ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Логістика транспортні перевезення » Логістика

СТИСЛА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛОГІСТИЧНИХ ЗАГОТІВЕЛЬНИХ СИСТЕМ
Впровадження організаційних механізмів координації, інтегруючих зусилля функціональних ланок, що раніше функціо-нували ізольовано, вимагає паралельного удосконалення управ-лінських координуючих процедур. Логістична система — це єди-ний план, котрий підпорядковує інтереси підрозділів якогось із підприємств цілі логістики. Логістичні системи поділяють на два види: «підштовхуючі» та «тяглові».
МРП (Materials requirements planning) належить до систем «підштовхуючого» типу. У «підштовхуючій» системі формуєть-ся перелік матеріалів, необхідних для виробництва певної кіль-кості готової продукції відповідно до прогнозу ринкової кон’юнктури. Після цього постачальник формує замовлення. Теоретично в системі «підштовхуючого» типу неминуче форму-вання поточних та страхових запасів, рівень яких, як свідчить досвід, може значно перевищувати рівень відповідних запасів при роботі за умов «тяглової» системи. Однак в умовах багато-номенклатурного виробництва формування таких запасів ви-правдано. Система МРП (деякі автори називають її МРП-1) до-сить поширена у США, де у середині 80-х років її використовували чи передбачали використовувати більшість фірм з обсягом продаж понад 15 млн доларів на рік. МРП — планування потре-би в матеріалах розробляють для використання на виробничих підприємствах, коли підприємство має дикретний характер ви-робництва (збірки на замовлення, виготовлення на замовлення, виготовлення на склад, серійне виробництво). Тобто, коли для вироблюваної продукції мають значення відомості про матеріал і вид виробу, то використання МРП-системи є логічним та до-
цільним. Ці системи дуже рідко використовують у сервісних, транспортних, торговельних та інших організаціях невиробни-чого профілю.
МРП-системи базуються на плануванні потреб у матеріалах для оптимальної організації виробництва і мають своєю метою створення оптимальних умов реалізації виробничого плану випуску продукції.
Основна ідея цієї системи в тому, щоб кожна одиниця ма-
теріалу або комплектуючих виробів, необхідних для вироб-
ництва, мала в потрібний час і в потрібній кількості основні елементи системи МРП, які складаються з інформації, програ-мної реалізації алгоритмічної основи МРП та компонентів, що представляють результат функціонування програмної реаліза-ції МРП.
Набір машинних програм забезпечує узгодженість та оператив-не регулювання постачальницьких, виробничих, збутових функ-цій в масштабі фірми в режимі реального часу. Для здійснення цих функцій у системі МРП використовуються дані плану вироб-ництва (у спеціалізованій номенклатурі на визначений момент часу); файл матеріалів (формується на основі плану виробництва і містить специфіковані найменування необхідних матеріалів, їх кількість на одиницю готової продукції, класифікацію за рівнем); файл запасів (дані про матеріальні ресурси, необхідні для реалі-зації графіка виробництва, як наявні, так і замовлені, але ще не поставлені, дані про страхові запаси тощо).

Рис. 32. Функціонування системи МРП
· Умовні позначення:
СЗ — стан запасів;
ОПП — основний виробничий план;
ВМ — відомість матеріалів;
ОЗ — операції з запасами;
ПГП — розробка плану-графіка постачання матеріалів до місць виробництва;
УЗ — управлінські звіти.
Як бачимо з рис. 32, інформацію для системи надають показники стану виробничих запасів, основний виробничий план (ОВП), кот-рий формується для поповнення запасів готової продукції для задо-волення замовлень споживачів. В системі МРП цей план деталізу-ється у розрізі матеріальних складових.
Відомість матеріалів (ВМ) являє собою номенклатурний пе-релік матеріалів та їх кількість для виробництва деталі або кін-цевої продукції. Разом із видом виробу ВМ забезпечує форму-вання повного переліку готової продукції, кількості матеріалів та комплектуючих для кожного виробу і опис структури готової продукції (вузли, деталі, комплектуючі матеріали та їх взаємо-зв’язок).
Формалізація процесу прийняття рішень у системі МРП здійснюється різними методами дослідження операцій. Мате-матичні моделі, інформаційне та програмне забезпечення да-ють змогу вирішити ряд завдань, пов’язаних із визначенням потреб у сировині та матеріалах, складанням графіка виробни-цтва, періодично подавати до друку чи на дисплей вихідні фо-рми. Таким чином, система МРП — це комп’ютеризований ме-тод виявлення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу. Рух матеріальних ресурсів розраховується у просторі та часі відповідно до потреб наступної стадії. Тому матеріал фактично постачається у той момент, коли, згідно з розрахунками, у ньому є потреба.
Результатами роботи системи є:
· розробка плану-графіка забезпечення матеріальними ресур-сами виробництва (кількість облікових одиниць матеріалів і ком-плектуючих для кожного періоду часу);
· коригування процесу забезпечення виробництва необхідни-ми матеріалами;
· складання звітів, необхідних для управління процесом за-безпечення виробництва.
Крім того, в системі МРП здійснюється управління запасами, розрахунок потреб у сировині та матеріалах, формування замов-лень на закупівлю та інше.
Вадою системи є те, що необхідні матеріали «виштовхуються» працівниками на попередніх етапах виробничого процесу і над-ходять до наступних стадій у необхідній кількості, у потрібний час, у потрібне місце незалежно від того, чи потрібні вони там у такій кількості чи ні у цей конкретний момент. Проте, як свідчить досвід, незважаючи на цей недолік, використання системи МРП не знижує рівня запасів, не прискорює їх обіговість, не скорочує кількості порушень строків поставок.
У 80-ті роки в США та інших країнах набула широкого ви-користання система МРП-2, яку ряд американських фахівців розглядає як друге покоління системи МРП, що не обмежується завданням управління матеріально-технічним забезпеченням. Покоління систем у даному разі відрізняються одне від одного не лише своїм технологічним рівнем, як це властиво, наприклад, поколінням обчислювальної техніки, а й за гнучкістю управлін-ня та номенклатурою функцій. Система МРП-2 включає функції МРП (визначення потреби у матеріалах), а також функції управ-ління технологічними процесами. Функціональна схема МРП-2 зображена на рис. 33. Визначення потреби в матеріалах перед-бачає розв’язання ряду завдань, зокрема таких, як прогнозуван-ня, управління запасами, управління закупівлями. При розв’язанні завдань прогнозування прогнозуються потреби у сировині та матеріалах за пріоритетними та непріоритетними замовлен-нями, аналіз можливих строків виконання замовлень та рівнів страхових запасів з урахуванням витрат на їх утримання і якості обслуговування замовників, ретроспективний аналіз господар-чих ситуацій з метою обрання стратегії прогнозування за кож-ним видом сировини та матеріалів (експоненціальне вирівню-вання — аналіз трендів тощо). При вирішенні завдань управління запасами здійснюється обробка та коригування усієї інформації про надходження, рух й витрачання сировини та матеріалів, а також про зберігання, вибір індивідуальних стратегій попов-нення та контролювання рівня запасів у розрізі кожної позиції номенклатури сировини та матеріалів, контролювання швидкос-
ті й обіговості запасів, аналіз запасів за методом АВС, видача ін-формації про наближення запасів до критичного рівня, про наяв-ність понаднормативних запасів. Для розв’язання завдань, пов’язаних з управлінням закупівлями, використовується файл замовлень, в який вводиться інформація про замовлення та їх виконання (порядковий номер та дата замовлення, код сировини та матеріа-лів, код постачальника, очікувана дата постачання, кількість, ціна). Кінцева інформація може видаватися з різною періодичністю (наприклад, щотижнево) у розрізі постачальника, замовника, виду сировини та матеріалів із зазначенням додаткових даних
(договірної і фактичної дати поставки, замовленої і фактичної кількості поставки).
Система МРП-2 є ефективним інструментом внутрішньофір-мового планування, котре дозволяє втілити у практику логістич-ну концепцію інтеграції функціональних сфер бізнесу при управ-лінні матеріальним потоком.
Крім перелічених переваг, слід враховувати більш повне задо-волення споживчого попиту, що досягається шляхом скорочення тривалості виробничих циклів, зменшення запасів, ефективнішої організації постачань, більш швидкої реакції на зміни попиту. Система МРП-2 забезпечує більшу гнучкість планування і сприяє зменшенню логістичних витрат на управління запасами.
Система МРП є складовою системи МРП-2.

Рис. 33. Функціональна схема системи МРП-2

Ви переглядаєте статтю (реферат): «СТИСЛА ХАРАКТЕРИСТИКА ЛОГІСТИЧНИХ ЗАГОТІВЕЛЬНИХ СИСТЕМ» з дисципліни «Логістика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит виробництва продукції у тваринництві. Мета і завдання аудит...
Аудит реалізації доходів і витрат діяльності та формування фінанс...
СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГРОШОВОГО РИНКУ
Послуги, що можуть забезпечуватися системою електронної пошти
Загальна характеристика мережних стандартів


Категорія: Логістика | Додав: koljan (27.10.2011)
Переглядів: 1103 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП