ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Звітність підприємства

Обґрунтування необхідності складання звіту про рух грошових коштів
У процесі діяльності підприємство витрачає та отримує грошові кошти, тобто відбувається їх рух. У балансі підприємства пока зується кількість грошових коштів на початок та кінець періоду, з чо го можна визначити лише величину їх збільшення чи зменшення. У Звіті про фінансові результати відображено лише суму нарахованих доходів та витрат, їх структуру, а також отриманий протягом звітно го періоду прибуток, а інформація про джерела надходження та на прямки витрачання коштів відсутня. Зовнішніх користувачів бухгалтерської інформації цікавить пи тання, що ж було основним джерелом надходження грошових коштів, операційна діяльність чи інші надходження (вимушена ре алізація необоротних активів, запасів, отримання кредитів), чи спря мовувались грошові надходження на розширення виробництва чи погашення боргів, чи вміє підприємство належним чином управляти власними коштами тощо. Відповіді на ці запитання, які допомагають достовірно оцінити фінансовий стан підприємства, його спроможність генерувати пози тивні грошові потоки, наводяться у Звіті про рух грошових коштів. У короткостроковому плані призначення управління грошови ми коштами полягає у тому, що підприємство повинно мати достат ню кількість коштів для забезпечення своїх поточних зобов’язань. У довгостроковому плані підприємство повинно забезпечити відтво рення довгострокової економічної вигоди, тобто продовжувати вкла дення капіталу в нове виробництво і обладнання. Наприклад, підприємство має 55 тис. грн дебіторської заборго ваності за відпущені товари, на 10 тис. грн виробничих запасів і кре диторську заборгованість у сумі 15 тис. грн. Іншими словами фірма має оборотні активи у сумі 65 тис. грн. Щоб збалансувати цю корот 87

В.С. Лень, В.В. Гливенко. ЗВІТНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

кострокову інвестицію у оборотні активи (65 тис. грн.), у підприємства є лише кредиторська заборгованість у сумі 15 тис. грн., а 50 тис. грн (55 тис. + 10 тис. – 15 тис.) підприємство повинне мати власних грошових коштів. Таке короткострокове управління грошо вими коштами називають управлінням оборотним капіталом. За більш довгий час підприємство має покрити інвестиції довго строковим фінансуванням. Якщо підприємство купує необоротні ак тиви з 5 річним строком служби при 30 відсотковій валовій ставці прибутку на додатково вкладений капітал (без урахування аморти зації), то був би сенс запозичити кошти під 5 % річних. Однак, якщо фінансування призначене для одного року, то у другому році у підприємства, при цій ставці прибутку після сплати відсотків за за позичення, залишиться 25 % прибутку до амортизації, після перера хування яких в рахунок запозичень залишиться ще борг у розмірі 75 % первісної вартості інвестиції. Ця потреба мати безпечне і надійне фінансування є однією з головних причин популярності оренди. Часова відмінність, тобто короткостроковість та довго строковість, є фундаментальною для управління грошовими ко штами підприємства. У короткостроковому плані підприємство намагається збалансувати оборотні активи з поточними зобов’язан нями, а в ідеалі оборотні активи повинні перевищувати зобов’язан ня. Якщо, наприклад, дебітори довго не розраховуються, то грошові кошти заморожуються, те ж саме відбувається і при збільшенні за пасів понад міру. У такому разі для збалансування активів і зо бов’язань підприємство може збільшити кредиторську заборго ваність чи уповільнити оплату. У довгостроковому плані управління грошовими коштами яв ляє собою інвестиційне рішення. Вирішуючи питання інвестицій, необхідно виходити не лише з можливості інвестиції приносити до ход, а й визначити надійне джерело її фінансування. У зв’язку з викладеним важливим завданням підприємства є прогнозування грошових потоків на тиждень, місяць, рік тощо. Потік грошових коштів – це надходження та витрачання грошей підприємства. Управління грошовими потоками використовується не лише для захисних цілей або як реакція на надзвичайні події, а є не обхідною умовою функціонування (виживання) підприємства.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Обґрунтування необхідності складання звіту про рух грошових коштів» з дисципліни «Звітність підприємства»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит запасів. мета і завдання аудиту
Доходи, витрати і прибуток банку
Визначення потреби в інвестиціях та вартості капіталу
Стандартизація в галузі безпеки телекомунікаційних систем
МАСА ГРОШЕЙ В ОБОРОТІ. ГРОШОВІ АГРЕГАТИ ТА ГРОШОВА БАЗА


Категорія: Звітність підприємства | Додав: koljan (14.03.2012)
Переглядів: 919 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП