ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах

Визнання елементів фінансової звітності
Термін "визнання" стосовно елементів фінансових звітів, так само як і поняття елементів фінансових звітів, є новим для української практики подання бухгалтерської звітності. Він запозичений з міжнародних стандартів. Відповідно до МСБО, визнання - це процес включення до балансового звіту (бухгалтерського балансу) чи звіту про прибутки та збитки об'єкту обліку, визначення якого відповідає визначенню елемента фінансового звіту і задовольняє наведені нижче критерії визнання.
, Основними критеріями визнання елементів фінансових звітів відповідно МСБО виступають наступні аспекти (табл. 2.31).
Таблиця 2.31. Критерії визнання елементів фінансових звітів

Критерій визнання Пояснення
Ймовірністьмайбутньоїекономічноївигоди Концептуальна основа підготовки фінансових звітів МСБО пояснює, що поняття ймовірності використовується в критеріях визнання, щоб визначити ступінь невизначеності того, що майбутні економічні вигоди, пов'язані із статтею, будуть надходити в організацію чи вибувати з неї. Це поняття співвідноситься з невизначеністю, умовами, середовищем, в якому працює підприємство. При підготовці керівництвом організації фінансових звітів визначення ступень невизначеності по відношенню до майбутнього притоку економічних вигід відбувається на підставі даних, які є на підприємстві. Наприклад, якщо існує впевненість в тому, що рахунки дебіторів будуть оплачені і якщо відсутня можливість протилежного випадку, то ці рахунки визнаються як активи. Якщо ж, навпаки, існує ймовірність несплати для великої (суттєвої) кількості дебіторських рахунків, в такому випадку визнаються витрати, що відображають очікуване зменшення економічної вигоди (створюється резерв на покриття сумнівних боргів)
Достовірне визначення вартості Другим необхідним критерієм для визнання об'єкта в якості елементу фінансової звітності є те, що він володіє вартістю, яку можна оцінити з великим ступенем достовірності. Головною, центральною проблемою визнання елементу фінансового звіту (в російській термінології - процесу включення статті елементу фінансового звіту у форми цього звіту), є достовірне визначення вартості конкретного об'єкту, за якою він повинен визнаватися як елемент фінансового звіту
-162-

Розділ 2. Система бухгалтерського обліку: національний аспект
Отже, об'єкт обліку, який відповідає визначенню елемента, повинен бути визнаний, якщо:
=* можливо, що будь-яка майбутня економічна вигода, пов'язана з об'єктом, може поступати на підприємство чи вибувати з нього;
=> об'єкт має вартість, яку можна оцінити з великим ступенем достовірності.
Цей процес включає в себе як словесний опис об'єкту обліку, так і грошовий вираз його величини і включення цієї суми до балансового звіту чи звіту про прибутки та збитки. Об'єкти обліку, які відповідають критерію визнання, повинні бути визнані у відповідному фінансовому звіті.
Нижче наведено загальну схему визнання елементів звітності (рис. 2.29).



g2-192

-163-

Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах
Визнання активів. Відповідно до рекомендацій МСБО об'єкт обліку визнається в балансовому звіті в якості його елементу - активу тоді, коли існує ймовірність надходження майбутніх економічних вигід на підприємство в результаті контролю над цим об'єктом і об'єкт має вартість, яку можна достовірно виміряти.
Актив не визнається у балансі, якщо були витрати, за якими надходження майбутніх економічних вигід на підприємство вважається малоймовірним після завершення поточного облікового періоду. Навпаки, результатом даної операції є визнання витрат у звіті про прибутки та збитки.
Визнання зобов'язань. Зобов'язання визнається в балансі, коли ймовірно, що в результаті погашення існуючого зобов'язання відбудеться вибуття ресурсів, які включають економічні вигоди, і суму, за якою буде погашено зобов'язання, можна достовірно визначити. На практиці зобов'язання згідно з контрактами, які пропорційно не виконуються обома сторонами (наприклад, зобов'язання щодо замовлених, але ще не отриманих запасів), як правило, не визнаються у фінансових звітах як зобов'язання. Проте такі зобов'язанім можуть відповідати визначенню зобов'язань і в разі відповідності критеріям визнання за певних обставин можуть бути визнаними. За таких обставин визнання зобов'язань веде до визнання пов'язаних з ними активів або витрат.
Зобов'язання відображаються в балансі якщо:
■=> існує ймовірність того, що в результаті погашення цього зобов'язання виникне відтік із підприємства ресурсів, які втілюють економічні вигоди;
=> величина цього погашення може бути достовірно визначена.
Визнання доходів та витрат. Принцип "нарахування" дає реальну базу визначення моменту визнання доходу, та, відповідно, того звітного періоду, в якому дохід буде відображений в звіті про прибутки та збитки.
Дохід визнається таким, якщо він зароблений, тобто коли товари (послуги) передані споживачу разом з правом власності на них та з ризиками для їх володіння, та в обмін на цю передачу товарів та послуг відбувається збільшення активів (необов'язково грошових коштів) або зменшення зобов'язань, які можуть бути достовірно вимірені. Звідси випливає, що, наприклад, отримана передоплата не може визнаватися доходом до того моменту, поки не відбудеться передача товарів та послуг споживачу.
Вважається, що підприємство може визнати дохід, якщо:
<=> покупцю передано право власності на товар, ризик та винагороди, пов'язані з ним;
164-

Розділ 2. Система бухгалтерського обліку: національний аспект
=> у продавця відсутня можливість контролювати реалізований товар;
=> очікується надходження економічних вигід від реалізації.
Витрати визнаються такими та включаються до звіту про прибутки та збитки в ті звітні періоди, в яких вони сприяли отриманню доходів підприємством. Таким чином, встановлюється відповідність між доходами та витратами конкретного звітного періоду.
Вимірювання елементів фінансових звітів. Вимірювання (оцінка) - це процес визначення грошової суми, в розмірі якої елементи фінансового обліку повинні бути визнані та внесені до звітності. Цей процес включає в себе вибір певної основи оцінку. Концептуальна основа МСБО розрізняє наступні види оцінок (рис. 2.30).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Визнання елементів фінансової звітності» з дисципліни «Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Торговля фиктивными товарами
Повседневный опыт и научное знание
Мешканці верхніх поверхів старіють швидше, ніж їх сусіди знизу
Інвестиції у виробничі фонди
ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ


Категорія: Бухгалтерський облік у зарубіжних країнах | Додав: koljan (29.03.2012)
Переглядів: 1371 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП