Для дезактивації м’яса застосовується декілька способів. Це, в першу чергу, обвалювання, проварювання і соління (табл. 12.3). 321 Таблиця 12.3 Способи дезактивації м’яса Обвалювання Пропарювання Соління Тривале зберігання м’яса в замороженому вигляді, як по- казав досвід України під час аварії на Чорнобильській АЕС, ма- ло знижує радіоактивність. Незначне зниження радіоактивності пояснюється тим, що воно пов’язане лише з природним самороз- падом радіоактивних речовин, а тому дезактивація повністю за- лежить від періоду їх піврозпаду, і не може рекомендуватися як ефективний метод. Цей спосіб можна рекомендувати для застосу- вання лише при забрудненні м’яса короткоживучими ізотопами. Дезактивацію м’яса при зовнішньому забрудненні радіоак- тивними речовинами слід проводити змиванням їх водою, а та- кож зрізанням верхнього шару товщиною 0,5 см.
Ви переглядаєте статтю (реферат): «Як проводять дезактивацію м’яса» з дисципліни «Ветеринарна радіологія»