Які особливості розведення м’ясної худоби в зоні радіоактивного забруднення
У господарствах, розташованих на малородючих заболочених ґрунтах зі щільністю забруднення понад 555 кБк/м 2 , де одержан- ня молока згідно з діючими вимогами майже неможливе без до- даткових захисних агромеліоративних і зоотехнічних заходів, не- обхідне перепрофілювання молочного скотарства на м’ясне. Тут слід створити галузь товарного м’ясного скотарства за системою “корова-теля” порід, найбільш пристосованих до місцевих умов. Основною перевагою даної галузі є порівняно невелика потреба в енерго- і працезатратах. В Україні розроблена та здійснюється “Програма перепрофі- лювання господарств на розвиток м’ясного скотарства в забруд- нених радіонуклідами районах України на 1996-2000 роки”. Технологія м’ясного скотарства включає три взаємозв’язані виробничі цикли: перший – підсисне вирощування телят до 6-8- місячного віку за системою “корова-теля”, що забезпечує добрий розвиток молодняку; другий – вирощування молодняку для ре- монту і відтворення власного стада; третій – дорощування й ін- тенсивна відгодівля молодняку та вибракуваної дорослої худоби на м’ясо на раціонах, що включають чисті корми чи із застосуван- ням сорбентів. Питома вага корів у товарному стаді повинна становити 30-35%, нетелей – 10-15%. Для відтворення стада 25-30% корів протягом року слід замінювати нетелями, що можливо за одер- жання не менше 90 телят на 100 корів і нетелей. Оптимальним строком сезонного розтелення слід вважати зимовий – з грудня по березень. При організації відтворення особливу увагу слід приділяти утриманню й годівлі корів протягом періоду тільності, проведен- ню отелень і догляду за новонародженими телятами.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Які особливості розведення м’ясної худоби в зоні радіоактивного забруднення» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»