Домашня птиця у два рази стійкіша до дії іонізуючої радіа- ції порівняно з домашніми тваринами. Загальне зовнішнє опромі- нення курей-несучок дозою в 0,18 Кл/кг (700 Р) не відображається на їх продуктивності і не викликає стерилізації. Ветеринарно-са- нітарну оцінку таких яєць проводять за загальноприйнятими ме- тодиками і реалізують у відповід ності з правилами ветеринарно- санітарної експертизи яєць. При перебуванні курей-несучок на території, забрудненій радіоактив ними речовинами, радіонукліди надходять всередину організму, однак їх кількість в цілому менша ніж, в худоби, що об- умовлено меншим вмістом радіонуклідів у зерні, порівняно із зе- леною масою. Виводяться радіонукліди через шлунково-кишковий тракт та яйця. В останніх радіонукліди розподіляються нерівномірно: в жовтку нако пичується йод-131, концентрація якого в 20-50 разів вища, ніж в біл ковій частині та шкаралупі. Крім цього, жовток мі- стить незначну кіль кість радіостронцію, радіоцезію тощо. Однак, при радіоактивних опадах в їстівній частині яйця основну небез- пеку представляє йод-131. Проте абсолютна радіоактивність та- ких яєць швидко знижується у зв’яз ку з коротким періодом пів- розпаду цього елементу. З яйцем з організму курей виводиться 40-60% радіостронцію від його надходження, який розподіляється так: 96% знаходиться в шкаралупі, 3,5% – в жовтку та 0,5% – в білку. Ветеринарно-санітарну експертизу яєць здійснюють у від по- віднос ті з діючими правилами з обов’язковим урахуванням ре- зультатів радіо логічного аналізу. Свіжі, бездефектні яйця курей випускають без обме ження, якщо вони одержані зі сприятливих щодо заразних хвороб птиці господарств та відповідають вимо- гам стандарту і правилам ветеринар но-санітарної експертизи, а їх питома радіоактивність рівна або менша від допустимого рівня забруднення радіонуклідами. Яйця з питомою радіоактивністю вище допустимого рівня використовувати з метою харчування не дозволяється.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Як здійснюють радіологічну експертизу яєць» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»