ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Бухгалтерський облік » Теорія бухгалтерського обліку

Відображення на рахунках одержаної продукції, виконаних робіт і наданих послуг. Калькуляція виробничої собівартості продукції, робіт
Планом рахунків бухгалтерського обліку для обліку продукції
власного виробництва передбачено синтетичні рахунки:
26 «Готова продукція»;
27 «Продукція сільськогосподарського виробництва»;
28 «Тварини на вирощуванні та відгодівлі».
Синтетичний рахунок 26 «Готова продукція». Готова продукція
— це продукція (виріб, напівфабрикати, робота послуги), що по-
вністю закінчена обробкою на конкретному підприємстві, відпові-
дає технічним умовам і стандартам, не потребує подальшої обро-
бки на цьому підприємстві і здана на склад. Рахунок 26 «Готова
продукція» — активний. За дебетом рахунка відображують над-
ходження готової продукції власного виробництва за фактичною
виробничою собівартістю, а за кредитом — її списання на різні
цілі (для внутрішнього господарського використання, реалізації
тощо).
Наприклад, оприбуткована готова продукція власного виробницт-
ва (наприклад, цегла). При цьому запис буде проведено на дебет ра-
хунка 26 «Готова продукція» і кредит рахунка 23 «Виробництво».
Синтетичний рахунок 27 «Продукція сільськогосподарського
виробництва» — активний. Продукцію сільськогосподарського
виробництва поточного року обліковують за плановою собівартіс-
тю, яку в кінці звітного року доводять до фактичної собівартості.
На цьому рахунку обліковують продукцію, одержану від влас-
них рослинницьких, тваринницьких та промислових підрозділів
підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для
іншого невиробничого споживання (видачі й продажу працівни-
кам, передачі в невиробничу сферу, наприклад, в дитячі садки,
їдальні тощо); продукцію, яка призначена для споживання в тва-
ринницьких підрозділах як корми або для виробництва кормів у
кормоцехах; продукцію, яка вирощена для годівлі худоби, напри-
клад, зелену масу; насіння та посадкового матеріалу, включаючи

123
саджанці, призначені для закладання та ремонту власних наса-
джень.
За дебетом рахунка 27 «Продукція сільськогосподарського ви-
робництва» відображують надходження сільськогосподарської
продукції, за кредитом — вибуття сільськогосподарської продук-
ції внаслідок продажу, для виробничого споживання та ін.
Синтетичний рахунок 21 «Тварини на вирощування та відго-
дівлі» — активний. На субрахунку 21.1 «Молодняк тварин на ви-
рощуванні» відображують приплід, отриманий в галузі тварин-
ництва. Продукцію власного виробництва протягом року оприбу-
тковують і списують за плановою собівартістю за планово-
обліковими цінами (а куплену — за фактичною собівартістю).
Наприкінці року після визначення фактичної собівартості, пла-
нову оцінку продукції коригують до рівня фактичної.
Різницю між плановою і фактичною собівартістю продукції
списують з кредиту рахунка 23 «Виробництво» на дебет тих раху-
нків, на яких вона обліковується або на дебет тих рахунків, на які
її було списано протягом року. Визначену різницю списують дода-
тковою бухгалтерською проводкою, якщо фактична собівартість
більша за планову, або способом «Червоне сторно», якщо фактич-
на собівартість менша за планову.
«Червоне сторно» — цей спосіб передбачає складання бухгалтерської
довідки-проводки (кореспондуючі рахунки і сума) червоним чорнилом
або звичайним, обведений дужками Д-т 23 — К-т 20 — сума (425,00).
Такий запис при підрахуванні підсумків вважається таким, що
має від’ємний знак, тобто від підсумку мінусується (вираховуєть-
ся). Кореспонденція рахунків при цьому залишається такою, як і
на її оприбуткування:
Д-т рахунків 26 «Готова продукція», 27 «Продукція сільсь-
когосподарського виробництва», 21 «Тварини на вирощу-
ванні та відгодівлі» —
К-т рахунка 23 «Виробництво».
Фактичну собівартість окремих видів сільськогосподарської
продукції визначають за даними аналітичного обліку виробницт-
ва (на підставі витрат, віднесених на відповідну культуру (групу
культур), групу тварин, чи виробництв), тобто за окремими
об’єктами обліку витрат.
Витрати за окремими культурами і групами тварин склада-
ються як з прямих витрат, що безпосередньо відносять на відпові-
дні культури і групи тварин, так і з витрат, що розподіляються.
У сільськогосподарському виробництві під час визначенні фак-
тичної собівартості одержаної продукції мають місце різні об’єкти

124
калькуляції (це види основної, супутньої і побічної продукції —
зерно, солома, гній, молоко, приплід та ін.).
У рослинництві, за винятком продукції, яку одержують від
окремих сільськогосподарських культур, об’єктами визначення
собівартості є сільськогосподарські роботи, виконані в поточному
році під урожай наступного року, тобто роботи, які належать до
незавершеного виробництва та ін.
У практичній діяльності має місце певна послідовність визна-
чення собівартості продукції.
1. Обчислюють собівартість продукції (робіт, послуг) допоміж-
них виробництв, які надають послуги основному виробництву
(вантажний автомобільний транспорт — собівартість 1 т/км; гу-
жовий транспорт — собівартість одного робочого дня за всіма ви-
дами робочої худоби і одного кормодня; електропостачання —
10 квт/год. електроенергії, відпущеної споживачам; теплопоста-
чання — 1 гкал теплоенергії; водопостачання — 1 м3 води та ін.).
2. Розподіляють загальновиробничі витрати. Суму, визначену
на рахунку 92 «Загальновиробничі витрати», розподіляють на
об’єкти обліку витрат пропорційно прямим витратам без вартості
насіння і садивного матеріалу — у рослинництві, кормів — у тва-
ринництві, матеріалів — у промисловості.
3. Визначають загальну суму виробничих витрат на об’єктах
обліку (культури, групи культур, групи тварин та ін.).
4. Обчислюють собівартість продукції рослинництва, тварин-
ництва, підсобних промислових виробництв по переробці сільсь-
когосподарської продукції.
Об’єктами обчислення собівартості в рослинництві є окремі ви-
ди основної, супутньої і побічної продукції, одержаної від виро-
щування сільськогосподарських культур.
Щоб визначити фактичну собівартість основної продукції рос-
линництва (1 ц зерна, 1 ц коренеплодів та ін.), потрібно із загаль-
ної суми витрат вирахувати вартість побічної продукції і одержа-
ну різницю розділити на кількість одержаної продукції.
Собівартість побічної продукції (солома, полова, гичка) визна-
чають залежно від віднесених на них витрат за нормативами,
встановленими на основі витрат на збирання, скиртування, пре-
сування, транспортування та інші роботи по заготівлі цієї про-
дукції.
Об’єктами обчислення собівартості продукції тваринництва є,
наприклад, в молочному скотарстві — 1 ц молока, 1 голова при-
плоду та 1 т гною. Гній оцінюють за фактичними витратами на
його заготівлю (вартість підстилки (соломи), амортизація транс-

125
портерів, транспортні витрати тощо). Одна голова приплоду обчи-
слюється за вартістю 60 кормо-днів утримання корови.
З тим, щоб визначити суму витрат, яка буде віднесена на осно-
вну продукцію — молоко, необхідно із загальної суми витрат ви-
рахувати суму, що становить вартість приплоду та гною, а зали-
шок розділити на кількість одержаного молока (центнерів).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Відображення на рахунках одержаної продукції, виконаних робіт і наданих послуг. Калькуляція виробничої собівартості продукції, робіт» з дисципліни «Теорія бухгалтерського обліку»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит витрат на оплату праці. Мета і завдання аудиту
Аудит фінансових інвестицій
Що таке GSM?
Планування аудиторської перевірки підприємства
Як наростити тИЦ без щомісячних платежів


Категорія: Теорія бухгалтерського обліку | Додав: koljan (27.11.2011)
Переглядів: 1205 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП