ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Фінанси » Фінансово-господарський контроль

Контроль діяльності будівельних підприємств
Будівництво – це спорудження нового об’єкта, реконструкція, роз-ширення, добудова, реставрація і ремонт об’єктів, виконання мон-тажних робіт.
Суб’єктами будівництва є підприємства, які надають будівельні по-слуги (загальнобудівельні та спеціалізовані підприємства).
Будівельні підприємства мають певні особливості в організації бух-галтерського обліку, а саме:
розрахунок собівартості надаваємих будівельних послуг відбува-ється на основі технічної та кошторисної документації;
будівельна діяльність підлягає ліцензуванню кожні 5 років;
особливості інвентаризації будівельних матеріалів;
специфіка обліку тимчасових нетитульних споруд тощо. [ 89 ]
Однією з важливіших особливостей обліку в будівельних організа-ціях є застосування кошторисної документації:
локальні кошториси (первинні кошторисні документи на окремі види робіт);
об'єктні кошториси (об'єднують в своєму складі зведення з
локальних кошторисів);
об'єктні кошторисні розрахунки (об'єднують в своєму складі зведення з локальних кошторисів і локальних кошторисних розрахунків;
кошторисні розрахунки на окремі види робіт;
зведені кошториси (складаються на підставі об'єктних кошторисів і об'єктних кошторисних розрахунків на окремі види витрат);
зведення витрат (кошторисний документ, об'єднуючий зведе-ні кошторисні розрахунки вартості будівництва);
відомість кошторисної вартості будівництва об'єктів, які входять в пусковий комплекс;
розрахунок вартості будівництва на повний розвиток підприєм-ства або споруди.
Склад кошторисної документації визначається залежно від стадій-ної проектно-кошторисної документації і складності об'єкту.
В будівельних організаціях в залежності від форми їх власності фі-нансово-господарський контроль може здійснюватись в формі реві-зії (на державних підприємствах) або в формі аудиту (на приватних підприємствах).
Слід зауважити, що незалежно від того, в якій формі здійснюється фінансово-господарський контроль на будівельному підприємстві (ревізії чи аудиту), мета, завдання, джерела інформації та інші ознаки здійснення такого контролю є єдиними.
Метою ревізії (аудиту) на будівельних підприємствах є встанов-лення законності, правильності та доцільності діяльності такого підприємства.
Завданнями ревізії (аудиту) є:
1. інвентаризація будівельних матеріалів;
2. контроль наявності дозволів на здійснення будівельної діяльнос-ті;
3. контроль порядку формування цін на будівельні послуги;
4. контроль виконання договірних зобов’язань;
5. перевірка обліку витрат в будівництві.
Джерелами інформації при проведенні ревізії (аудиту) окрім зага-льновідомої документації виступає ряд специфічної документації:
договори з замовниками;
журнал обліку виконаних робіт;
акт приймання виконаних підрядних робіт;
довідка про вартість виконаних робіт і витрат;
лімітно-забірна карта;
договір про матеріальну відповідальність тощо.
Ревізія та аудит діяльності будівельних підприємств здійснюється за типовим алгоритмом, що наведено на рисунку 8.1:

Рис. 8.1. Типовий алгоритм здійснення ревізії (аудиту) діяльності будівельних підприємств

Так, як видно з рисунку 8.1., ревізія (аудит) на будівельних підпри-ємствах здійснюються за наступними напрямами:
Перевірка системи ціноутворення. Система ціноутворення в будівництві базується на нормативно-розрахункових показниках і поточних цінах трудових і матеріально-технічних ресурсів. Тому. перш за все, співставляються фактичні ціни підприємства з норма-тивами.
Нормативними показниками є ресурсні елементні кошторисні нор-ми. На підставі цих норм і поточних цін на трудові і матеріально-технічні ресурси визначаються прямі витрати у вартості будівницт-ва. Решта витрат, які враховуються у вартості будівництва, визна-чається не по нормах, а шляхом спеціальних розрахунків. До таких витрат відносяться накладні витрати, засоби на зведення і розби-рання титульних тимчасових будівель і споруд, додаткові витрати при виконанні будівельно-монтажних робіт в зимовий період і ін.
Перевірка собівартості та правильності обліку витрат бу-дівельного підприємства. Собівартість будівельно-монтажних робіт - це витрати будівельної організації, безпосередньо пов'язані з виконанням на свій ризик, власними силами за замовленням під-приємств, установ, організацій і громадян.
Склад витрат, що формують собівартість робіт, регламентований П(С) БУ 16 „Витрати”.
Облік витрат по будівельних контрактах регламентується також П(с) БУ 18 „Будівельні контракти”. [64]
Однією з відмітних особливостей формування витрат по будівель-ному контракту є те, що загальновиробничі витрати не діляться на постійні і змінні. І відповідно постійні загальновиробничі витрати - не підлягають розподілу на постійні розподілені і постійні нерозпо-ділені.
Вся сума загальновиробничих витрат ділиться між будівельними контрактами, що виконуються підрядною організацією.

Отже, виробнича собівартість містить виключно виробничі витрати і не містить невиробничих. Невиробничі витрати не включаються в собівартість виконаних робіт і відносяться безпосередньо на фінан-совий результат діяльності підрядної організації.
Перевірка об’єму виконаних будівельно – монтажних робіт, який визначається на підставі інвентаризації шляхом інструмента-льного виміру і підрахунку. Виконані роботи по закінчених частинах конструктивних елементів здаються генеральним підрядчиком за-мовнику щомісячно пропорційно обміру і кількості в натуральних вимірниках.
Перевірка відпуску матеріалів. Відпуск матеріалів має здійсню-ватися в межах попередньо затверджених лімітів. Ліміти відпуску матеріалів на виконання будівельно-монтажних робіт встановлює плановий відділ при складанні проектно-кошторисної документації. Основою лімітів є затверджені у встановленому порядку виробничі норми витрачання матеріалів на одиницю конструктивного елемен-та або виду робіт з урахуванням організаційно-технологічних захо-дів, які покладено в основу затвердженого плану зниження вартості будівництва, відображені у технологічній картці. Зміни до лімітів вносяться з дозволу тих осіб, яким надано право їх затвердження. Лімітування видачі матеріалів і додержання технологічних карток будівництва попереджує створення надмірних запасів і сприяє їх економному використанню.
Інвентаризація будівельних матеріалів. Особливості прове-дення інвентаризації будівельних матеріалів полягають у тому, що сипучі будівельні матеріали (щебінь, пісок, цемент) важко виміряти, оскільки їх зберігають насипом на спеціальних майданчиках. Тому перед інвентаризацією матеріально відповідальні особи повинні надати їм певної геометричної форми (паралелепіпеда, конуса).
На будівельних підприємствах крім того в обов’язковому порядку здійснюється податковий контроль.
Метою податкового контролю на будівельних підприємствах та є встановлення правильності та законності їх діяльності в частині до-тримання ними вимог чинного податкового законодавства.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Контроль діяльності будівельних підприємств» з дисципліни «Фінансово-господарський контроль»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ІНВЕСТОРСЬКІ КОШТОРИСИ
Аудит Звіту про фінансові результати
Посередницькі, гарантійні, консультаційні та інформаційні послуги
Аудит формування фінансових результатів
Аудит установчих документів


Категорія: Фінансово-господарський контроль | Додав: koljan (20.10.2011)
Переглядів: 1200 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП