Молоко при перевищенні гранично допустимого рівня обов’язково дезактивують. При зовнішньому опроміненні вико- ристовують без обмежень. Слід мати на увазі, що сепарування є кращим способом дезактивації молока. В цьому випадку одер-Ветеринарна радіологія 324 жують відносно чисті продукти (масло і кислий казеїн), а сироват- ка містить до 65% початкової кількості радіоактивних речовин (табл. 12.4). Чистота молока за наявністю радіонуклідів залежить від випа- сання корів або інших лактуючих тварин на пасовищах. Рівень раді- оактивності їх не повинен перевищувати 7,14 нКл/кг×с (0,1 Р/год). В цьому випадку вміст радіонуклідів не буде перевищувати гранично допустимого рівня. Таблиця 12.4 Перехід радіонуклідів з молока в продукти його переробки Молочні продукти % переходу 137 Cs 90 Sr Вершки, жирність, %: 10 32 29 20 14 13 30 8 8 Сметана, жирність, %: 20 14 13 25 10 10 Масло: вологодське 0,8 0,5 вершкове 0,8 0,5 любительське 1,0 0,6 селянське 1,3 0,8 бутербродне 1,2 3,0 топлене 0,05 0,3 Сири: тверді 10 75 м’які: любительський 6,8 45 адигейський 8,2 40 дніпровський 7,4 36 розсільні: бринза 1,0 52 сулугуні 1,9 40 плавлені 3,4 40 кисломолочні, жирність %: 18 11 52 9 10 40 знежирений 10 40 Молоко згущене 79 79 Молоко сухе 100 100 Казеїн 0,08 10 Морозиво 15 15
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Як проводять дезактивацію молока» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»