ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Звітність підприємства

Аналіз балансу
Призначення аналізу балансу та його структури можна предста вити схемою, поданою на рис. 15.2. Складність аналізу балансу полягає в тому, що при інтерпре тації даних балансу треба мати уявлення, як відображені в ньому ак тиви – за ціною придбання чи за поточною оцінкою, як оцінені запа си (ФІФО чи за середньозваженою тощо). Тобто баланс може бути побудований як на динамічній основі, яка полягає в тому, що запаси оцінюються за історичною собівартістю, так і на статичній основі, коли оцінка робиться в поточних цінах. Аналіз балансу, особливо у динаміці, дає змогу розрахувати значну частину показників, що ха рактеризують обсяги діяльності підприємства, його фінансові мож ливості. Розрізняють горизонтальний та вертикальний аналіз фінансової звітності, результати якого використовуються зовнішніми та внутрішніми користувачами. Горизонтальний аналіз полягає в порівнянні показників за ок ремі звітні періоди. Порівняння показників у динаміці дозволяє виз начити певні тенденції у зміні показників та оцінити величину таких змін. 577

В.С. Лень, В.В. Гливенко. ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

БАЛАНС АКТИВ
Необоротні активи
ПАСИВ

Довгострокові фінансові рішення

Власний капітал

Аналіз віддачі на інвестований капітал і оцінка ризиків

Забезпечення наступних витрат і платежів Оборотні активи Довгострокові зобов’язання Поточні зобов’язання Витрати майбутніх періодів Доходи майбутніх періодів

Короткострокові фінансові рішення

Управління активами

Управління пасивами

Рис. 15.3. Схема аналізу прибутку Для проведення горизонтального аналізу оформлюють табли цю, в якій відображають показники та звітні періоди і відображають абсолютні чи/та відносні зміни показників порівняно з періодом, прийнятим за базу для порівняння. На підставі аналізу таких змін роблять висновки, що використовуються для оцінки діяльності та управління. Приклад горизонтального аналізу наведено у табл. 15.2. Ефективність використання оборотних засобів може виража тись у показниках їх відносної чи абсолютної економії.

578

Тема 15

Таблиця 15.2. Аналіз прибутку підприємства за 2000 2004 роки
Прибуток, тис. грн ± до 2000 року, тис. грн У відсотках до 2000 року ± до попереднього року, тис. грн У відсотках до попереднього року 2000 2001 Роки 2002 2003 2004

Абсолютну економію оборотних засобів визначають за форму лою: Еоз = Озб · К – Озн, де Озб – витрата оборотних засобів на 1 грн реалізованої продукції у базовому році; К – обсяг реалізованої продукції у розрахунковому році; Озн – Витрати оборотних засобів у розрахунковому році. Широко застосовується структурний аналіз балансу та інших форм фінансової звітності. З допомогою структурного аналізу виз начають різні показники, серед них найважливішими є показники фінансового стану, довгострокової платоспроможності, показники оборотності, прибутковості. Показники фінансового стану
Робочий капітал = Оборотні активи – Зобов'язання. Маневреність робочого капіталу = Запаси : Робочий капітал. Коефіцієнт покриття = Оборотні активи : Поточні зобов'язання. Коефіцієнт швидкої ліквідності = Ліквідні активи : Поточні зобов'язання. Коефіцієнт абсолютної ліквідності = (Гроші + Ринкові цінні папери) : : Поточні зобов'язання.

Коефіцієнт захищеності – це час, за який підприємство може здійснювати поточну діяльність за рахунок ліквідних активів не за лучаючи додаткових джерел фінансування.
Інтервал захищеності = Ліквідні активи : оденні грошові витрати. Щоденні грошові витрати = (Річні операційні витрати – Амортизація) : 365.

579

В.С. Лень, В.В. Гливенко. ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

Професор Чумаченько М.Г. зі співавторами1 вважають, що підприємство вважається неплатоспроможним, якщо коефіцієнт по криття менше 1 та коефіцієнт забезпеченості менше 0,1. Такі показ ники фіксують фінансову нестійкість підприємства. Тому необхідно розраховувати ймовірність реальної можливості відновлення плато спроможності строком на 6 місяців за формулою:

Квідн .

, де Кпк, Кпп – значення коефіцієнта покриття на кінець і початок звітного періоду; Кпнр – нормативне значення коефіцієнта покриття. 6 – період відновлення платоспроможності, місяці; Т – звітний період, місяці. Якщо розрахований коефіцієнт відновлення менше одиниці, то це свідчить, що в найближчі 6 місяців підприємство не має можли вості відновити платоспроможність. Показники довгострокової платоспроможності
Співвідношення робочого і загального капіталу = робочий капітал : активи. Коефіцієнт власного капіталу = власний капітал : активи. Співвідношення зобов'язань та власного капіталу = Зобов'язання : власний капітал. Довгостроковий фінансовий важіль = довгострокові зобов'язання : (довгострокові зобов'язання + акціонерний капітал). Коефіцієнт кратності покриття відсотків = прибуток до сплати податку та відсотків : відсоткові виплати по довгострокових позиках.

6 Кпк ♫ ( Кпк ► Кпп ) Т Кпнр

Показники оборотності Залежно від мети аналізу можуть розраховуватись різні показ ники оборотності, що характеризують ефективність використання засобів чи джерел їх утворення. Наприклад, можуть використовува тись показники оборотності фондів, як загальні так і часткові (на приклад, за конкретними видами засобів).

1 Економічний аналіз: Навч. посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурчевський, М.І. Горбатюк; За ред. акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка. – К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.

580

Тема 15
Коефіцієнт оборотності запасів = Собівартість реалізованої продукції : середня вартість запасів. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості = Продаж у кредит : Середня дебіторська заборгованість. Середній період інкасації дебіторської заборгованості (днів) = 365 : коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості, або: Середній період інкасації дебіторської заборгованості (днів) = Середня дебіторська заборгованість : (продаж у кредит : 365).

Операційний цикл – середній період часу від придбання запасів до моменту надходження грошей за реалізований товар.
Тривалість операційного циклу = Середня тривалість обороту запасів + середній період погашення дебіторської заборгованості. Оборотність кредиторської заборгованості = купівля в кредит / середня величина кредиторської заборгованості. Середня тривалість погашення кредиторської заборгованості = 365/ оборотність кредиторської заборгованості. Коефіцієнт оборотності активів = Сума продаж : середня вартість активів. Коефіцієнт оборотності власного капіталу = Сума продаж : власний капітал. Коефіцієнт оборотності робочого капіталу = сума продаж : робочий капітал. Оборотність довгострокового капіталу = Сума продаж : (довгострокові зобов'язання + власний капітал). Оборотність (фондовіддача) основних засобів = сума продаж / середня вартість основних засобів.

Аналіз кредиторської заборгованості Кредиторська заборгованість у діяльності підприємства може відігравати як позитивну, так і негативну роль. Заборгованість – це, з погляду власника, страхування від інфляції, дешевше (у більшості випадків) джерело грошових коштів ніж власний капітал. Так, за за боргованістю не завжди треба сплачувати відсотки. Водночас у низці випадків заборгованість може бути не вигідною для власника з за високих відсотків плати за неї, можли вості банкрутства, внаслідок одночасного пред'явлення вимог кре диторами, низького іміджу підприємства. Якщо кредиторська заборгованість приносить відносний чистий (за мінусом відсотків) прибуток не менший, ніж прибуток на влас ний капітал, то власник буде намагатись збільшити таку заборго ваність, і навпаки.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Аналіз балансу» з дисципліни «Звітність підприємства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Відмінність між балансовим прибутком і грошовим потоком
Визначення потреби в інвестиціях та вартості капіталу
Перспективи використання супутникових мереж
Аудит балансу підприємства
МОДЕЛЬ ГРОШОВОГО ОБОРОТУ. ГРОШОВІ ПОТОКИ ТА ЇХ БАЛАН-СУВАННЯ


Категорія: Звітність підприємства | Додав: koljan (16.03.2012)
Переглядів: 1452 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП