ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Фінанси » Фінансово-господарський контроль

Узагальнення результатів фінансово-господарського контролю
Процес узагальнення результатів фінансово-господарського конт-ролю безпосередньо залежить від форм фінансово-господарського контролю.
Взаємозв’язок форм фінансово-господарського контролю та уза-гальнюючих документів, що складаються за їх результатами, наве-дений на рисунку 3.4.:

Рис. 3.4. Взаємозв’язок форм фінансово-господарського конт-ролю та узагальнюючих документів, що складаються за їх ре-зультатами
Кожен з зазначених узагальнюючих документів має різні структуру, мету складання та вимоги до оформлення.
Нижче приведена стисла характеристика кожного узагальнюючого документа.
Аудиторський висновок
Заключним і найвідповіднішим етапом здійснення аудиторської пе-ревірки є складання аудиторського висновку.
З введенням в Україні міжнародних стандартів аудиту, надання ау-диторського висновку також почало регулюватися відповідними міжна-родними стандартами, а саме Міжнародним стандартом аудиту 700 „Ау-диторський висновок про фінансову звітність” та 800 „Аудиторський ви-сновок при виконанні завдань аудиту спеціального призначення”. [ 53 ]
Структура стандартного аудиторського висновку згідно з МСА 700 наведено в табл.3.2.
Таблиця 3.2.

Структура стандартного аудиторського висновку згідно з МСА 700

Складові аудиторського ви-сновку Пояснення змісту параграфів
1 2
Назва (заголовок) Аудиторський висновокПриз віще аудитора (назва аудиторської фірми)Номер реєстраційного свідоцтва
Адресат Акціонери, рада директорів, інші можливі користу-вачі
Вступний параграф Перелік перевірених форм звітностіВідповідальність керівництва підприємства
Параграф, який описує обсяг (характер )перевірки Посилання на МСАЗазначення, що перевірку було сплановано і про-ведено згідно з поставленою метоюВизначення основних елементів аудиторської пе-ревірки
Параграф, у якому висловле-но думку аудитора про фінан-сову звітність Висновок аудитора про перевірену фінансову звіт-ність. Слід визначити її: достовірність; об’єктивність; відповідність законодавчим вимогам (за потреби)
Закінчення таблиці 3.2
1 2
Дата аудиторського висновку Дата закінчення аудиторської перевірки звітності на підприємстві
Адреса аудитора (аудиторської фірми) Повна юридична адреса, телефон або тільки назва міста
Підпис аудитора Підпис аудитора та/або керівника аудиторської фі-рмиПечатка

Згідно з МСА 700 висновок аудитора може бути безумовно-позитивним та модифікованим (безумовно-позитивним з пояснювальним параграфом, умовно-позитивним, негативним, відмова від надання ви-сновку про фінансову звітність підприємства). Види аудиторських висно-вків наведені на рис.3.5.

Рис.3.5. Види аудиторських висновків

Призначення аудиторського висновку – порада та всебічна допомо-га підприємствам, за ініціативою яких проводився аудит.
Акт ревізії
Акт ревізії — службовий двосторонній документ, який стверджує факт проведення комплексної, фінансової чи тематичної ревізії, що відображає її результати стосовно наслідків окремих фінансово-господарських операцій чи діяльності підприємства в цілому і є носієм доказової інформації про виявлені й систематизовані за економічною однорідністю недоліки в господарюванні та порушення законів і інших нормативно-правових актів. Складання акту ревізії є узагальнюючим етапом проведення ревізії, тому необхідно виявити максимум уваги до цього процесу. Структура акту ревізії наведена в таблиці 3.3.
Таблиця 3.3.
Структура акту ревізії

Елемент акту Характеристика
Вступна частина У вступній частині зазначаються: підстава для прове-дення ревізії, тема ревізії, повна назва об’єкта контро-лю, його місцезнаходження, відомості про організацій-но-правову форму та форму власності, дати початку і закінчення ревізії, період, який підлягав ревізії, пере-лік посадових осіб служби та залучених спеціалістів, що проводили ревізію, перелік посадових осіб, які від-повідали за фінансово-господарську діяльність об’єкта контролю у період, що підлягав ревізії.
Констатуюча частина У констатуючій частині наводиться інформація про ре-зультати ревізії в розрізі кожного питання програми із зазначенням, за який період, яким способом (вибірко-вим, суцільним) та за якими документами перевірено ці питання, а також висновок про наявність або відсут-ність порушень законодавства.

Констатуюча частина акта ревізії повинна відповідати таким вимо-гам: а) об'єктивність і обґрунтованість інформації;
б) повнота, комплексність і системність викладу в акті (довідці) всіх суттєвих обставин, які стосуються справи;
в) чіткість, лаконічність і доступність викладу.
Аудиторський звіт за результатами державного аудиту
Результати державного аудиту відображаються в звіті, який пови-нен виключати можливість неоднозначного трактування будь-яких його положень і містити тільки обґрунтовану і об'єктивну інформа-цію.
Структура аудиторського звіту наведена в табл.3.4.

Таблиця 3.4.

Структура аудиторського звіту

Елемент аудиторсь-кого звіту Характеристика
Вступна частина У вступній частині містяться загальні відомості про об’єкт державного аудиту, а також про тер-міни перевірки та основні моменти, які підляга-ють перевірці.
Описова частина У описовій частині (результати аудиту) вислов-люється процес дослідження: які операції, процеси, системи контролювалися; які аудиторські процедури застосовувалися і в яких об'ємах;яких заходів вжито бюджетною установою для зміцнення фінансової дисципліни, виправлення бухгалтерського обліку і фінансової звітності;підвищення ефективності внутрішньогосподар-чого фінансового контролю;який позитивний ефект від упровадження таких заходів (якщо його можна встановити і зміряти).
Аудиторський висновок Безпосередньо висновок державного аудитора про законність та ефективність діяльності об’єкта контролю
Рекомендації В цій частині містяться пропозиції та рекоменда-ції щодо підвищення ефективності діяльності пі-дконтрольного об’єкта
Доповнення Вказуються лише за необхідності
Проміжні акти
Загальні результати комплексної казначейської перевірки оформ-ляються актом на підставі перевірених даних і фактів, що виплива-ють з наявних оригіналів документів. Під час складання акта пере-вірки слід дотримуватися об’єктивності, ясності і вичерпності опису виявлених фактів з посиланням на відповідні нормативні акти, ви-моги яких були порушені. Не допускається викладати в акті переві-рки факти, не підтверджені відповідними документами, а також включати до акта різного характеру висновки та припущення. Стру-ктура проміжного акту казначейської перевірки наведена в табл.3.5.
Таблиця 3.5.

Структура проміжного акту казначейської перевірки

Елемент акту Характеристика
„шапка” „Шапка” включає назву акту, його порядковий номер, відомості про дату та місце складання.
Преамбула У преамбулі вказується, з яких питань проводи-лася перевірка та яка установа є об’єктом пере-вірки. У цій частині також зазначають термін проведення перевірки та період діяльності уста-нови, який підлягав перевірці. До того ж тут вка-зується перелік осіб, відповідальних за роботу об’єкту протягом перевіреного періоду.
відомості про об’єкт пе-ревірки У наступній частині „Відомості про об’єкт переві-рки” наводяться окремі дані про перевірений те-риторіальний орган ДКУ, як то його ідентифіка-ційний код, форма власності, керуючий орган, структура і таке інше.
результати перевірки Остання складова частина акту містить безпосе-редньо результати перевірки об’єкту за кожним дослідженим питанням із виділенням виявлених фактів порушень. Викладення матеріалів пере-вірки проходить відповідно до її загального пла-ну, із чітким дотриманням встановленої послідо-вності перевірки.
В акті перевірки зазначаються дійсні розміри заподіяних збитків та інші наслідки виявлених порушень, посади та прізвища осіб, з вини яких були допущені порушення.
Акт перевірки підписується керівником групи перевіряючих, керівни-ком органу Державного казначейства та його заступниками. Акт складається у потрібній кількості примірників (як мінімум у двох). Перший примірник подається начальнику управління, другий примі-рник залишається у керівника органу державного казначейства, який перевірявся.
Акт податкової перевірки
За результатами здійснених заходів податкового контролю склада-ється акт податкової перевірки. Акт про результати перевірки скла-дається українською мовою податковими аудиторами, які проводи-ли перевірку платника податків. Номер акта перевірки складається із порядкового номеру журналу реєстрації перевірок, коду структурного підрозділу та коду підприємства за ЄДРПОУ. Структу-ра акту податкової перевірки наведена в табл.3.6.
Таблиця 3.6.

Структура акту податкової перевірки

Елемент акту Характеристика
1 2
Вступна частина У вступній частині акта документальної перевірки в обов’язковому порядку зазначається назва державного податкового органу, який видав посвідчення на проведення перевірки, та посади працівників, які проводять перевірку, при цьому обов’язково зазначаються назви структурних підрозділів та назва державного податкового органу та період, за який проводиться перевірка діяльності підприємства.
Закінчення табл. 3.6
1 2
Розділ 1 В розділі 1 “Загальні положення" зазначається термін, протягом якого проводилась перевірка, особи, відповідальні за фінансово-господарську діяльність підприємства, вказується повна і скорочена назва підприємства відповідно до установчих документів, дата, місце та повна назва органу реєстрації, форма власності, підпорядкованість тощо.
Розділ 2 Розділ 2 “Перевірка правильності ведення податкового обліку та правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, встановлених законодавством" містить основну інформацію щодо перевіряємого підприємства.
Розділ 3 У третьому розділі акта відображаються питання дотримання вимог чинного валютного законодавства при здійсненні розрахунків в іноземній валюті, бартерних (товарообмінних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності, операцій з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах.
Висновок В останьому розділі акта „Висновок” відображається узагальнений перелік виявлених перевіркою порушень податкового та валютного законодавства.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Узагальнення результатів фінансово-господарського контролю» з дисципліни «Фінансово-господарський контроль»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Как надо понимать закон инерции
Аудит вилученого капіталу
Класифікація кредитів комерційних банків
Аудит вилученого капіталу
Аудит податкової звітності з податку на додану вартість сільськог...


Категорія: Фінансово-господарський контроль | Додав: koljan (20.10.2011)
Переглядів: 940 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП