ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік надходження товарів і формування їх первісної вартості
Підприємства торгівлі можуть отримувати товари безпосередньо від підприємств-виробників, від торгових посередників, закуповувати їх у приватних підприємців, у населення і т. ін. Кожна така операція оформлюється відповідними документами: рахунком-фактурою, товарно-транспортною накладною, коносаментом, закупівельним актом тощо. Приймання купленого товару здійснюють матеріально відповідальні особи підприємства торгівлі за кількістю і якістю. Прийняті товари повинні бути оприбутковані в день їх приймання. При відображенні в обліку придбання товарів необхідно визначити їх первісну вартість, до якої включають витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів (згідно з П(С)БО 9 «Запаси»): — суми, що сплачені постачальнику (купівельна вартість) без урахування непрямих податків, які компенсуються підприємству державою; — суми непрямих податків, що входять до вартості товарів, тобто не компенсуються підприємству; — суми ввізного мита (при імпортуванні товарів); — транспортно-заготівельні витрати, тобто витрати на доставку товару від постачальника до покупця: навантажувальнорозвантажувальні роботи, оплата транспортних тарифів, страхування ризиків при транспортуванні товарів, втрати товарів у межах норм природного убутку в процесі транспортування тощо; — інші витрати, безпосередньо пов’язані з придбанням товарів і доведенням їх до стану придатності для продажу (витрати на доробку та підвищення якості і купівельної привабливості товару — фасування, пакування тощо). Придбані товари приймають матеріально відповідальні особи для тимчасового зберігання на складі або ж для термінового продажу безпосередньо у торговій залі або іншому пункті прода-

198

ГЛАВА 5

жу. Товари, що зберігаються на складі, оцінюють за первісною вартістю, у місцях продажу — за реалізаційними (продажними) цінами. Відповідно, складський облік товарів ведуть за їх кількістю і вартістю, використовуючи для цього картки складського обліку т. ф. № М-12, а облік товарів у пунтах продажу — за їх сумарною вартістю (крім дорогоцінних товарів і товарів спеціального призначення). При оприбуткуванні товарів у магазині їх дооцінюють до ціни продажу, відображаючи окремо суму торгової націнки. Усі інші витрати, пов’язані зі зберіганням та реалізацією товарів, організацією і управлінням діяльністю торговельного підприємства, відносять до витрат на збут, тобто операційних витрат періоду, які не включають до собівартості придбаних товарів, а списують у звітному періоді на фінансові результати. Сума цих витрат повинна покриватися за рахунок торгової націнки. У бухгалтерському обліку придбання товарів та відображення їх первісної вартості оформлюють такими проведеннями (табл. 5.4).
Таблиця 5.4 Відображення в обліку операцій придбання товарів

№ з/п 1

Зміст господарської операції Оприбутковано товари, отримані від постачальника: а) за купівельною вартістю без ПДВ – товари надійшли на склад – товари прийняті безпосередньо у магазин б) на суму податкового кредиту з ПДВ Перераховано з поточного рахунку постачальнику за отримані товари Нараховано автотранспортному підприємству (АТП) за послуги з перевезення товарів (пропорційно купівельній вартості отриманого товару): – на склад підприємства – у магазин – сума податкового кредиту з ПДВ Оплачено рахунок АТП за послуги з перевезення товарів Відображена сума торгової націнки на товари, що надійшли безпосередньо у магазин

Кореспондуючі Сума, рахунки грн Дебет Кредит

281 282 641 631

631 631 631 311

20000 6000 5200 31200

2 3

281 282 641 631 282

631 631 631 311 285

2692 808 700 4200 3404

4 5

Особливості обліку в торгівлі

199

Якщо суму транспортно-заготівельних витрат неможливо розподілити між конкретними групами (видами, найменуваннями) товарів економічно доцільним методом, їх відображають в обліку на окремому субрахунку (289) і щомісячно розподіляють та списують пропорційно вартості реалізованих товарів та їх залишку на складі і в магазині.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік надходження товарів і формування їх первісної вартості» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Настройка параметрів модемів
Аудит нерозподіленого прибутку
Ознайомлення з об’єктом аудиту
Поняття та види цінних паперів
БАНК МІЖНАРОДНИХ РОЗРАХУНКІВ


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 984 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП