «Виробництво», наприклад такі: 231 «Номерний фонд»; 232 «Ресторан (їдальня, бар, кафе і т. ін.)»; 233 «Перукарня»; 234 «Автостоянка»; 235 «Пральня»; 236 «Ремонтний підрозділ»; 237 «Котельня» і т. ін. Особливістю діяльності підприємств, що надають гоотельні послуги, є відсутність незавершеного виробництва, нерівномірність (сезонність) у завантаженні номерного фонду та використанні матеріальних і трудових ресурсів, велика питома вага у витратах амортизаційних відрахувань, відсутність загальновиробничих витрат, умовно-постійний характер більшості статей витрат тощо. У зв’язку з цим практично неможливо достовірно визначити і оцінити (розрахувати собівартість та прибутковість) кожної конкретної послуги. Такі розрахунки виконуються, як правило, в середньому за певний розрахунковий (звітний) період, наприклад, щомісячно, поквартально або один раз за рік. Каль-

330

ГЛАВА 8

куляційною одиницею при цьому для номерного фонду є один людино-день (доба) проживання клієнта у готелі. Облік витрат номерного фонду доцільно вести за такими статтями: 1) матеріальні: вартість МШП, засобів гігієни, медикаментів, спеціального одягу, рекламних матеріалів, канцелярських товарів, витрати на прання білизни, якщо воно здійснюється власними силами готелю, тощо; 2) оплата праці; 3) відрахування на соціальні заходи; 4) амортизація необоротних активів; 5) ресурсозабезпечення: опалення, водопостачання, водовідведення, освітлення; 6) утримання та експлуатація виробничого обладнання (ліфтів, виробничих приладів та устаткування); 7) ремонт основних засобів; 8) підготовка до осінньо-зимового періоду; 9) проведення протипожежних заходів; 10) оплата послуг сторонніх організацій; 11) податки, збори та інші обов’язкові платежі, що включаються до собівартості послуг; 12) інші виробничі витрати. Зібрані на дебеті субрахунка 231 «Номерний фонд» витрати наприкінці звітного періоду у повній сумі списуються на собівартість реалізованих послуг записом
Д-т субрах. 903 — К-т субрах. 231.

Витрати допоміжних підрозділів, що забезпечують належну роботу готелю (пральня, ліфтове господарство, котельня, служба телекомунікацій тощо), обліковують за такими ж статтями на окремих аналітичних рахунках (субрахунках) і наприкінці звітного періоду розподіляють і повністю списують на витрати тих підрозділів, роботу яких вони забезпечують. Метод розподілу витрат обирається кожним підприємством самостійно, виходячи з характеру послуг, що надаються підрозділом, способу їх вимірювання та оцінки витрат. Витрати допоміжних підрозділів, що надають додаткові послуги гостям, списуються з кредиту відповідного субрахунка, відкритого до рахунка 23 «Виробництво», у дебет субрахунка 903 «Собівартість реалізованих робіт і послуг». Доходи від кожного виду діяльності також бажано відображати в обліку на окремих аналітичних рахунках до субрахунку

Облік у готельному господарстві

331

703 «Доходи від реалізації робіт і послуг». У такому ж порядку їх необхідно списувати на фінансові результати (субрахунок 791 «Результати операційної діяльності»). Адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати списують у дебет субрахунка 791 загальною сумою без їх розподілу за видами наданих послуг, але для визначення ефективності діяльності окремих структурних підрозділів загальні операційні витрати можуть бути розподілені і віднесені до окремих підрозділів (видів діяльності) за методами, обраними підприємством самостійно. Питання для самоконтролю 1. Охарактеризуйте особливості ведення готельного бізнесу та організації обліку готельних послуг. 2. Перелічіть документи, якими оформлюють надання готельних послуг, та охарактеризуйте порядок їх використання. 3. Наведіть субрахунки та статті витрат, рекомендовані для використання в обліку підприємств готельного бізнесу. 4. Наведіть основні господарські операції з обліку витрат і доходів у підприємствах готельного бізнесу та відповідну кореспонденцію рахунків. Література до теми 1. Інструкція про порядок ведення документообігу при наданні готельних послуг у ДП «Укркомунобслуговування». Затверджено наказом Держкомітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 13.10.2000 р. № 230. 2. Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості робіт (послуг) на підприємствах і в організаціях житлово-комунального господарства. Затверджено наказом Держкомітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 06.03.2002 р. № 47. 3. Правила користування готелями і надання готельних послуг в Україні. Затверджено наказом Держкомітету України з житлово-комунального господарства та Держкомітету України з туризму від 10.09.1996 р. № 77/44.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік витрат і доходів у підприємствах готельного бізнесу» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхуван...
Відмінність між балансовим прибутком і грошовим потоком
Аудиторський висновок та його види
РОЗВИТОК ПРИНЦИПІВ СИСТЕМНОГО, КОМПЛЕКСНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ
Пароніми


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП