ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у галузях економіки

Облік створення і використання тимчасових нетитульних споруд і пристроїв
Згідно з «Правилами визначення вартості будівництва» (ДБН Д.1.1-1-2000), затвердженими наказом Держбуду України від 27.08.2000 р. № 174 (зі змінами і доповненнями), до нетитульних тимчасових будівель, споруд, пристроїв та устаткування відносять: — приоб’єктні контори, амбари виконробів і майстрів, складські приміщення і навіси, душові, приміщення для обігріву робітників; настили, драбини, перехідні містки, ходові дошки, огорожі при розплануванні будинків, інвентарні уніфіковані за-

20

ГЛАВА 1

соби підмощування (люльки, вишки, помости, інвентарні площадки і т. ін.); — тини і огорожі (крім спеціальних і архітектурно оформлених), захисні козирки, сховища при виконанні буропідривних робіт; — тимчасові розводки від магістральних і розвідних мереж постачання електроенергії, води, газу, пару, повітря в межах робочої зони (в межах 25 м від периметра будівель або від лінійних споруд); — витрати, пов’язані з обладнанням будівель і споруд, які будуються або існують на будівельних майданчиках, замість будівництва вказаних вище тимчасових нетитульних будівель і споруд. Тимчасові нетитульні споруди поділяють на необоротні (з терміном використання понад один рік) та оборотні (плановий період експлуатації яких менше одного року). Витрати на придбання або виготовлення необоротних тимчасових нетитульних споруд обліковують як капітальні вкладення на субрахунку 153 «Придбання (виготовлення) інших необоротних матеріальних активів». При передачі в експлуатацію витрати на їх придбання (створення) відображають за дебетом субрахунка 113 «Тимчасові (нетитульні) споруди» і кредитом субрахунка 153. Амортизацію необоротних нетитульних споруд, витрати на їх ремонт, утримання та розбирання розподіляють та відносять на собівартість БМР, якщо такі витрати передбачені кошторисом будівництва, такими методами (залежно від специфіки використання споруд): — прямим методом (на дебет субрахунка 231 «Основне виробництво»); — шляхом розподілу у складі загальновиробничих витрат (на дебет рахунка 91 «Загальновиробничі витрати»). Якщо кошторисом будівництва не передбачено витрати на спорудження та розбирання тимчасових нетитульних споруд і пристроїв, то їх вважають понаднормативними і відносять на собівартість реалізованої продукції у періоді виникнення таких витрат (табл. 1.1). Облік витрат на виготовлення оборотних нетитульних споруд і пристроїв не можна вважати капітальними вкладеннями, тому їх необхідно обліковувати на окремому субрахунку до синтетичного рахунка 23 «Виробництво» (наприклад, субрах. 234 «Створення оборотних тимчасових нетитульних споруд»).

Особливості обліку в будівельному виробництві

21

Таблиця 1.1 Відображення в обліку витрат на ліквідацію необоротних тимчасових нетитульних споруд

№ з/п 1

Зміст господарської операції Списана вартість ліквідованої тимчасової споруди, передбаченої кошторисом будівництва: – на суму нарахованого зносу – на залишкову вартість – на суму податкового зобов’язання з ПДВ Відображаються витрати, пов’язані з ліквідацією тимчасової нетитульної споруди Оприбутковано матеріали, одержані від розбирання тимчасової споруди, придатні для використання Списано вартість тимчасової нетитульної споруди, не передбаченої кошторисом будівництва: – на суму нарахованого зносу – на залишкову вартість – на суму податкового зобов’язання з ПДВ Відображені витрати на розбирання нетитульної споруди, не передбаченої кошторисом будівництва

Кореспондуючі Сума, рахунки грн Дебет Кредит

132 23, 91 23, 91 23, 91 20

113 113 641 66, 65 23, 91

3000 800 160 200 100

2 3 4

132 903 903 903

113 113 641 66, 65

600 50 10 40

5

Собівартість виготовлених оборотних тимчасових нетитульних споруд і пристроїв доцільно відображати у складі виробничих запасів (Д-т рах. 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»), для чого передбачити спеціальний субрахунок, наприклад, 222 «Тимчасові нетитульні споруди і пристрої з терміном використання до одного року». Відповідно до П(С)БО 9 «Запаси» вартість малоцінних та швидкозношуваних предметів (а відтак, і оборотних нетитульних споруд і пристроїв) підлягає списанню на витрати виробництва (Д-т рах. 23 або 91) або собівартість реалізації (Д-т рах. 90) в момент їх передачі в експлуатацію з організацією оперативного обліку таких об’єктів і контролю за їх використанням.

22

ГЛАВА 1

Враховуючи специфіку будівельного виробництва та формування витрат і доходів підрядних будівельних організацій, більш доцільним було б списання вартості оборотних тимчасових нетитульних споруд і пристроїв у момент їх передачі в експлуатацію не на рах. 23 або 91, а на рах. 39 «Витрати майбутніх періодів» з наступним рівномірним періодичним (щомісячним) списанням на поточні витрати (Д-т рах. 23, 91 — К-т рах. 39).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Облік створення і використання тимчасових нетитульних споруд і пристроїв» з дисципліни «Бухгалтерський облік у галузях економіки»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Програмне забезпечення для захисту інформації персональних комп’ю...
Аудит надходження запасів
Розряди іменників за значенням
Вибір конфігурації систем комп’ютерної телефонії
Оцінка


Категорія: Бухгалтерський облік у галузях економіки | Додав: koljan (30.03.2012)
Переглядів: 1889 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП