Передача ризику іншим — це складне господарське питання, розв’язання якого має здійснюватися ретельно, крок за кроком. Крок 1. Визначення цілей. Ми уже зазначали, що перед дослід-жуваною фермою стоїть мета не лише отримати прибуток, а й забе-зпечити виживання підприємства. А цього можна досягти лише за умови своєчасного розрахунку за фінансовими зобов’язаннями фер-ми. Якщо порівняти величину прибутковості досліджуваної ферми з рівнем її ризику, який значно посилюється через високу заборгова-ність, то ситуація для даної ферми складається далеко не ідеальна. Точка, що відповідає нинішньому стану ферми на діаграмі ефективності ризику, розташована далеко від лінії ефективності ри-зику, і це підказує, що підприємству треба вживати певних заходів, аби поліпшити менеджмент ризику. Одним з таких радикальних за-ходів може стати передача частини ризику іншим, застрахувавши урожай. У цьому випадку ризик для ферми може бути значно змен-шений, а віддача зменшиться на незначну величину у зв’язку з вит-ратами на сплату страхових внесків. Крок 2. Оцінка уразливості до ризику. Згідно з останнім фінан-совим звітом досліджуваної ферми виробничі витрати (без процен-тів за кредит) становили 107 337 дол., або 232,84 дол. на 1 га посівів зернових. Щорічно на сплату процентів (50 тис. дол.) і повернення основного боргу (15 737 дол.) ферма тепер повинна витрачати 65 737 дол. Якщо ціна центнера зерна становитиме 16,06 дол., то лише для того, щоб покрити витрати виробництва, ферма повинна отримати урожайність 14,50 ц/га ((107 337 : 462) : 16,06). Для подальшої оцінки уразливості ферми до ризику потрібно роз-рахувати ряд показників на 1 га посіву зернових (табл. 15.1). Як бачимо з табл. 15.1, на обслуговування боргу ферма щорічно має витрачати на гектар посівів 142,6 дол. Щоб визначити, яка урожайність забезпечить фермі достатню виручку лише для покриття витрат ви-робництва та боргових зобов’язань, потрібно спочатку підсумува-ти Таблиця 15.1 ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ОЦІНКИ УРАЗЛИВОСТІ ФЕРМИ ДО РИЗИКУ Показник Всього по фермі На 1 га посіву зернових Площа посіву зернових, га 461 ґ Активи, дол. 725 000 1 572,67 Заборгованість, дол. 500 000 1 084,60 Власний капітал, дол. 225 000 488,07 Виробничі витрати, дол. 107 337 232,84 Щорічне погашення основногоборгу та виплата процентів за кредит 65 737 142,60 ці витрати. По досліджуваній фермі вони становлять 375,44 дол. (232,84 + 142,60). Одержаний результат означає, що для відшкоду-вання цих витрат ферма повинна одержувати 375,44 дол. виручки на 1 га посіву. Досягти цього можна за умови, якщо ферма досягне врожайності зернових 23,38 ц/га (375,44 : 16,06). Оскільки основне джерело ризику для ферми — це можливі ко-ливання врожайності і ціни, то важливо проаналізувати, чи матиме ферма якісь переваги, якщо у страховій компанії застрахує урожай на випадок його низького рівня. Крок 3. Визначення джерел ризику. Крім фактичних даних про урожайність на фермі і ціни на зерно за останні 20 років, досліджувана ферма також отримала від статистичної служби інформацію про ймові-рність рівнів урожайності в регіоні, де розташована ферма (табл. 15.2). Таблиця 15.2 ЙМОВІРНІСТЬ РІВНІВ УРОЖАЙНОСТІ У РЕГІОНІ, ДЕ РОЗТАШОВАНА ДОСЛІДЖУВАНА ФЕРМА Урожайність, ц/га Ймовірність отримати вказа-ну або нижчу врожайність (накопичена частота), % Урожайність, ц/га Накопиченачастота % 2,70 0,00 27,00 50,00 5,40 0,65 29,70 60,46 8,10 2,53 32,40 69,70 10,80 5,63 35,10 77,70 13,50 9,96 37,80 84,49 14,50 11,85 40,50 90,04 16,20 15,51 43,20 94,37 18,90 22,30 45,90 97,47 21,60 30,30 48,60 99,35 23,38 36,20 51,30 100,00 24,30 39,54 Наведена інформація ілюструє можливі події — отримання пев-ного рівня урожайності — і ймовірність настання таких подій. Ве-личини кумулятивної (накопиченої) частоти показують, які є шанси отримати врожайність на рівні, вказаному у таблиці, або нижче від нього. Наприклад, імовірність того, що врожайність зерна буде 23,38 ц/га або меншою, становить 36,2 %. Отже, можна сказати: ймовірність того, що ферма не зможе пов-ністю покрити видатки (витрати на обслуговування боргу, виробни-чі витрати), а значить, не зможе вчасно і повністю розрахуватися зі своїми фінансовими зобов’язаннями, становить 36,2 %. Одержана