ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку

Методичні аспекти трансформації фінансової звітності українських підприємств у фінансову звітність за МСФЗ
Внаслідок розглянутих розбіжностей між П(с)БО і МСФЗ, українські підприємства, що складають звітність за Міжнародними стандартами фінансової звітності, змушені вести паралельний облік згідно з МСФЗ або періодично трансформувати звітність, складену згідно з П(с)БО.
За свідченнями російських фахівців [133, 305], формування фінансової звітності відповідно до вимог МСФЗ звичайно здійснюється шляхом трансформації. Аналогічний підхід розповсюджений в Україні та інших країнах СНД.
Проте в спеціальній літературі існують різні визначення поняття «трансформація» в контексті бухгалтерського обліку.
Т.Ю. Дружиловська [134] визначає трансформацію як перерахунок і перегрупування інформації, яка формується за правилами
206

Розділ 3. Аспекти реформування бухгалтерського обліку в Україні
російського бухгалтерського обліку, в інформацію, яка відповідає правилам Міжнародних стандартів фінансової звітності.
Керівництво з проведення трансформації фінансової звітності, розроблене корпорацією «Карана», містить таке визначення: «Трансформація - це проведення аналізу фінансової звітності, прийнятої російським підприємством, і внесення коригувань, необхідних для підготовки повного фінансового звіту підприємства, який в цілому відповідав би МСФЗ» [289].
О.В. Соловйова і Е.В. Старовойтова [305] розглядають трансформацію як перерахунок показників, виражених в національній валюті, в іноземну валюту та усунення принципових відмінностей.
На думку Н.В. Генералової, трансформація російської звітності у звітність, складену відповідно до МСФЗ, - це процес складання звітності за МСФЗ на основі даних звітності, складеної за РПБО, шляхом зміни визнання (класифікації і оцінки) і розкриття інформації про об'єкти бухгалтерського обліку у відповідності з вимогами МСФЗ [44, с 51].
М.А. Бахрушина та інші [39] визначають трансформацію, як складання звітності за певними стандартами шляхом коригування наявної звітності.
А. Васютін вважає, що під трансформацією звітності слід розуміти перетворення класифікації, оцінки, визнання і подання у звітності об'єктів бухгалтерського обліку відповідно до вимог нормативних документів країни, до якої буде подано звітність [38].
Наведені визначення відрізняються, головним чином, переліком процедур, які застосовуються в процесі трансформації. Поряд з тим, об'єктом трансформації може бути не лише звітність, а й інформаційний масив, створений на основі даних бухгалтерського обліку.
Виходячи з цього, трансформацію можна визначити, як сукупність процедур перетворення фінансової інформації, яка має визначені параметри, у фінансову інформацію, яка має інші параметри. При цьому складність і кількість трансформаційних процедур залежить від ступеня розбіжносгей вихідних і кінцевих параметрів.
В даному випадку йдеться про ступінь невідповідності П(с)БО і МСФЗ.
Оскільки методи оцінки статей звітності, викладені в П(с)БО, узгоджуються з МСФЗ, трансформація може бути здійснена на базі фінансових звітів, складених відповідно до вимог П(с)БО.
207

С. Ф. Голов. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку
Загальна послідовність запропонованої трансформації фінансової звітності наведена на рис. 3.2.
Першим кроком трансформації є вибір облікової політики та формату фінансових звітів з урахуванням положень МСФЗ.
Оскільки МСБО 1 вимагає зіставної інформації принаймні за один попередній період, необхідно відповідно перерахувати інформацію на початок року, за який надається зіставна інформація. Наприклад, вперше складаючи звітність згідно з МСФЗ за 2007 p., господарська одиниця має ретроспективно перерахувати залишки на 1 січня 2006 р. згідно з міжнародними стандартами, що діють на 31 грудня 2007 р.
Трансформація включає аналіз балансу (ф. №1) і звіту про фінансові результати (ф. №2), які відповідають вимогам П(с)БО, та внесення до них необхідних коригувань для забезпечення подання інформації у повній відповідності з МСФЗ.
МСФЗ 1 передбачає такі коригування для переходу від попередніх до міжнародних стандартів: припинення визнання окремих старих активів та зобов'язань; визнання окремих нових активів і зобов'язань; перекласифікація; оцінка.
Припинення визнання старих активів і зобов'язань означає списання з балансу тих активів і зобов'язань, які на дату першого застосування МСФЗ не відповідають критеріям визнання за міжнародними стандартами.
Зокрема, це стосується застарілих об'єктів основних засобів та нематеріальних активів, які слід визнавати витратами періоду.
Поряд з тим, слід визнати ті активи та зобов'язання, які відповідають вимогам МСФЗ, але не були визнані згідно з попередніми стандартами. Прикладом цього є забезпечення, які не було визнано, але які є зобов'язанням і підлягають відображенню в балансі згідно з МСБО 37.
Перекласифікація означає перенесення суми статті до іншої. Для оцінювання усіх визнаних активів і зобов'язань слід застосовувати правила оцінювання, передбачені МСФЗ, які діють на дату балансу. Усі коригування, пов'язані з переходом до МСФЗ на дату їх першого застосування, слід визнавати безпосередньо в складі нерозподіленого прибутку або іншої категорії капіталу.
У процесі трансформації фінансових звітів слід врахувати розглянуті раніше розбіжності між МСБО та українськими правилами обліку. 208


209

С. Ф. Голое. Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Методичні аспекти трансформації фінансової звітності українських підприємств у фінансову звітність за МСФЗ» з дисципліни «Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: РОЗВИТОК КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН В УКРАЇНІ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД
Аудит руху необоротних активів
Особливості організації аудиту в агропроми-словому комплексі Укра...
Аудит витрат на виробництво продукції тваринництва
Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери п...


Категорія: Бухгалтерський облік в Україні: аналіз стану та перспективи розвитку | Додав: koljan (24.11.2011)
Переглядів: 1457 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП