ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Менеджмент » Операційний менеджмент

Оперативне управління операційним процесом
Оперативне управління є частиною загальної системи менедж-
менту і спрямоване на вирішення комплексу завдань, пов’язаних із
контролем, обліком і регулюванням процесу проведення робіт від-
повідно до запланованих показників.
Оперативні плани складаються на основі річних і квартальних
планів у розрізі місячних, тижнево- (декадно-), добових і навіть внут-
рішньозмінних інтервалів часу.
Рис. 27. Типова схема служби МТЗ промислового підприємства
Заступник директора з комерційних питань
Планово-економічна група Матеріальні групи Диспетчерська група
Відділ матеріально-технічного
забезпечення
Складські господарства
73
На рівні підприємства оперативне управління здійснюється для
вирішення принципових питань стосовно зняття, заміни запущеної
у виробництво продукції, забезпечення зовнішніх постачань складників
для виробів, використання внутрішніх матеріальних, трудових
і фінансових ресурсів.
Для оперативного управління характерна сувора регламентація
виконання робіт у часі з кожної позиції виробничої програми і но-
менклатурно-календарного плану залежно від фактичної ситуації.
Оперативне управління здійснюється на основі безупинного контролю
і регулювання перебігу операційного процесу. Це досягається
завдяки виконанню таких умов:
• чіткий розподіл робіт на короткі періоди часу (декада, тиждень,
доба, зміна);
• чітка регламентація технологічного процесу;
• чітка організація збору, обробки й аналізу інформації про перебіг
операційного процесу;
• повсякденний аналіз і управління ситуацією в кожній ланці підприємства;
• своєчасне прийняття рішень і організація роботи з попередження
порушень під час операційного процесу чи швидкого його відновлення
в разі відхилень.
Мета оперативного управління полягає у постійному підтриманні
стійкості функціонування операційної системи для ефективного до-
сягнення запланованих результатів. Це потребує створення визначе-
них технічних, організаційних і економічних умов та передумов, що
сприяли б підтриманню працездатності і стійкості системи загалом.
У системі оперативного управління виділяють кілька фаз: плану-
вання, облік, контроль, аналіз і регулювання. Останні чотири фази
можна об’єднати у функцію диспетчеризації (рис. 28).
Однією з основних функцій оперативного управління є планування.
Оперативне планування конкретизує і забезпечує виконання
завдань,
встановлених поточним планом. При цьому уточнюються
обсяг і номенклатура продукції, яка виготовляється у заданий період.
Для кожного підрозділу встановлюються місячні, декадні, тижневі
графіки, виробничі програми.
Завдання оперативного контролю — зіставлення фактичних параметрів
технології і продукції, даних про хід виробництва з норма-
тивними показниками.
74
Оперативний контроль реалізується на основі інформації, яку
отримуємо в результаті оперативного обліку, що забезпечує своєчас-
не, повне та вірогідне відображення процесу виконання операцій у
кожному підрозділі підприємства. Основним завданням оперативно-
го обліку є отримання інформації про результати роботи підрозділів
упродовж визначеного періоду.
Реалізація цього завдання за умови своєчасності надходження,
повноти і вірогідності інформації, що враховується, може бути здійс-
нена шляхом створення комплексної автоматизованої системи опера-
тивного обліку на підприємстві.
Ця система повинна відповідати таким вимогам:
• мати високу оперативність зі збору й обробки інформації;
• виключати дублювання в роботі кожної ланки системи;
• забезпечувати попередню обробку інформації у пунктах її збору;
• виключити передачу в інформаційно-обчислювальний центр підприємства
надлишкової інформації;
Рис. 28. Схема функціональної структури
оперативного управління виробництвом
Аналіз Самовдосконалення
Інформація
про якість
виробничого
процесу
Показники якості
оперативного
управління
виробництвом
Інформація
про хід
виробничого
процесу
Планові
завдання
Організація
оперативного
управління
виробництвом
Коригування
Виробничий процес
Плану-
вання
Облік Контроль
Регулювання Аналіз
75
• забезпечувати можливість синтезування отриманої інформації;
• виключити або звести до мінімуму ручну працю при заповненні
облікової документації;
• фіксувати час роботи і простої устаткування;
• контролювати вихід устаткування в ремонт і з ремонту;
• визначити витрати електроенергії, палива, води, паливно-
мастильних матеріалів.
Оперативний аналіз призначений для своєчасної оцінки змін опе-
раційного процесу. Об’єктами аналізу можуть бути робота обладнан-
ня і робітників, стан запасів матеріалів, незавершеного виробництва
тощо. У результаті аналізу виявляються причини відхилення процесу
виробництва від запланованого, пропонуються організаційно-техніч-
ні заходи з їх ліквідації.
Завершальним етапом оперативного управління є регулюван-
ня перебігу операційного процесу на основі результатів контролю і
аналізу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Оперативне управління операційним процесом» з дисципліни «Операційний менеджмент»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аналізатори протоколів
Маятник в воде
Ліцензування банківської діяльності
Планування діяльності аудиторських фірм
Економічні нормативи, що регулюють діяльність комерційного банку


Категорія: Операційний менеджмент | Додав: koljan (18.06.2011)
Переглядів: 2769 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП