Як здійснюється промислова переробка сировини тваринництва, одержаної від тварин, що утримувались на забрудненій території
При аварійних ситуаціях та забрудненні навколишнього се- редовища радіонуклідами харчові продукти, в тому числі продук- ти тваринництва, можуть забруднюватися біологічним шляхом (структурне забруднення), аерозольним і контактним (в обох ви- падках поверхневе забруднення). При біологічному шляху забруднення радіонукліди потра- пляють в організм тварин з кормом, водою і повітрям, що вдиху- ється. Радіоактив ні речовини тривало затримуються в м’язах, ко- стях та у внутріш ніх органах тварин. Продукти тваринництва в цьому випадку, зокрема м’ясо, молоко, яйця тощо, будуть містити радіоактивні речовини. Аерозольний шлях зараження радіонуклідами тварин, що призначені для забою, може відбутись у місцях заготівлі, при транспортуванні або перегоні, в цехах передзабійного утримання. Готові харчові продукти можуть забруднюватися аерозольно при порушенні правил їх одержання, транспортуванні та зберіганні. Контактний шлях забруднення продуктів тваринного і рос- линного походження можливий у випадках перенесення їх у за- бруднену радіонуклі дами тару, перевезення на забрудненому транспорті, обробка їх на заб рудненому радіонуклідами облад- нанні тощо. Якісну характеристику радіонуклідів, що випали, можа склас- ти одразу після їх випадання, оскільки швидке зниження рівня радіоактив ності за часом свідчить про те, що випали короткожи- вучі радіонукліди, а повільне зниження радіоактивності харак- теризує те, що випали, в основному, довгоживучі радіонукліди. До важливих в практичному значенні при радіаційно-гігієнічній оцінці харчових продуктів радіонуклідами відносяться з коротко- живучих йод-131, що має період піврозпаду 8 діб, а з довгоживу- чих – стронцій-90 та цезій-137 з періодом піврозпаду відповідно 28,6 та 30 років. Забруднюючи ґрунт, рослинність, водоймища та повітря, радіонуклі ди поступають в організм тварин і тим самим забрудню- ють одержувану від них продукцію тваринництва – молоко, м’ясо, 460 яйця тощо. Тому важливим завданням ветеринарної радіологіч- ної служби є організація та здіснення жорсткого радіологічного контролю на об’єктах сільськогосподарського виробництва за ра- діоактивністю продукції і сировини тваринного й рос линного по- ходження на даній території. Молоко і тварин за вмістом радіонуклідів цезію-137 та строн- цію-90 приймають на молочні заводи і м’ясокомбінати у відповід- ності з допусти мим рівнем радіоактивного забруднення. Пере- робку такої м’ясної і молоч ної сировини здійснюють за діючими технологічними інструкціями. Молоко, забруднене радіоцезієм в межах 111-370 Бк/л та раді- остронцієм в межах 3,7-18,6 Бк/л, переробляється на масло. Одер- жані при цьому знежирене молоко і маслянку згодовують в нату- ральному вигляді худобі, або з них виробляють сухе знежирене молоко, використо вуючи його як кормовий додаток при вироб- ництві комбікормів. М’ясо тварин вимушеного забою, а також випадково не вияв- лене при проведенні вхідного зажиттєвого дозиметричного кон- тролю, що не відпо відають допустимому рівню радіоактивного забруднення, допускається використовувати на корм у звірого- сподарствах при нормуванні раціонів за вмістом радіонуклідів згідно з вимогами, що були представлені раніше. Радіометричний і дозиметричний контроль об’єктів ветери- нарного нагляду здійснюється з метою виявлення ступеня та дже- рел їх радіоактив ного забруднення і недопущення до споживання продуктів харчування, заб руднених, радіоактивними речовинами вище допустимого рівня.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Як здійснюється промислова переробка сировини тваринництва, одержаної від тварин, що утримувались на забрудненій території» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»