інформація про можливі джерела ризику та ймовір-ність настання такої несприятливої для ферми події, як низька вро-жайність, дає змогу перейти до розробки стратегії менеджменту ри-зику, перед яким стоїть дане підприємство. Крок 4. Визначення стратегії менеджменту ризику. Досліджувана ферма може застрахувати врожай від усіх ризиків на таких умовах: якщо врожайність буде нижчою за 18,9 ц/га, стра-хова компанія відшкодує їй по всій площі посівів різницю між 18,9 ц/га та фактичною врожайністю за ціною центнера зерна 16,06 дол. Стра-ховий внесок, який повинна сплачувати ферма, становить 3428 дол., або 7,44 дол. на кожен гектар посіву. Якщо, наприклад, фактична врожайність зерна становить 10,8 ц/га, то страхова компанія виплатить по 130,09 дол. за неодер-жані з кожного гектара посівів 8,1 ц зерна. Фактично зібрані 10,8 ц зерна можна продати по 16,06 дол. за центнер і виручити 173,45 дол. Якщо врахувати ще й страхову компенсацію, то фактична виручка становитиме 303,54 дол. на гектар. Без страхування ферма отримала б лише 173,45 дол. за 10,8 ц фактично зібраного з 1 га зерна. Якщо врожайність вища за 18,9 ц/га і становить, скажімо, 29,7 ц/га, ферма мала б виручку 476,98 долара на гектар лише від продажу зерна. При врожайності 18,9 ц/га страхова компенсація та-кож не виплачується, отже, ферма мала б виручку при цій врожай-ності 303,54 дол. на гектар також лише від продажу зерна. Для того щоб вирішити, страхувати врожай чи ні, необхідно здійснити відпо-відні розрахунки і порівняти результати за варіантами. Допускаємо, що ферма одержала 13,5 ц/га. Без страхування Виручка від продажу зерна 13,5 ц ґ 16,06 дол. ґ 461 га = 99 949 Виробничі витрати 107 337 Прибуток на активи – 7388 Зі страхуванням Виручка від продажу зерна 13,5 ґ 16,06 ґ 461 = 99 949 Страхова компенсація 5,4 ґ 16,06 ґ 461 = 39 980 Всього виручки = 139 929 Виробничі витрати 107 337 Страховий внесок 3 428 Всього витрат та відрахувань 110 765 Прибуток на активи 29 164
Як бачимо, залежно від того, страхує ферма урожай чи ні, вона одержує зовсім різні результати. Щоб мати повне уявлення про еко-номічний стан ферми залежно від цієї дії, визначимо прибуток на активи за всіх наведених у табл. 15.2 рівнів урожайності та ціни на зерно 16,06 дол/ц. Наприклад, за врожайності 5,4 ц/га ферма матиме грошову виручку, якщо не застрахувати врожай, 39980 дол. (5,4 ґ ґ 16,06 ґ 461). За витрат 107337 дол. збиток на активи становитиме 67357 дол. (39980 – 107337). Якщо ж ферма застрахує урожай, то за такого рівня врожайності виручка від продажу зерна разом із страховою компенсацією стано-витиме 139929 дол. (грошова виручка 99 949 дол. + страхова ком-пенсація 5,4 ґ 16,06 ґ 461 = 39 980 дол.). Прибуток на активи в цьо-му випадку досягне 29164 дол. (139929 – 110765 = 29164). При розрахунку вказаної суми прибутку у витрати включені і страхові внески в сумі 3428 дол. По решті рівнів урожайності прибуток на активи наведений у табл. 15.3. Аналіз даних табл. 15.3 дає змогу виявити, що за дуже низької врожайності ферма може мати значні збитки, якщо не застрахує урожай. Наприклад, імовірність зазнати збитків за такої умови ста-новить майже 11,85%, а виручка при врожайності 14,5 ц/га покриває лише виробничі витрати. Якщо застрахувати врожай, то прибут-ковість активів при врожайності 18,9 ц/га і нижче ніколи не буде меншою за 29164 дол. До цього часу увага була зосереджена на підприємницькому ри-зику. Проте слід звернути увагу на таку важливу обставину. Раніше нами було визначено, що за врожайності 23,38 ц/га виручки за зерно буде достатньо лише для того, щоб покрити виробничі витрати та щорічні боргові зобов’язання (сплатити проценти за кредит і част-ково погасити суму основного боргу). Ці видатки, як ми пам’ятаємо, становлять 375,43 дол/га. Якщо врахувати, що з розрахунку на 1 га посівів припадає ще 7,44 дол. витрат на сплату страхового внеску, то фермі потрібно отримувати виручку від продажу зерна з кожного гектара в сумі 382,87 дол. (375,43 + 7,44), щоб відшкодувати вироб-ничі витрати, боргові зобов’язання і страхові внески. Для цього тре-ба мати врожайність зерна 23,84 ц/га (382,87 : 16,06). Тобто мова йде про те, що потрібно врахувати і фінансовий ризик. Адже фермі необхідно погасити 500 тис. дол. кредиту, що був наданий під заста-ву землі. На щорічне погашення основної суми боргу та сплату про-центів потрібно 65737 дол. Таблиця 15.3 ПРИБУТОК НА АКТИВИ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ЧИ СТРАХУЄТЬСЯ ФЕРМОЮ УРОЖАЙ
Коли, наприклад, врожай не застрахований, то при врожайності 5,4 ц/га ферма мала б збитки на активи в сумі –67357 дол. З ураху-ванням ще й коштів, які потрібно спрямувати на покриття щорі-чних боргових зобов’язань, сума збитку ще збільшиться і досяг-не – 133094 дол. (– 67357 + – 65737). Якщо врожай застрахований, то збиток при врожайності 5,4 ц/га становитиме 36573 дол. (29164 – – 65737). В табл. 15.4 наведені дані (за кожного рівня врожайності) про суму коштів, яка б залишилася фермі після погашення нею процентів за кредит та щорічної суми сплати основного боргу. В результаті обчислень, наведених в табл. 15.4, видно, що фінансовий ризик значно змінює ситуацію. У випадку, коли врожай не страхується і ферма має збитки на активи, дефіцит коштів стає дуже загрозливим, якщо врахувати і боргові зобов’язання (65737 дол.), які ферма має щорічно погашати. За врожайності 14,5 ц/га, коли вируч-ка на зерно покривала виробничі витрати, фермі не вистачало б 65737 дол., щоб розрахуватися по боргових зобов’язаннях. Але як-що врожай застрахувати, то найбільший можливий дефіцит коштів становив би значно менше — 36573 дол. Таким чином, передаючи ризик страховій компанії, ферма зменшить ймовірність мати дуже великий дефіцит коштів.
Таблиця 15.4 СУМА КОШТІВ, ЩО ЗАЛИШАЄТЬСЯ В РОЗПОРЯДЖЕННІ ФЕРМИ ПІСЛЯ СПЛАТИ БОРГОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ (ПРИБУТОК АБО ЗБИТОК НА ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ) ЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, ЧИ СТРАХУЄТЬСЯ ФЕРМОЮ УРОЖАЙ Можливість події Можливість дії Урожайність, ц/га Ймовірність такої чи нижчої врожайності, % Ризик передають іншим (страхують урожай). Зали-шається коштів, дол. Ризик беруть на себе (не страхують уро-жай). Залишається коштів, дол. 5,40 0,65 – 36 573 – 133 094 8,10 2,53 – 36 573 – 113 104 10,80 5,63 – 36 573 – 93 115 13,50 9,96 – 36 573 – 73 125 14,50 11,85 – 36 573 – 65 737 16,20 15,51 – 36 573 – 53 135 18,90 22,30 – 36 573 – 33 145 21,60 30,30 – 16 583 – 13 155 23,38 36,20 – 3 405 0 24,30 39,54 3 407 6 835 27,00 50,00 23 397 26 825 29,70 60,46 43 387 46 815 32,40 69,70 63 376 66 805 35,10 77,70 83 366 86 794 37,80 84,49 103 356 106 784 40,50 90,04 123 346 126 774 ... ... ... ... 51,30 100,00 203 307 206 725
Отже, ми порівняли результати двох можливих дій: передавати ризик іншим, страхуючи урожай, і брати ризик на себе, тобто відмо-влятися від цієї дії. Тепер потрібно прийняти рішення, до якої з цих дій доцільніше вдатись, тобто необхідно вибрати стратегію менеджменту ризику. Щоб здійснити такий вибір, слід визначити, які точки на діаграмі ефективності відповідають ситуаціям, коли врожай застрахований і не застрахований, і потім порівняти розта-шування цих точок (рис.15.4).
Рис. 15.4. Ефективність ризику при страхуванні врожаю
Як бачимо з рис. 15.4, при страхуванні врожаю рівень ризику знизився при незначному зменшенні очікуваної віддачі. Таке зни-ження відбувається через те, що страхова компанія виплачує компен-сацію у разі якщо ферма отримує низьку врожайність. Віддача зме-ншується на суму страхового внеску, що сплачує ферма. Це і є ціна за те, що вона передає ризик страховій компанії. Якщо за описаної стратегії менеджменту ризику ферма не змінюватиме технології вирощування зернових і продовжуватиме дотримуватися старої практики у своєму бізнесі, то це означатиме, що вона передає страховій компанії лише частину ризику, а решту ризику бере на себе. Адже щоб покрити виробничі витрати та здійснити платежі по боргових зобов’язаннях, ферма повинна мати виручку, яка забезпечується при врожайності не нижче 23,38 ц/га. Однак страхова компанія виплачує компенсацію лише у випадку, коли врожайність не перевищує 18,9 ц/га. Враховуючи це, постає необхідність в аналізі і такого варіанта, коли водночас ферма страхує врожай і намагається контролювати ризик за рахунок диверсифікації виробництва.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «ПЕРЕДАЧА РИЗИКУ ІНШИМ» з дисципліни «Менеджмент: прийняття рішень і ризик»