ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка підприємства » Ризикологія в економіці та підприємстві

Психологічні аспекти використання методу аналізу ієрархії
Для побудови моделей управління та прийняття рішень необхід-на інформація. Але наявної статистичної кількісної інформації, як правило, буває обмаль. Досвіду теж ніколи не буває забагато. Основним джерелом інформації є люди (СПР, експерти, користу-вачі). Як правило, людині легше подати необхідні дані у нефор-малізованому вигляді або на вербальному рівні, на рівні якісного опису та оцінок (так звана м’яка інформація). Саме цим вимогам найбільшою мірою відповідає, зокрема, розроблений Т. Л. Сааті метод аналізу ієрархій (МАІ) [241, 242]. Його призначення — це підтримка прийняття багатоцільових багатокритеріальних рішень при виборі одного з множини об’єктів (варіантів рішень, страте-гій тощо).
Метод аналізу ієрархії (Analytic Hierarchy Process) є систе-матизованою математичною процедурою для ієрархічного по-дання елементів, які визначають сутність певної економічної проблеми. Метод полягає у декомпозиції проблеми на більш прості складові частини та подальшій обробці послідовності суджень СПР, що подаються у вигляді попарних порівнянь. Ці судження далі відображаються у кількісній формі. В результаті може бути виражений відносний ступінь (інтенсивність) взає-модії елементів в ієрархії.
МАІ включає також процедуру синтезу множинних суджень, отримання пріоритетності критеріїв і знаходження оптимальних (компромісних) рішень. МАІ знайшов уже багато практичних за-стосувань, зокрема реалізований у вигляді пакета прикладних програм (ППП) «Expert Choice».
Розв’язання економічної проблеми щодо вибору багатоці-льового багатокритеріального рішення (стратегії) розглядаєть-ся як процес поетапного встановлення пріоритетів цілей і кри-теріїв. Зазначимо, що людині притаманні дві ознаки аналітичного мислення [19]: перша — вміння спостерігати та аналізувати результати спостережень, друга — здатність вста-новлювати взаємозв’язки між спостереженнями, оцінюючи ступені щільності цих взаємозв’язків, а потім синтезувати ці взаємозв’язки у загальне сприйняття спостерігача. Зазначене дає уявлення про принцип ідентичності і декомпозиції, прин-ципи дискримінації, порівняльного судження та синтезування, на яких і базується МАІ.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Психологічні аспекти використання методу аналізу ієрархії» з дисципліни «Ризикологія в економіці та підприємстві»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГРОШОВОГО РИНКУ
Задача о железном пруте
АКТИВНІ ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ
ФОРМИ І ПРОЦЕДУРИ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНОГО АНАЛІЗУ
Поединок на корабле


Категорія: Ризикологія в економіці та підприємстві | Додав: koljan (28.10.2011)
Переглядів: 777 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП